Bağımsız şarj dönemi

Güncelleme Tarihi:

Bağımsız şarj dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2023 07:00

Kablosuz şarj teknolojisi çok uzun zamandır hayatımızda ancak kullanıcıların hayal ettiği o gerçek kablosuz şarj deneyimi halen tam olarak sunulamıyor. İyi haber, bu hep böyle olmayacak. Apple’ın yeni nesil iPhone’larda mıknatıslar ile desteklediği “MagSafe” teknolojisi çok seviliyor ancak her zaman daha kullanışlı bir altyapının hayali kuruluyor. İşte kablosuz şarjda gelecek...

Haberin Devamı

Kablosuz şarj teknolojisi çok uzun zamandır hayatımızda yer alıyor ancak kullanıcıların hayal ettiği o gerçek kablosuz şarj deneyimi halen tam olarak sunulamıyor. Fakat sevindirici şekilde bu hep böyle olmayacak... Gelişen teknolojiler ile kablolu yanında kablosuz şarj sistemleri de gelişiyor ve burada yeni bir dönem kapıda bulunuyor.

Akıllı telefon pazarı başından beri kablosuz şarj sürecini telefona bir kablo takılmıyor olmasına rağmen yüzeysel temas üzerinden sunuyor. Yani mevcut kablosuz şarj teknolojileri sayesinde telefonlara şarj için bir kablo takmıyorsunuz ancak yine de telefonunuzu bir kablosuz şarj cihazının üzerine fiziksel olarak koymak zorunda kalıyorsunuz. Gelecekte ise artık buna kesinlikle gerek kalmayacak.

HAZIRLIKLAR PARLAK

Haberin Devamı

Mevcut süreç aslında çoğu kişiyi rahatsız etmiyor, hatta Apple’ın yeni nesil iPhone’larda mıknatıslar ile desteklediği “MagSafe” teknolojisi çok seviliyor ancak her zaman daha kullanışlı bir altyapının hayali kuruluyor. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek isteyen birçok firma var. Bunlar arasında “Xiaomi”, “Motorola” ve yakın zaman önce gündeme geldiği üzere “Toyoda Gosei” adındaki Toyota’nın alt şirketi de yer alıyor. Bu firmalar şu an aktif olarak uzaktan yani yüzey temasından bağımsız çalışacak gerçek kablosuz şarj sistemleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Örneğin Motorola, geliştirdiği “Space Charging” teknolojisiyle dört farklı telefonu, 100 derecelik açı ve üç metre içerisinde 5W gücünde yüzey temasına gerek olmadan kablosuz olarak şarj edebiliyor.

Xiaomi’nin de alanda ilk gösterimi uzun süre önce yapılan “Mi Air Charge” isimli bir gerçek kablosuz şarj sistemi bulunuyor. Bu sistem özel bir ana ünite ile çalışıyor ve destekli telefonları cebinizdeyken dahi şarj edebiliyor. Toyoda Gosei imzalı sistem de benzer mantıkta çalışıyor ve firmanın açıklamasına göre destekli telefonları 10 metre mesafede yüzey teması olmadan şarj edebiliyor.

BİLGİSAYARLAR VE AKILLI EV ÜRÜNLERİ DE SIRADA

Şirket sevindirici olarak süreci sadece telefonlarla da sınırlamıyor. Bu kablosuz şarj teknolojisinin aynı zamanda bilgisayarlar ve diğer akıllı ev ürünlerinde de çalışabileceği aktarılıyor. Bu teknolojiyi gerçeğe dönüştürmek adına ABD merkezli Ossia ile beraber çalışmalar yaptığı aktarılan Toyoda Gosei, otomobil devi Toyota’nın katkısıyla alandaki büyük isimlerden olacak izlenimi oluşturuyor. Bu konuda ayrıca teknoloji devleri Samsung ve Apple’ın da aktif çalışmalar yaptığı biliniyor, süreçte özellikle Apple’ın atacağı adımlar çok merak ediliyor. Burada dikkatler en çok Apple’a dönüyor çünkü şirket halen birçok rakibinden farklı olarak teknoloji dünyasına yön verme gücüne sahip bir isim konumunda yer alıyor. Apple, telefonlardan 3.5 mm portunu kaldırma ya da yeni işlemci mimarisine geçme gibi gerçekten büyük adımları birçok rakibi aklına dahi getiremezken rahatlıkla atabiliyor. Bu açıdan gerçek kablosuz şarj teknolojisini de geniş kitlelere yayarsa Apple’ın yayabileceği düşünülüyor, teknoloji devinin bu konudaki çalışmaları ve isteği oldukça eskiye dayanıyor. Ancak şirkete yönelik sağlam kaynaklar Apple’ın henüz gerçek kablosuz şarj konusunda ticari çıkıştan uzakta olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

BİRAZ DAHA ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Apple ve Samsung’dan daha somut adımlar atan Xiaomi, Motorola ve Toyoda Gosei imzalı uzaktan kablosuz şarj sistemleri, maalesef halen ticari olarak kullanıma hazır değil. Ne zaman kullanıma sunulacakları da net şekilde bilinmiyor. Süreçte sadece Toyoda Gosei’nin 2025 yılını hedeflediği aktarılıyor ancak o da henüz tam olarak netlik kazandırılmış bir tarih değil. Fakat her hâlükârda gerçek kablosuz şarj teknolojisi geliyor ve o teknoloji gelecekte telefon şarj etmeyi unutturacak gibi görünüyor.

XPRO BİR X PREMIUM HİZMETİ HALİNE GETİRİLDİ

Elon Musk’ın satın alarak sahibi olduğu eski adıyla Twitter, yeni adıyla X şirketi, daha fazla gelir elde etmek adına adımlarını sürdürüyor. Bu konuda gerçekleştirilen son hamle yıllarca ücretsiz olan TweetDeck ya da yeni adıyla XPro’nun bir X Premium hizmeti haline getirilmesi oldu. Yani artık bu hizmeti kullanmak için ücretli abone olmak gerekiyor, birçok kullanıcı bu duruma fazlasıyla üzülüyor.

Haberin Devamı

GOOGLE CHROME’A YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ÖZET PROGRAMI

Google rakipleri gibi yapay zeka yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor ve artık iOS ile Android tarafındaki Google uygulamasında faydalı bir özetleme imkânı sunuyor. Yapay zeka destekli sistem, açılan internet sitesindeki içeriği analiz ediyor ve kişilerin karşısına kilit noktalar üzerinden temel bir özet sunuyor. Çok uzun içeriklerde büyük zaman kazandıracak bu özellik, yakında Chrome tarayıcı içerisinde de yer alacak.

WHATSAPP AKILLI ÇIKARTMALAR SUNACAK

Yakında WhatsApp kullanıcıları direkt olarak uygulama içerisinde kendi çıkartmalarını oluşturabilecek. Bunun için Meta’nın geliştirdiği “üretken yapay zeka sistemi” kullanılacak ve metin olarak yazılanlar saniyeler içerisinde şirin çıkartmalar haline getirilebilecek. Bu özellik yüksek ihtimalle çok sık kullanılacak, kişiler bu sayede hazır karşılığı bulunmayan her duruma özel çıkartmalar hazırlayabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!