Ekonomide bir çok konu bıçak sırtında

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide bir çok konu bıçak sırtında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 12:13

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin 2007 yılını içe dönük siyasi odaklanma ve güvenlik konularıyla geçirdiğini belirterek, 2008 yılına girerken bir çok ekonomik konunun bıçak sırtında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sabancı, Sabancı Topluluğu çalışanlarına yönelik yaptığı açıklamada, 2007 yılını değerlendirdi ve 2008 yılı beklentilerini dile getirdi. Güler Sabancı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“2007 yılı 2006 yılının iyimserliğinden 2008 yılının belirsizliklerine yol açan bir geçiş yılı olmuştur. Dünya genelinde; çeşitli memleketlerde seçim veya seçim sonrası hükümet değişiklikleri, Irak ve genel olarak Orta Doğu'da dinmeyen çatışmalar ve terörizmle küresel savaş, tüketici iyimserliğinde görünen düşüş, emlak piyasasından mali piyasalara atlayan ve 'sub-prime mortgage' krizi olarak bilinen krizin başlangıcı, bu krizle baş etmek için önemli ölçüde arttırılan küresel likidite, yıl boyunca artan petrol fiyatları bu küresel değişimlerin altyapısını teşkil etmişlerdir.”

Dünyadaki bu gelişimlere paralel olarak Türkiye'de de benzer gelişmeler olduğunu vurgulayan Sabancı, ülkenin, özellikle yılın ilk 8 ayında, daha içe bakan, kısa vadeli, güncel siyasi olaylara odaklandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Sabancı, bu olaylara örnek olarak, demokrasimiz açısından önemli ve yılın büyük kısmını meşgul eden Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçimler ve Anayasa tartışmalarını, yılın son 3-4 ayında gündemimizi belirleyen, ciddi terör ve güvenlik sorunlarını, oldukça yavaşlayan, hatta bazı alanlarda duraklayan AB sürecini, seçimlerle gevşeyen mali disiplin ve yapılmayan kritik mikro ekonomik reformların sonucu olarak tutturulamayan büyüme, enflasyon, faiz ve bütçe hedeflerini ve bütün bunlara rağmen artışı devam eden yabancı sermaye girişleri ve ihracatın rekor seviyelere varmasını gösterdi. Sabancı açıklamasını şöyle sürdürdü:

SABANCI TOPLULUĞU HEDEFLERİNİ TUTTURDU

“Bütün bu olayların arasında şunu memnuniyetle belirtmeliyim ki Sabancı Topluluğu, 2007 yılı başında kendisine koyduğu büyüme, istihdam ve karlılık hedeflerini tutturmuştur. Konsolide net satışlarımızın yüzde 21'lik bir artışla 19 milyar YTL, operasyonel karlılığımızın ise yüzde 28'lik bir artışla 3 milyar YTL seviyelerine geleceğini tahmin etmekteyiz. Bütün bunları yaparken; yine hedefleri çerçevesinde portföyündeki bazı işlerden çıkmış, diğer yandan ana iş kollarında yaklaşık 900 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. Yani bir yandan büyürken, kendi evinin içini yeniden yapılandırmaya da başarı ile devam etmiştir. Bu hedeflere ulaşmamızda emeği geçen tüm arkadaşlarımı candan kutluyorum.”

Haberin Devamı

“2008 DÜNYA İÇİN BELİRSİZLİKLER YILI OLACAK”

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, 2007 yılı 2006'nın iyimserliğinden 2008'in belirsizliğine bir geçiş yılı olmuştur. 2008 ise dünya için belirsizlikler yılı olacak gibi görünüyor. Zira şu anda pek çok şey tam bir bıçak sırtında durmaktadır ve ne tarafa düşeceğini kestirmek son derece güçtür. Bunlar; başta ABD'de olmak üzere hemen her yerde hissedilen tüketici karamsarlığı, ABD ekonomisinin enflasyonist baskılar ile 'soft landing' arasında nereye oturacağı, AB ekonomilerinin durumu, finansal piyasalardaki tedirginliğin hangi yönde gelişeceği, AB'nin (dolayısıyla Türkiye'nin) Çin'e uyguladığı kotaların kalkmasının etkileri, petrol-dolayısıyla genel enerji-fiyatlarının psikolojik 100 dolar sınırını aşıp aşmayacağı gibi önemli belirsizliklerdir.

Haberin Devamı

Bu belirsizliklerden dolayı temkinli ve tedbirli olmalıyız. Türkiye hakkındaki beklentilerimiz ise daha net. Birkaç önemli işi 'bir arada' ve 'eş zamanlı' yapmak zorundayız. Bunları 2008 yılında artık erteleme lüksümüz olmadığı gibi, gerekçemiz de yok.”

Politik alanda demokratikleşme ve bunun ön şartı olan sivil anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanması, teröre karşı başarıyla yürütülen askeri operasyonların yanı sıra tüm vatandaşların birliğini sağlayacak sosyal ve siyasi atılımların yapılması konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ettiklerini belirten Güler Sabancı, “Bizim için hayati önem taşıyan AB sürecine tekrar önemli ve azimli bir 'ivme' kazandırılmasını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!