Konut üreticilerinden mesaj: Yatırımcının önünü açın

Güncelleme Tarihi:

Konut üreticilerinden mesaj: Yatırımcının önünü açın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 07:00

Konut piyasasında son yıllarda yatırımcıların iştah kaybı ile üretimde ciddi gerileme yaşandı.

Haberin Devamı

İhtiyacın gerisinde kalan üretim, arz-talep dengesizliğine neden olurken, konut fiyat ve kira artışında da önemli rol oynadı. Ülkenin önemli üreticileri ise yatırımcının önünün açılmasını istedi, çözümün ancak bu yolla sağlanacağını dile getirdi.
Özyeğin Üniversitesi, Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi’nin önderliğinde düzenlenen ‘Erişilebilir Konut Çalıştayı’nda konuşan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, salgın süreci, deprem ve ekonomideki gelişmeler nedeniyle konut sorununun büyüdüğünü anlattı.

KAPILARDA SÜRÜNÜYORUZ

Sorunun çözümü için kamunun bu alana odaklanması gerektiğini söyleyen Çelik, “Yatırımcı yoksa bu sorun çözülemez. Yatırımcı da yatırım ortamının iyileştirilmesini ister. Acaba biz yatırımcı olarak kamu yönetimince destekleniyor muyuz, bundan çok emin değilim” dedi. Avrupa’da kamunun yatırımcıların önünü açmak için çaba sarf ettiğini örneklerle anlatan Çelik, “Ama biz kapılarda sürünüyoruz. Bizim muhatabımız olan kamu tarafı bu işin sorumluluğunu üzerinde hissetmiyor. Merkezi yönetimle yerel yönetim arasında siyaset kurumunun araya girdiği bir silindir var, arasında biz eziliyoruz. Ülkenin konut sorununun çözümü için üzerimize düşeni yaparız. Yapılacak şey ekonomiyi rayında tutmak, yatırımcının önünü açmak ve konuta yatırım yapılacak insanları cesaretlendirmek. Ülkemizde çözülemeyecek sorun yok” dedi.

Haberin Devamı

ARSA SAHİBİ RANTÇI

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise arsa maliyetlerine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Bugün İstanbul’da bir arsa sahibine gittiğinizde en düşük kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı oranı yüzde 50. Eğer rantçı ise onlar rantçı, biz değiliz. Avrupa’da arsa payı oranı yüzde 20. Bizi rantçı olarak görmeyin, önümüzü açın işimizi yapalım, ev yapalım.”

24 Gayrimenkul Başkanı Aziz Yeniay ise konut sektöründe nedenleri incelemeden sonuçları ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atıldığını söyledi ve “Rotası belli olmayan gemi menzile ulaşamaz. İşin temelinde planlama olmalı” diye konuştu.

MÜHENDİSE 15 BİN USTAYA 45 BİN LİRA

Haberin Devamı

İnşaat sektöründe ara eleman sorununun büyüdüğünü belirten Süleyman Çetinsaya, “Meslek lisesi sayısı hızla artmalı. Bugün yeni mezun mühendise 15 bin lira veriyoruz, ustaya 45 bin lira. Üstelik bu fiyata rağmen işçi bulamıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!