YKS ve LGS için bu sene veli kaç lira harcayacak?

Güncelleme Tarihi:

YKS ve LGS için bu sene veli kaç lira harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2022 07:00

Orta öğretimde 8’inci sınıf ve 12’nci sınıf öğrencileri için bu sene sınav senesi. Milyonlarca öğrenci, iyi birer lise ve üniversite kazanabilmek için var gücüyle çalışıyor. Biz de öğrenciler için gerekli bütçeyi araştırdık. Örneğin bir hazırlık kitabının fiyatı 50 TL’den başlarken, özel derslerde ortalama saat ücreti 250 TL. Bu ücret 1000 TL’ye kadar da çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler bu süreçte iyi bir okul için çabalarken veliler de bu sürecin ekonomik yüküyle mücadele ediyor. Ortaöğretimde 8’inci sınıf ve 12’inci sınıf öğrencileri için bu sene sınav senesi. Milyonlarca öğrenci ortaöğretimine daha iyi bir lisede devam etmek ya da hayal ettiği üniversiteye girebilmek için LGS ve YKS’de ter dökecek. Ama bu önemli sınavlar öncesinde öğrencileri zorlu bir hazırlık süreci bekliyor. Öğrenciler bu süreçte iyi bir okul için çabalarken veliler de bu sürecin ekonomik yüküyle mücadele ediyor..Bu yıl çocukları sınava hazırlanan veliler yaşamın her alanında olduğu gibi artan maliyetlerle karşı karşıya. Kurs fiyatlarından test kitaplarına, ulaşımdan yemeğe her alanda enflasyon oranında artan fiyatlar velilerin önüne geçen seneden daha farklı bir tablo koyuyor.  

Haberin Devamı

Orta seviyedeki bir öğrencinin LGS sınavında başarılı olması için yıl boyunca tüm branşlardan toplam en az 20 test kitabı çözmesi, 2 haftada bir deneme sınavına katılması, bir online eğitim platformuna kayıtlı olması, eksik olduğu konulardan özel ders alması ve hafta sonları destek olacak bir kursa yazılması gerekiyor. YKS’ye hazırlanan bir sayısal öğrenci ise 30-40 adet eğitim kitabına ihtiyaç duyuyor. Ortalama 50 TL’ye satılan bu kitapların fiyatları, karekodlu olması, sorularının öğretmenler tarafından çözülmüş olması  gibi farklı seçeneklerle daha da artabiliyor. Mesela bir 8’inci sınıf matematik test kitabının fiyatı 115 TL’ye kadar çıkabiliyor. 

EN DÜŞÜK KURS 5 BİN TL
Kurs fiyatları YKS ve LGS öğrencilerinde farklılık göstermiyor. İki grup için de 5 bin TL’den aşağıya kurs bulmak mümkün değil.  En iyi üniversiteye ya da liseye çocuğunu göndermek isteyenlerinse kurs için 15 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Butik bir kursa göndermenin ve öğrenciyle daha çok ilgilenilmesini sağlamanın bedeli ise 25 bin ile 30 bin arasında değişiyor.  

OTURDUĞUN YERDEN DERS 3 BİN’DEN BAŞLIYOR
Online ders platformlarında sadece TYT için 2 bin TL yıllık ortalama fiyat uygun görülürken AYT branşlarında online dersler 3000 -3500 TL fiyatlara ulaşabiliyor.  LGS için aylık 200 TL talep eden online platformlar, 8 ay için hesaplandığında   ortalama 1600 TL’lik bir  gider kalemi olarak ortaya çıkıyor.

SAATLİK ÖZEL DERSLER EL YAKIYOR
Özel ders fiyatları talebe göre ve derse göre farklılık gösteriyor. En popüler matematik öğretmeninden yer kapabilmek için ders başına bin TL ödenebiliyor.  Özel derslerde bir diğer kriter de öğrencinin yaşadığı şehir. Bölgeye göre fiyatlar ortalama 50 ile 500 TL arasında değişiyor. Özel dersin ortalama saat ücreti 250 TL olarak görülüyor. Fen bilimleri dersi matematiğe göre ortalamada daha uygun oluyor ve piyasa 160 TL’den açılıyor. İngilizce için de İngiliz bir hoca aramıyorsanız saatine 150 TL ödemeyi gözden çıkarmanız gerekiyor. Haftada bir kaç ders için birer saatten özel ders aldırmak aylık 2 bin 500 TL’yi bulabiliyor. 
Tüm bunların yetmediği durumlarda özellikle YKS için düzenlenen hazırlık kampları bulunuyor. Farklı kurumlar tarafından düzenlenen ve bir hafta yatılı olarak kalınabilecek bu kamplara katılmak için ödenecek fiyat 4 bin 800 liraya kadar çıkıyor. 

Haberin Devamı

SINAV KAYGISININ BEDELİ AĞIR
Tablo akademik yönden el yakıcı.  İşin psikolojik boyutu söz konusu olduğunda maliyetler daha da artıyor. Sınav kaygısı gibi endişelerden dolayı bir uzmana danışmanın bedeli tek seans için 300 TL’den başlıyor.  Problemin çözülebilmesi bir süreç gerektirdiğinden sınav kaygısıyla uzman yardımıyla baş etmenin maliyeti yıllık 3 bin TL’yi aşabiliyor. 

DİĞER GİDERLER ARTIYOR
Zorunlu giderler de bu süreçte artıyor. Öğrencilerin kursa  gidiş gelişi ya da etüde kalması ulaşım masraflarını arttırırken, acıktığında dışarıda yemek yemesi de gerekebiliyor. En azından hafta sonu  iki öğle yemeğini dışarıda yemek aylık yaklaşık 400 TL’ye mal oluyor. Öğrenci Akbil’i İstanbul için aylık 57 TL, öngörülemeyen giderler ve diğer masraflar da göz önünde bulundurulduğunda ekstra giderlere ayda 600 TL harcanabiliyor.

 

Haberin Devamı

LGS                             en az                                                    en çok
Kurs:                            5000                                                       30000
Yardımcı kitaplar:       1000                                                       2300
Online Platformlar:     1600                                                       3000
Özel Ders:                    1600                                                      16000
Deneme Sınavları:       480                                                        1200
Psikolog:                       -                                                            4800
Akbil:                            456                                                         456
Yemek:                        3200                                                        8000
TOPLAM                    13336                                                      65756     

Haberin Devamı

YKS                                en az                                                    en çok
Kurs:                               5000                                                      30000
Yardımcı kitaplar:           1500                                                       4600
Online Platformlar:         2000                                                       3000
özel ders                      4800                                                      16000
Sınava hazırlık kampları     -                                                         4800
Deneme Sınavları:            480                                                       1200
Psikolog:                              -                                                         4800
Akbil:                                 456                                                         456
Yemek:                             3200                                                       8000
TOPLAM                         17436                                                     72856

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!