‘Binbir surat’ Unimog Türkiye'de üretilecek

Güncelleme Tarihi:

‘Binbir surat’ Unimog Türkiyede üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 02:11

Unimog U-4000 serisi, 2003 yılının Eylül ayından itibaren Mercedes'in Aksaray tesislerinde üretilmeye başlanacak.

Mercedes, itfaiyeden, yol temizleme aracına hatta raylar üzerinde giden bir lokomotife bile dönüşebilen Unimog marka kamyonların üretimini Türkiye'de de gerçekleştirecek.

DÜNYANIN önde gelen otomotiv üreticilerinden Mercedes, çok amaçlı kamyonu Unimog'u yeniledi. Üç farklı modele sahip yeni ağır sınıf Unimog'ların U-4000 modeli 2003 yılının Eylül ayından itibaren Aksaray'da üretilmeye başlanacak. Aksaray'da bulunan Mercedes Kamyon fabrikasında daha önce üretilen U-1300 (2.5 ton) yerini alacak U-4000 (2.5 ton) serisi yeni modelin, neredeyse yapamayacağı iş yok. Bir çok donanımın eklenebildiği araç, savunma, itfaiye, kurtarma, kar temizleme, yol süpürme ve enerji nakli gibi bir çok farklı amaçlarla kullanılabiliyor.

Mercedes Kamyon'un Unimog'dan sorumlu başkanı Hans Jürgen Wischhof Almanya'nın Wörth kentindeki üretilmeye başlanan yeni Unimog'ların tanımında yaptığı konuşmada Unimog'ların 51 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Wischhof, ‘‘Unimog en zor arazi koşullarında bile çalışabilen, hareket kabiliyeti yüksek çok amaçlı bir araçtır’’ dedi. Wischhof, üretilecek yeni modelin eskiye göre daha uygun fiyattan satılacağını da kaydetti.

Unimog için 2002'nin en büyük değişikliklerin olduğu yıl olduğunu belirten Wischhof, ‘‘Üretim yerini Gaggenau'dan Wörth'a taşıdık. Ağustos ayına kadar 51 yılda toplam 321 bin araç, 36 farklı modelde Gaggenau platformundan çıktı. Üç hafta gibi kısa bir sonra da yeni modellerin üretimi Wörth'de başladı’’ dedi.

Wischhof, ağır ve hafif olmak üzere 2 ayrı sınıfta üretilen yeni nesil Unimoglar'ın bir çok alanda kullanılabileceğini vurgulayarak Unimog'u şöyle anlattı: ‘‘Yeni oluşturulan hafif seriyle birlikte yeni nesil Unimoglar sadece askeri alanda değil yol yapımı, kar temizlemesi, karayollarının bakım ve temizlemesi, maden ve kum ocakları, tarlaların sürülmesi, ekinin biçilmesi, özellikle ulaşılması zor olan elektrik nakil ya da bakım işlemleri, orman işleri gibi bir çok alanda kullanılabiliyor. Donanımı sayesinde raylar üzerinde lokomotif gibi çalışıp vagon bile çekiyor.’’

Wischhof, ‘‘Unimog'un geçebildiği araziye diğer araçlar varamazlar bile’’ sloganıyla tanıttıkları Unimog'u son 26 yılda 73 ülkeye ihracat ettiklerini belirtti.

ÇEVRE DOSTU MOTOR

Türkiye'de üretilecek Unimog U-4000 modelinin Euro 3 normunda yenilen 4 silindirli turbodizel motoru 177 beygir güç üreterek hem daha az yakıt tüketirken, çevreyi de koruyor. Unimog'un yenilenen motoruna ayrıca sürücü bilgilendirme sistemi, hız sınırlayıcı ve ayarlayıcı gibi özellikler de eklenmiş. Unimog'da ayrıca daha önce kullanılan mekanik şanzımanın yerine ‘Quick Reverse’ adı verilen 8 ileri 6 geri vitesli elektronik (EPS) şanzıman kullanılmaya başlanmış. Opsiyonel seçenekleri de genişletilen yeni Unimog'larda çift kabin, ABS fren, otomatik şanzıman ve yükseltilmiş sudan geçme özellikleri bulunuyor.

Siparış alınacak iç pazara yönelecek

TÜRK
Silahlı Kuvvetlerinin de kullanacağı yeni nesil Unimog'lar çok zor arazi şartlarında bile görev yapıyor. 4x4 gelişmiş ciplerin bir çok özelliğine de sahip olan araç, 45 derece yüzde yüz eğimli merdivenlerden rahatça çıkıyor. Unimog'da kullanılan özel izolasyon, aracın 120 santimetre derinliğindeki suya girmesini ve çöldeki ince kumlardan zarar görmemesini sağlıyor. Sipariş üzerine üretilecek Unimog'ların yıllık üretim adedi henüz belli değil. Türkiye'de üretilecek U-4000 modeli şimdilik sadece iç pazarda satılacak.

Orman yangınının içine de girebiliyor

UNIMOG
'un özellikle orman yangınları için hazırlanan modeli yangının içine rahatlıkla girebiliyor. Aracın her tarafına konulan küçük borular yangın içindeyken aracın soğumasını sağlıyor. Kamyonun jant kapakları ve lastiklerini de yüksek ısıdan korumak için Mercedes tarafından özel önlemler alınmış. Bu sayede araç yangına yakından müdahale edebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!