Yeni dava mal kaçırmaktan

Güncelleme Tarihi:

Yeni dava mal kaçırmaktan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2001 02:04

Emlak Bankası, alacaklı olduğu İnönüler'in, içindekileri hacizden kurtarmak için yalıyı vakfa devretmeleri üzerine ‘‘Muvazaa’’ davası açtı. Davada, borçlu olan Erdal ve Sevinç İnönü'nün, Emlak Bankası'ndan mal kaçırdıkları iddia ediliyor.

HÜRRİYET, kamuoyunda günlerdir konuşulan SHP'nin eski lideri Erdal İnönü hakkında Emlakbank'ın başlattığı haciz işleminin ilginç bir belgesini ele geçirdi.

Belgelere göre Erdal İnönü'nün babası ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından İsmet Paşa'nın ‘‘Atlı Heykeli’’ ile Türkiye'nin kuruluş anlaşması kabul edilen Lozan Antlaşması'nı sembolize eden tablo da haciz kıskacına girdi.

BÜYÜK ORTAK

Hürriyet'in ele geçirdiği belgelere göre Emlak Bankası Erdal İnönü'nün yüzde 42.95 hisse ile büyük ortak olduğu So-Trans Denizcilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 19 Haziran 1997 tarihinde 1 milyon 950 bin dolar kredi verdi.

İnönü de, banka ile ortak olduğu So-Trans şirketinin bu kredi ilişkisine girmesinin ardından 28 Mayıs 1998'de ‘‘Sevinç-Erdal İnönü Vakfı’’nı kurarak Anadolu Hisarı'ndaki yalısı ile İstanbul'daki iki dairesini bu vakfa devretti.

BABASININ HEYKELİ

İnönü,
oturduğu yalıyı vakfa devrettikten sonra, yalıdaki tüm eşyalarının bir envanterini çıkarttı. Beyoğlu 21'inci Noterliği'nin 8 Mart 1999 ve 9746 sayılı resmi evrağına göre vakfa devredilen yalıda onlarca tablo içinde bir ‘‘Atlı İnönü Heykeli’’ ile ‘‘Lozan Antlaşması’’nı sembolize eden tablo da bulunuyor.

DEVİRDEN ŞÜPHE

Emlak Bankası, kredi borcuna şirket ile birlikte Sevinç İnönü de şahsi olarak kefil olduğu için İnönüler'in yalısına 29 Mayıs 2001 tarihinde hacze gitti.

Beykoz İcra Müdürlüğü'nün 2001/1119 sayılı talimatıyla yapılan bu işlem, yalının vakfa devredilmiş olduğu gerekçesiyle gerçekleşmedi.

Bu olayın ardından Emlak Bankası İnönü'ler hakkında bankadan mal kaçırdıkları gerekçesiyle ‘‘muvazaa’’ davası açtı.

GEMİLER DE HACİZLİ

Bu arada haciz işlemi sadece İnönüler'in yalısıyla sınırlı kalmadı. Emlakbankası'nın So-Trans Şirketi'ne ait ‘‘Med Transporter, Manyas 1, Sapanca ve Eber’’ isimli 4 gemisine de haciz konulduğu öğrenildi.


Haciz Zabıt Tutanağı


29/5/2001

Alacaklı: Türkiye Emlakbankası A.Ş.

Borçlu : Sevinç İnönü, So-Trans Denizcilik A.Ş.

Alacak : 2.578.845.000.000 TL

Adres : Anadolu Hisarı, Toplarönü sokak no: 8

Kararın infazı için borçluların talimatta yazılı adreslerine gelindi. Erdal İnönü hazır. Geliş nedeni anlatıldı. Söz alan Erdal İnönü
'BU adreste borçlulara ait herhangi bir mal yoktur, burada bulunan malların tamamı Sevinç-Erdal İnönü Vakfı'na aittir. Bu husustaki vakıf senedini ibraz ediyorum' dedi. İbraz edilen senet alınarak okundu, dosyaya konuldu. Söz alan alacaklı vekili, 'Bu durum karşısında mahalde yapılacak işlem kalmamıştır. Haciz yapılmadan dönülsün' dedi. Talep veçhile mahalden dönüldü.

İmzalar: İcra müdürü, Alacaklı vekili, taksi şoförü, Erdal İnönü''


MUVAZAA NEDİR?

Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansikolpedik Lügat'ına göre, ‘Tarafların sırf üçüncü kişileri aldatmak üzere inanmadan yaptıkları muamele’ anlamına geliyor. Bu işin müeyyidesi, yapılmış işlemin yok sayılmasıdır. Muvazaa sonucu bir alacak engellenmişse, işlem iptal edilerek malın mülkiyet durumu kaçırılan kişinin alacağını tahsil edebileceği eski haline döndürülür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!