Avrupa’da enerji krizi derinleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da enerji krizi derinleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2022 07:00

Rusya  ile Ukrayna arasında devam eden savaş dolayısıyla büyüyen enerji krizi derinleşiyor. Rus enerji şirketi Gazprom, Fransız enerji şirketi Engie’ye 30 Ağustos’tan itibaren taraflar arasındaki bazı sözleşmelerin uygulanması konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ve enerji arzı ile ilgili mevcut endişeler nedeniyle gaz akışını daha da azaltacağı konusunda bilgi verdi.

Haberin Devamı

Fransız yetkililerden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Daha önce açıklandığı gibi Engie, müşterilerine ve kendi gereksinimlerine yönelik taahhütlerini yerine getirmek için gerekli miktarları zaten temin etmişti. Gazprom’un gaz akışındaki kesintilerinden kaynaklanabilecek doğrudan finansal ve fiziksel etkiyi önemli ölçüde azaltmak için çeşitli önlemler uygulamaya konmuştu” ifadeleri kullanıldı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne önceki günkü açıklamasında, şirketlere enerji tasarrufu çağrısında bulunmuştu. Öte yandan Rusya’nın Kuzey Akım-1 hattındaki gaz akışını da bugün itibarıyla, bakım nedeniyle durduracağı açıklandı. Rusya, temmuz ayında ise Rus gazını Almanya’ya taşıyan en büyük boru hattı olan Kuzey Akım 1’i, 10 gün boyunca bakım yapılacağı gerekçesiyle kapatmıştı.

Haberin Devamı

 ‘5-10 KIŞ KORKUNÇ GEÇECEK’

Savaş nedeniyle artan enerji fiyatlarıyla ilgili Belçika’dan da bir açıklama geldi. Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, “Avrupa’da bir fiyat sınırı getirilmesine acilen ihtiyaç var. Enerji faturaları aile başına yılda 770 Euro azaltılabilir. Avrupa enerji piyasası başarısız oluyor ve acilen reforma ihtiyacı var. Bu artık pek çok aile ve şirket için kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Straeten ayrıca, doğalgaz için AB çapında bir fiyat sınırı getirilmesi çağrısında bulunarak, “Avrupa’da doğalgaz fiyatlarına bir sınırlandırılma getirilmezse önümüzdeki 5-10 kış korkunç geçecek” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!