COVID-19 cezalarına iade yolu

Güncelleme Tarihi:

COVID-19 cezalarına iade yolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2023 07:00

Anayasa Mahkemesi, COVID-19 pandemisi döneminde kesilen ve tahsil edilen idari para cezalarına iade yolunu açtı. Mahkeme daha önce getirilen idari para cezalarının iade edilemeyeceğine dair düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve oyçokluğu ile iptal etti. AYM kuralın, mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğunu gerekçe gösterdi.

Haberin Devamı

AYM’nin, 5 Nisan tarihli iptal kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. İptal kararı ile koronavirüs pandemisi döneminde başta maske takma zorunluluğu olmak üzere diğer yasaklara ilişkin idari para cezası kesilen ve bu paraları ödeyenler, ödedikleri tutarı geri alabilecekler.

İDARE MAHKEMESİ AYM’YE TAŞIDI

İzmir 4. İdare Mahkemesi, COVID-19 Pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının iade edilemeyeceğine ilişkin kuralı anayasaya aykırılık iddiasıyla Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. AYM de 3 Kasım 2022 tarihli 7420 sayılı yasanın geçici dördüncü maddesindeki “...tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Geçtiğimiz yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan tahsilat genel tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Maske başta olmak üzere salgını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasındaki para cezaları silinmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!