Kuruyemiş dükkânından dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuruyemiş dükkânından dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2023 07:00

Niğde’de kuruyemiş dükkânı işleten Alper Ceylan, sağlıklı beslenmeye olan ilgiyi gördü ve kolları sıvadı. Hem doğal hem de lezzetli atıştırmalıklar üretmeye odaklanan Ceylan, Tarım Bakanlığı’dan aldığı hibe ile fabrikasını kurdu. İhracata da başlayan ‘Anında Bitiyo’ markası dünyaca ünlü zincir marketlere girmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslemeye olan talep arttıkça bu alanda girişimler de çoğalıyor. Özellikle pandemi sonrası değişen tüketici alışkanlıkları gıda sektöründe yenilikçi üretimi destekliyor. Hem sağlıklı hem de lezzetli ürünler için yola çıkan girişimcilerden biri de Alper Ceylan. Niğde’de bir kuruyemişçi dükkânından dünyaya açılan markanın hikâyesini kurucusundan dinleyelim... 

BAKANLIKTAN HİBE ALDI

Yaklaşık 20 yıldır kuruyemiş perakendecilik işinde olduğunu, Niğde’de bir dükkânda yerel tüketiciye hizmet verdiklerini belirten Anında Bitiyo CEO’su Alper Ceylan nasıl yola çıktığını şöyle anlattı: 

“2021 yılında yurtdışından gelen bir akrabamızın ikramlık olarak getirdiği soslu bir kuruyemişin tadından oldukça etkilendikten sonra, ‘bir kuruyemişçi olarak bu tür ürünleri nasıl daha doğal ve aynı zamanda inovatif hale getirebiliriz?’ sorusuyla başladı yolculuğumuz. Atölyemizde yaptığımız denemeler sonucunda başarılı sonuçlar elde etmeye başladık. 2021’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 14. Etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı’na katılarak Niğde ilinde geliştirdiğimiz ürün ve yöntemlerle 20 bin proje arasında birincilik elde ettik. Daha sonra Tarım Bakanlığı’ndan hibe destekleri alarak Niğde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızı kurduk.”

Haberin Devamı

ZİNCİR MARKETLERE GİRMEYE HAZIR

Fabrika kurmaya başladıktan sonra geçen sürede ağırlıklı olarak Ar-Ge ve fabrika süreçlerinin iyileştirilmesine odaklandıklarını belirten Ceylan, ocakta üretime başladıklarını, ancak şubatta yaşanan deprem felaketinin onları da etkilediğini belirtti ve şunları söyledi: “Niğde de sonradan afet bölgesi ilan edildi ve planlarımızda zorunlu bir revizyona gitmemiz gerekti. Özellikle Türkiye pazarı için planlarımız sekteye uğrasa da dünya pazarında kısa sürede önemli mesafeler kat ettik. Fransa, Gürcistan, Avusturya, Kuzey Makedonya ve Hollanda’ya resmi ihracatlar yapmanın yanı sıra Amerika, Katar, Azerbaycan, Hong Kong, Almanya ve birçok ülkede yer alan önemli market zincirlerine numunelerimizi iletme başarısı gösterdik. Şu an dünyada herkesin çok iyi bildiği market zincirleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye pazarına gelirsek, birkaç yerel market zincirlerinde ürünlerimiz tüketicilerle buluşmaya başladı. Diğer taraftan Türkiye’nin önemli market zincirleriyle de görüşmelerimiz oldukça hızlandı. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında zincir marketlere girmek için gün sayıyoruz diyebilirim.”

Haberin Devamı

Kuruyemiş dükkânından dünyaya açılıyor

Yaklaşık 9 bin metrekare alanda üretim yapılıyor, banttan saatte 3 bin paket ürün iniyor. 50 kişinin istihdam edildiği fabrikada kadın çalışan oranı yüzde 90.

KATKI MADDESİ YOK

Çeşnili baharatlı kuruyemiş, fıstık ve fındık ezmeleri, meyve topları, doğal helvalar başta olma üzere 32 çeşit ürünleri bulunduğunu belirten Alper Ceylan, ‘Markanızın ayrıştığı noktalar neler?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Kuruyemişleri normal bir atıştırmalıktan daha fazlası haline getirmek için kolları sıvadık. Piyasada kuruyemişler palm yağı ya da pamuk yağında kavrulur, sonrasında katkı maddeli soslarla lezzetlendirilir. Biz kuru kavrum tekniğini uyguluyoruz. Meyve ve sebzeleri kurutup doğal çeşni üretiyoruz ve kuruyemişleri bunlarla kaplıyoruz. Türkiye’de sektöründe çeşnisini üreten tek fabrikayız.”

Haberin Devamı

İHRACAT ARTACAK, FABRİKA BÜYÜYECEK

Numune yolladıkları yurtdışı zincir marketlerden olumlu dönüşler aldıklarını ve birçok markayla anlaşma aşamasına geldiklerini söyleyen Alper Ceylan, “Büyük zincirlerde yer almamızla birlikte 5 yılda 100 milyon dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi. Artan üretime paralel yeni bir fabrika yatırımı da planladıklarını da dile getiren Ceylan, “Niğde’de başlayan hikâye şu an dünyanın en çok bilinen market zincirlerine ulaşmayla devam ediyor. Bu hikâyenin bizi 2024 yılında çok daha modern ve kapasitesi oldukça yüksek bir fabrika yatırımına götürdüğü çok açık” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!