Yeni bir konut için gerekli hane gelirini hesapladık... İşte ev alma hesapları

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir konut için gerekli hane gelirini hesapladık... İşte ev alma hesapları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 07:00

Artan fiyatlar, yüksek faiz oranları ve krediye erişim sorunu ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Peki bugün gelinen noktada yeni bir ev için aylık hane geliri ne kadar olmalı? TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel yaptığı araştırmada bu soruya yanıt verildi. İlan sitelerindeki en ucuz 2+1 yeni konutu satın almak için, İstanbul’da aile geliri en az 88 bin ila 373 bin TL arasında olmalı. Beklenen düşük faizli konut kampanyası başlarsa, hane geliri beklentisi 34 bin ila 143 bin TL bandına gerileyecek. Bugün Ankara’da merkez ilçelerde yeni bir konut almak için hanehalkı en düşük aylık gelir beklentisi 149 bin TL civarında. İzmir’de ise en ucuz 2+1 için aile gelirinin 80 bin ila 355 bin bandında olması gerekiyor.

Haberin Devamı

İL İL İLÇE İLÇE SONUÇLAR

MEGAKENT İstanbul’da konut fiyatları artmaya devam ediyor, ama hızı yavaşlıyor. Merkez Bankası’nın en son yayınladığı ağustos ayı endeksine göre yıllık fiyat artışı yüzde 78.4 oldu. Böylece hem üç büyük ilde en düşük artış görüldü, hem de ülke ortalaması olan yüzde 90.3’ün 12 puan gerisinde kalındı. Ancak rakamların ulaştığı nokta dar gelirlinin yanında orta gelirlinin de konuta ulaşımını zorluyor. Yine TCMB verilerine göre İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 42 bin TL’ye yaklaştı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre de İstanbul’da en düşük konut fiyatları Esenyurt, Beylikdüzü, Silivri gibi kent çeperlerinde yoğunlaşıyor. Ev sahibi olmak için hanehalkı aylık gelir beklentisinin en yüksek olduğu ilçeler ise Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy olarak karşımıza çıkıyor. En düşük konut fiyatları esas alındığında, konut kredisi kullanarak Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için mevcut şartlarda hanehalkı aylık minimum gelir beklentisinin yaklaşık 373 bin TL olduğu görülüyor. En düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 88 bin TL ile Esenyurt’ta olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Beklenen konut kredisi kampanyası ile birlikte faiz oranının yüzde 1.20, vade süresinin ise 180 ay olması durumunda ise, Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisi yaklaşık 143 bin TL olarak hesaplanıyor. Esenyurt ilçesinde ise en düşük aylık hanehalkı geliri 34 bin TL’ye geriliyor.

Yeni bir konut için gerekli hane gelirini hesapladık... İşte ev alma hesapları

 

NASIL HESAPLANDI

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal’ın başkanlığında gerçekleştirilen araştırmada, konut fiyatları için emlak ilan sitelerindeki, yeni binalarda normal katta konumlu, en az 90 metrekare brüt alanlı, 2+1 daire tipine sahip konutların ‘en düşük’ satış fiyatları esas alındı. Konut kredisi ödemelerinin hesaplamalarında ise kamu bankalarındaki ortalama yüzde 3.49 faiz oranı ve 120 ay vade süresi üzerinden çalışma gerçekleştirildi. Konut fiyatlarının 1-2 milyon aralığında olması durumunda konut fiyatının yüzde 90’ı, 2-5 milyon aralığında olması durumunda yüzde 80’i, 5-10 milyon aralığında olması durumunda yüzde 70’i, 10 milyon üzeri olması durumunda yüzde 60’ı oranında konut kredisi verileceği dikkate alındı. BDDK ikinci evini alacaklar için kredi kısıtlamasına gitmişti. İlk evini alacaklar için evin değerinin yüzde 90’ına kadar kredi kullanımı devam ediyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, olası bir konut kredisi kampanyası ile birlikte faiz oranının yüzde 1.20 ve vade süresinin 180 ay olması durumunda, konut satış fiyatlarının da benzer seviyelerde kalacağı varsayımına göre ödenecek aylık kredi miktarı üzerinden en düşük hanehalkı gelir beklentisi hesaplandı. Bankalar tarafından hanehalkı gelirinin yüzde 40’ının aylık taksit miktarına denk gelmesinin uygun görülmesi dikkate alınarak, en düşük hanehalkı gelir beklentisi hesaplandı. Örneğin; 30 bin TL aylık konut kredisi taksiti ödemesi yapılması gereken bir durumda, en düşük hanehalkı gelir beklentisi 75 bin TL olarak değerlendirildi.

BAŞKENTTE EV SAHİBİ OLMAK KOLAY DEĞİL

Haberin Devamı

SON aylarda Ankara’da konut fiyatlarındaki artış İstanbul’u geçti. Deprem sonrası yoğun göç alan şehirde TCMB verilerine göre yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü aştı, ortalama metrekare fiyatı da 21 bin TL’ye çıktı. TSKB’nin araştırmasına bakıldığında da kent merkezinde konut satış fiyatlarının benzer düzeyde olduğu, kent merkezinden kısmen uzak konumda olan Sincan ilçesinde konut fiyatlarının bir miktar daha düşük olduğu görülüyor. Ankara’da merkez ilçelerde yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisinin yaklaşık 149 bin TL civarında olacağı belirtiliyor. Kısmen kent merkezinden uzaklaştığımız Sincan’da ise en düşük konut satış bedelleri dikkate alındığında aylık minimum hanehalkı gelirinin 120 bin TL civarında olması gerektiği görülüyor. Beklenen konut kampanyası devreye girerse; faiz oranının yüzde 1.20 ve vadenin 180 ay olması halinde merkez ilçelerde yeni bir konut almak için aylık hanehalkı gelir beklentisi yaklaşık 65 bin TL bandında. Sincan’da ise bu rakam 46 bin TL’ye geriliyor.

Haberin Devamı

Yeni bir konut için gerekli hane gelirini hesapladık... İşte ev alma hesapları

3 BÜYÜK İLİN EN UYGUN SEÇENEĞİ İZMİR’DE

ÜÇ büyük il içinde en uygun fiyatlı seçenekler İzmir’de yer alıyor. İzmir’de kent merkezinde konut satış bedelleri değerlendirildiğinde en düşük hanehalkı gelir beklentisinin 80 bin TL ile Buca ve Karabağlar’da olduğu görülüyor. Yeni konutların ve markalı konut projelerinin yoğunlaştığı merkez ilçelerden en düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 148 bin TL ile Konak’ta olduğu ifade ediliyor. Markalı projelerin de bölgede yer alması ile birlikte aylık minimum hanehalkı gelir beklentisi Narlıdere’de 355 bin  TL’ye kadar yükseliyor. Konut kredisi kampanyasının başlaması durumunda, merkez ilçelerde yeni bir konut almak için aylık en düşük hanehalkı geliri ihtiyacı yaklaşık 31 bin TL oluyor. Fiyatların yüksek olduğu Narlıdere’de kampanya ile birlikte aile geliri beklentisinin 136 bin TL civarında olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yeni bir konut için gerekli hane gelirini hesapladık... İşte ev alma hesapları

BAKMADAN GEÇME!