Domates krizine ortak çözüm imzası

Güncelleme Tarihi:

Domates krizine ortak çözüm imzası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 00:00

Türkiye’den domates alımını, ilaç kalıntıları nedeniyle 7 Haziran’dan itibaren durduran Rusya ile iki ülkenin çalışma yapması ve sorunun çözümüne dönük bir mutabakat zaptının temmuz ayı ortasına kadar imzalanması için görüş birliğine varıldığı öğrenildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, geçen perşembe günü Rusya’ya gitti. Önceki akşam dönen Türk heyeti, Rusya’daki, ihracatı durdurma kararı alan Tarım Bakanlığı yetkilileriyle biraraya geldi. Görüşmelerde Türk heyeti, Rusya’nın ilaç kalıntıları ve ihracattaki olası sorunlara ilişkin talep ve değerlendirmelerinin ne olduğunu sordu.

Bilgi veren yetkililer, Rusya’nın ithal ettiği yaş sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntıları konusunda AB ile kurallara bağlanmış bir mutabakat zaptı bulunmasına karşın Türkiye ile bulunmadığını anımsattılar. İlişkilerde zaman zaman tekrarlanan sorunlara böyle bir metnin eksikliğinin yol açtığını vurgulayan yetkililer, çözüm olarak bundan sonrası için Rusya Türkiye arasında da bir doküman oluşturulması gererğine işaret ettiler.

Temmuzda çözülecek

Rusya’daki toplantıda, her iki ülke yetkilil kurumlarının, sınır konulacak, yasaklanacak ve serbest bırakılacak tarımsal ilaç isimleri ile miktarların somut olarak listelenmesi gereği gündeme geldi. Yaş sebze ve meyve alanında hangi ürün ihraç ediliyorsa, başlangıç noktasından son aşamaya kadar izlemenin önemine değinen yetkililer, bu aşamaların kayda girmesi gerektiğinin konuşulduğunu söylediler. Görüşmelerde gündeme gelen diğer bir konu da Rusya’nın, Türkiye’den giden ürünlerin teslimine ilişkin yeni düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu dile getirmesi oldu. Türk ihracatçılarının Rusya’ya götürdüğü malların giriş çıkış noktalarındaki vergilendirme sisteminin gözden geçirilmesi istendi. Yetkililer, her iki tarafın da gündeme gelen konular üzerinde çalışma yaparak, temmuz ortasına yetişecek biçimde Mutabakat Zaptı imzalanması yönünde görüş birliğine varıldığını ifade ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!