Derviş bastırdı, seçim ulufesi yarıya indi

Güncelleme Tarihi:

Derviş bastırdı, seçim ulufesi yarıya indi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2001 01:56

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 40 üyesine 2002 Bütçesi'nden ayrılacak ‘‘seçim ödeneği’’ Hürriyet'in haberinden sonra yarıya indirildi. Haberin Hürriyet'te yayınlanmasının ardından devreye giren Devlet Bakanı Kemal Derviş, toplam ödeneği 32.5 trilyon liradan 16.2 trilyon liraya indirtti.

Meclis'te tartışma yaratan ödenek, Hürriyet'in haberinden sonra tırpanlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 40 üyesinin, 2002 Bütçesinden ‘seçim bölgelerinde’ kullanmak için istedikleri, 32.5 trilyon liralık kıyak ödenek yarı yarıya düşürüldü.

Hürriyet, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin, her yıl olduğu gibi bu yılda kendi illeri için ayrılan ödeneğin bir kısmını ‘özel kullanımlarına’ alacaklarını duyurmuştu. İktidar partili üyeler için 1 trilyon, muhalefet partili üyeler için 500 milyar lira olarak belirlenen ve toplam 32.5 trilyon tutan ödenekle ilgili haber, komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin ‘haksız rekabet ve ayrıcalık’ tanıdığı gerekçesiyle tepkisine neden olmuştu.

Ekonomik krize rağmen tanınan bu ayrıcalık, Hürriyet'in haberinden sonra koalisyon ortaklarının gündemine de gelmişti. Devlet Bakanı Kemal Derviş, bu miktarın kullanımında komisyon üyesi milletvekillerine inisiyatif verilmemesi için Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmüştü. Tüm girişimler, ödeneğin ancak yarı yarıya azaltılmasını sağlayabildi.

500 MİLYARA İNDİ

Komisyon, 2002 Bütçe Yasa Tasarısının son gün görüşmelerinde ‘gizli ve sessiz’ bir operasyonla, ‘‘ayrıcalıklı ödeneği yarı yarıya azaltmasına rağmen’’ 17.7 trilyon liralıyı üyelerinin kullanımına verdi. Komisyonun iktidar milletvekilleri illeri için kullanılacak ödeneğin 500 milyar, muhalefet milletvekilleri ise 350 milyar lirası üzerinde söz sahibi olacaklar.

Uygulamaya göre, bu para, doğrudan vekillere verilmeyecek. Ancak komisyon üyesi milletvekilleri bu miktarın, seçim bölgesinde nerelere kullanılacağına kendileri karar verecek. Üstelik bu paranın ‘‘Ödenekten çözülememesi’’ gibi sorunlarla karşılaşılmayacak. Üyeler, istedikleri köy, kasaba ve beldenin yol, su, elektirik, soğuk hava deposu, bakım onarım gibi taleplerini anında karşılayarak, bölgede rakibi olan diğer milletvekillerden avantajlı duruma geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!