Kuraklık çayın tadını kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık çayın tadını kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2023 07:00

İklim değişikliği küresel gıda üretiminde ve tedarikinde etkisini her geçen yıl daha çok hissettiriyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük çay üreticisi Çin’de ise son dönemde kuraklık nedeniyle üretim sekteye uğruyor. Resmi rakamlara göre bu yıl bahar hasadında yüzde 20’ye varan düşüş gözlendi. Üretimde yaşanan düşüşün yanı sıra geçen yaz yaşanan kuraklık nedeniyle çayın lezzetinin de değiştiği kaydedildi. Çin’de bu yıl mayıs ayından bu yana kuraklık nedeniyle çay üretiminin risk altında olduğu ifade ediliyor. Sadece 2023 yılında görülen aşırı hava olaylarının değil; geçen yılki kuraklığın etkisiyle ülkedeki çay ağaçlarının kalitesinin ve sağlığının da etkilendiği kaydediliyor.

HASAT ZAMANI BİR HAFTA OLDU

Uzmanlar, geçtiğimiz yıllarda ihtiyaç duyulan çayları toplamak için sadece birkaç güne ihtiyaç duyulurken; şimdi bu sürenin bir haftaya kadar çıktığını belirtiyor. Hasat döneminde görülen bu olumsuzluklar üreticileri ve işletmeleri de doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz yıl bir rekor kırarak 3.35 milyon ton çay üretimi gerçekleştiren Çin, 2.1 milyar dolar değerinde 375 bin ton çayı ise ABD’den Gana’ya kadar farklı bölgelerdeki ülkelere ihraç etti.

Haberin Devamı

Artan sıcaklıkların daha fazla polifenol üretimine neden olduğu ve bunun da çayı daha acı ve daha az tercih edilir hale getirdiğini belirten uzmanlar, sürecin böyle devam etmesi halinde ülkedeki çay üretim bölgelerinin yok olma potansiyeli taşıdığını kaydediyor. Çay üretiminde sorun yaşayan tek ülke Çin değil. 2050 yılına kadar Kenya’nın da mevcut çay yetiştirme alanlarının yüzde 25’inin iklim şartları nedeniyle artık üretim için uygun olmayacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!