Hem Türk işi hem akıllı

Güncelleme Tarihi:

Hem Türk işi hem akıllı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:12

Turkcell, Türk mühendislerle geliştirdiği ‘T40’ isimli ilk yerli akıllı cep telefonunu tanıttı. Telefonda Türkiye’ye özgü görsel olarak Selçuklu Yıldızı, nazar boncuğu, kilim deseni ve İznik çinisi yer alırken, zil seslerinde ise martı, darbuka ve çay karıştırma sesleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

TURKCELL, geçtiğimiz aylarda Barcelona’da açıkladığı ‘Kod Adı:Gebze’ isimli ilk yerli tasarım ve yazılımlı telefonunu tanıttı. İlk etapta Çin’de üretilecek olan telefonun Eylül ayında piyasada olması bekleniyor. Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, “Türk tasarımcılarımıza ait olan T serisinin yeni üyesi Turkcell T40 ile Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonunu ortaya koyarak çok daha önemli bir adım atıyoruz. Türkiye’nin Turkcell’i olarak yerli akıllı telefonda da öncü olmak bize büyük gurur veriyor” dedi.

9 ÜLKEDE SATILACAK


Türkiye’de tasarlanan ve yıl sonundan itibaren Türkiye’de üretilecek ‘yerli’ akıllı telefonu ‘Gebze’ kod adlı T40 hakkında bilgi veren Ciliv, telefonda Android işletim sistemini kullanıldığını söyledi. Telefonun fiyatının henüz belirlenmediğini söyleyen Ciliv, “Telefonun tasarımı ve donanım özellikleri Türkiye’de belirlendi. Şimdilik üretimi Çin’de yapılacak olan T40, yıl sonuna kadar Türkiye’de üretilmeye başlanacak. Yeni model, Turkcell’in faaliyette olduğu 9 ülkede de satılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hem Türk işi hem akıllı
DANTEL DE VAR

Ciliv, cihazın tasarımında ve yazılımlarda ‘Türkiye’ye özel’ çalışmalar yapıldığını da söyledi. Cihazın tasarım özellikleri arasında en dikkat çekici olan değiştirilebilir arka kapakta yer alan motifler. Kilim, dantel, nazar boncuğu, İznik çinisi ve lalenin de yer aldığı Anadolu coğrafyasının tarihi ve kültürel değerlerinden esinlenen alternatiflerin yer aldığı telefonda ayrıca mesaj, alarm, zil sesleri de yine
bağlama, vapur, darbuka, martı ve kanun sesi gibi Türkiye’ye özgü detaylardan oluşuyor. İlk yerli tasarım akıllı cep telefonu T40’da, Topkapı Sarayı’ından mimari esintiler içeren veya Selçuklu Yıldızı gibi orijinal
desenler telefonun ana gövdesinde yer alıyor.

T40 özellikler

TURKCELL T40 Android 4.1 temelli ve teknik özellikleri şöyle;
· Qualcomm 8225 1.2 GHZ çift çekirdekli işlemci
· 1 GB RAM, 4 GB Dahili Hafıza
· 4.0” WVGA (480X800) LCD IPS Ekran
· NFC, 136 gr ağırlık, 10.5 mm incelik.
· ~240 saat bekleme, 480 dakika konuşma süresi
· (HDR Çekim Modu, Sıfır
deklanşör gecik-
mesi, Yüz tanıma)

Haberin Devamı

‘Sana yazmasın’ tuşu da var

YAZILIM kısımında Türkiye’ye özgü yapılan bir detay ise dikkat çekti. Türkiye’de bir çok kullanıcının “sana yazmasın” diyerek gelen çağrıyı açmadan kapatıp hemen ardından kendisinin geri araması yeni bir teknolojiyle T40 içinde yerini alıyor. Turkcell hizmetlerinin entegre edildiği Turkcell T40’ta ‘Mobil Asistan’ uygulaması sesli komutlara cevap veriyor. Hava durumu, trafik durumu gibi sorgularınıza sadece konuşarak cevap alınabiliyor. Ciliv, şunları söyledi: “Turkcell’in zengin mobil uygulama dünyasını herkesin erişebileceği fiyatta bir araya getiren T40 ile Turkcell’liler bir adım önde olacak. Turkcell T40 ile hedefimiz, sektörün diğer oyuncularını da yerli telefon geliştirmeye teşvik etmek ve bu sayede cari açığın kapatılmasına pozitif katkı sağlamak. İlk yerli akıllı telefonumuzun ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”

Haberin Devamı

Acarer: Somut adımlar atılıyor

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “Yüksek teknoloji ve yerli ürüne yoğunlaşıp, küresel marka oluşturacaksınız. Özellikle yerli akıllı telefon üretimine herkesin kafa yorması gerekiyor. Türkiye yıllık yaklaşık 16 milyon cep telefonu ithal ediyor. 2013’ün ilk altı ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artışla 6.2 milyon adet cep telefonu ithal edildiğini görüyoruz. Yine yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında, 2013’ün ilk yarısında yüzde 11 artış var. Bugün burada bu adımların somut örneğini görmekten büyük heyecan duyuyorum.

BAKMADAN GEÇME!