Gıda sektöründe güvenlik için yerli yazılım

Güncelleme Tarihi:

Gıda sektöründe güvenlik için  yerli yazılım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 01:08

GIDA güvenliği için yerli yazılım geliştirildi. Türk firmanın hazırladığı yazılıma göre, bitkisel koruma ürünlerinde çiftçilerin alacağı oranlar, yazılımla kontrol edilebilecek. Böylece çiftçilerin fazladan kimyasal ürün kullanmasının önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Yazılımın sahibi Visratek firması. Firma, MKV Danışmanlık ve Duba Elektronik ile stratejik işbirliği yaparak “bitkosis” isimli bir yazılım ve otomosyon sistemi geliştirdi. ODTÜ Teknokent bünyesinde Türk mühendislerle geliştirilen bitkosis ile, bitki koruma ürünleri, üretimden çiftçiye gidene kadar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde olacak. Visratek Genel Müdürü Fatih Ömrüuzun, “Bunun için tüm ürünleri üretim aşamasında benzersiz kimlik bilgisi içeren karekodlarla etiketliyoruz. Bu sayede, ilk aşamadan, çiftçiye satışa kadar tüm aşamaları, bu karekod üzerinden Bakanlık takip edebiliyor. Buna ek olarak sistem karekod yardımıyla üretici, toptancı ve bayilerin stok yönetimlerini kolay hale getiriyor, ürünlerin illegal kullanımının önüne geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

FAZLASINA YASAK

Yazılımın çiftçilerin kullanabileceği kimyasalları da otomatikman sınırlayacağını belirten Ömrüuzun, “Bu yazılımla, gerçek zamanlı sorgulama yapılabilecek ve çiftçi ihtiyacı olandan fazla bitki koruma ürününü satın alamayacak. Örneğin 10 dönüm için ne kadar ürün gerekiyorsa ondan fazla miktarda alım yapamayacak. Bu  gıda ürünlerde zirai ilaç kalıntısının Bakanlık tarafından tamamen denetim altında olmasını sağlarken, vatandaşların tükettikleri gıdaların güvenilir olmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

PİLOT UYGULAMA

Mersin’de bulunan ve geliştirilen otomasyon sistemiyle çalışan bir tesisin de Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pilot üretici seçildiğini belirten Ömrüuzun, şöyle devam etti:

“Tesisi ziyaret ettiler. Bakanlık Mersin’de bitkosis ile üretim gerçekleştiren bir tesisimizi örnek pilot tesis olarak belirledi. Burada farklı ambalaj türlerine sahip bitki koruma ürünlerinin Bakanlık sistemine gerçek zamanlı entegre olarak üretimini yerinde incelediler. Tesis yetkilileri ve firmamız tarafından verilen brifing ardından Bakanlık yetkilileri tesisin fotoğraflarını ve sistemin çalışmasına ilişkin videolarını da diğer il müdürlüklerini bilgilendirmek amacıyla kayıt altına aldı. Bu konuda yapılan çalışmalar çok önemli. Önümüzdeki dönemde de yeni projeler ve çalışmalarla bu konuda üst seviyeleri zorlamak istiyoruz. Tesisin önemini daha çok anlatarak, gıda konusuna dikkat çekeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!