Motoru yanan uçak hizmetten çıkartıldı

Güncelleme Tarihi:

Motoru yanan uçak hizmetten çıkartıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 19:56

Türk Hava Yolları’nın geçtiğimiz hafta Milano-İstanbul seferini yaparken Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapan ve ağır hasar gören uçağı hizmetten çıkarıldı.

Haberin Devamı

KAL EDİLDİ

Havalimanına inişinde önce kanat ve motorunu vuran, ardından sağ motoru yanarak pas geçen ve acil iniş yapan Airbus A320 tipi uçağının yapılan incelemeler sonunda havacılık tabiriyle "Kal" edildiği yani uçuş hizmetinden çıkartıldığı öğrenildi.

Sivil Havacılık sitesi Kokpitaero’nun haberine göre yaşanan olaydan sonra Airbus ve sigorta şirketinden gelen uzmanlar geçtiğimiz gün ilk incelemeyi yaptı. Detaylar üzerinde çalışmalar tamamlandı. Uçağın Kal edildiği belirtildi.

Bir havacılık terimi olan "Kal edilmek", uçağın hizmetten çıkartılacağı anlamına geliyor. TC-JPE tescilli A320 tipi uçak, 2006’da THY filosuna katılmıştı. Uçağın motor ve kanatlarında ciddi hasar oluştuğu, vurmanın etkisi ile adeta kanat üzerine çıkan iniş takımlarının yakıt tanklarına da ciddi zarar verdiği öğrenildi. Hazırlanan raporda SHGM Kaza Kırım Heyeti tarafından yapılan inceleme ile diğer faktörlerin de yer aldığı belirlendi.

Bilindiği gibi uçağın inişi sırasında önce 100 feet, ardından da 50 feet’te ciddi bir vorteks ile karşılaştığı belirlenmişti. Vorteksten sonra adeta sendeleyen A320 tipi uçak, 4,8 G çekerek piste sağa yatışlı olarak vurdu. Temas sırasında kanat ucu, sağ ana iniş takımı ve kuyruk pistle temas etti. Vorteks ile birlikte pas geçme kumandasını hızlı veren pilotlar uçağı havada tutmayı başardı.

SAĞA KUMANDA ALMIYORDU

Uçak pas geçtikten sonra hidrolik kaybı nedeniyle flaplar ve iniş takımları toplanamamıştı. Pilotlar yaptığı ilk kontrolde uçağın sağa dönüş kumandası almadığını belirledi. Bunun nedeni, uçağın ağır yere çarpışı sırasında kumanda sistemi ve hidrolik sistemde meydana gelen hasardı.

Olayın ardından Marmara Denizi üzerinden sola döne döne gelen uçak pisti karşıladı ve itfaiyeler eşliğinde indi. Belirli bir sürate kadar kaptan pilot uçağı pist içinde tutsa da sağ ana iniş takımında yaklaşık arkaya doğru 20 derecelik kırım nedeniyle uçak sağa doğru istikamet kaybetti. Pistin yaklaşık üçte ikilik bölümünde de toprağa çıkarak durdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!