Bankacılık Yasası için ‘acil plan’ hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık Yasası için ‘acil plan’ hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 02:20

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ‘banka kurtarmaya olur, dokunulmazlık ve Sayıştay denetimi dışına çıkmaya hayır’ mesajını içeren üç maddelik vetosu üzerine hükümet ‘acil plan’ arayışına girdi. Bunun için yarın liderler toplanacak, Bankacılık Yasası'nı hızlandırma yolu bulacak.

Haberin Devamı

Koalisyon ortakları, Bankacılık Yasası'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği üç maddesine ilişkin takvimi yarın yapacak. Yasanın acilen yürürlüğe girmesini isteyen hükümetin önünde üç seçenek bulunuyor.

Vetolu maddeler, yarın yapılacak liderler zirvesinde ele alınacak. Hükümetin acelesi, vetolu üç madde kabul edilmeden, yasanın diğer maddelerinin yürürlüğe girememesinden kaynaklanıyor. Hükümet bankaları iyileştiren düzenlemeden vazgeçemeyeceği için bu düzenleme, bekleyen tüm tasarıların önüne geçecek.

Ancak, hükümet acele etse de, bu sürecin tamamlanması üç haftayı bulabilecek. Çünkü, vetolu maddeler, TBMM'de bir hafta içerisinde görüşülüp yasalaşsa dahi, Sezer'in bunları incelemek için 15 günlük süresi bulunuyor. Bu da yasanın tamamının yürülüğe girmesini geciktirirken, IMF'nin 4 Şubat'ta yapılması planlanan ve Bankacılık Yasası'na bağlı olan İcra Kurulu toplantısının da ertelenmesine neden olabilecek.

HÜKÜMETİN SEÇENEKLERİ

AYNEN GEÇİRECEK:

Ortaklar, Sezer'in yeniden veto etme riskini ortadan kaldırmak için üç maddenin Meclis'te aynen kabul edilmesini sağlayacaklar. Tütün Yasasında olduğu gibi, bu üç madde ‘virgülü dahi değişmeden’ önce komisyon sonra da Genel Kurul'da kabul edilecek. Düzenleme derhal Sezer'e gönderilecek ve en geç 15 gün içerisinde diğer maddeleriyle birlikte yayınlanarak yürürlüğe girecek. Ancak Sezer'in bu düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götürme imkanı olacak.

YENİDEN DÜZENLEYECEK:

Hükümet ortaklarının Sezer'in itirazlarını gözününde bulundurulabileceği belirtiliyor. Hükümetin, özellikle iki noktayı yeniden düzenleyebileceği de iddia ediliyor. Özelleştirilecek bankalarda çalışanların özlük hakları ile kamu banka yöneticilerinin sorumsuzluğu maddelerinin uyarılar dikkate alınarak yeniden düzenlenebileceği öne sürülüyor. Bu durumda, Sezer'e yeniden veto hakkı doğacak. Cumhurbaşkanı, düzenlemeleri yetersiz bulursa yeniden veto edebilecek ve yasalaştırma süreci yeniden başlayacak. Bu da banka kurtarma yasanının yürürlüğe girmesini daha da geciktirecek.

MADDELER ASKIYA ALINACAK:

Haberin Devamı

Vetolu maddelerin yeniden düzenlenmesiyle zaman kaybedileceğini düşünen hükümet isterse, bu maddeleri askıya alabilecek. Hükümet ortakları, bu düzenlemelerden vazgeçerek, yasayı, eksik haliyle yeniden Çankaya Köşkü'ne gönderebilecek ve derhal yürürlüğe girmesini sağlayabilecek. Ancak bu yönteme, uygulamada boşluk yaratacağı gerekcesiyle başvurulmayacağı belirtiliyor.

İzgi, hükümetin tavrını bekleyecek

TBMM Başkanı Ömer İzgi, hükümetin tavır belirlemesinin ardından yasayı, doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderebileceği gibi Sezer'in ‘Anayasaya aykırı’ görüşünü dikkate alarak, Anayasa Komisyonu'na da iletebilecek. Komisyonlar, sadece veto edilen maddeleri görüşecek ve düzenleme Genel Kurul'a inecek.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in son kararı, Anayasa değişikliğinden bu yana üçüncü veto oldu. Sezer, daha önce Anayasa değişikliğinin bir maddesini veto etmişti. Anayasa değişikliklerinde kısmi veto uygulandığında diğer maddeler yayınlanarak yürürlüğe girebiliyor. Yasa değişikliklerinde kısmi veto kararı verildiğinde, veto edilmeyen diğer maddeler, onaya kadar bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!