Milli takım finale, bayrakçılar 3 milyon YTL ile rekora koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Milli takım finale, bayrakçılar 3 milyon YTL ile rekora koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2008 00:00

TÜRK Futbol Milli Takımı’nın Euro 2008’de yarı finale çıkma başarısını göstermesi, Türk bayrağı satışlarını yüzde 50 artırdı. Milli Takım’ın başarısı yıllık hacmi 12 milyon YTL olan bayrak sektörüne 3 milyon YTL’lik katkı sağladı. Bayrakçılar, finale çıkılması durumunda stoklarının yetmeyeceğini belirtiyor. Başta Almanya olmak üzere gurbetçilerin yaşadığı ülkelerden de ciddi Türk bayrağı talebi geliyor.

TÜRK Milli Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısı, Türk bayrağı üreticilerin işine yaradı. Milli Takım’ın Euro 2008’deki maçları sırasında 2 milyon adet ve 3 milyon YTL’lik bayrak satışı gerçekleşirken, üreticiler gözünü finale dikti. Milli Takım’ın sürpriz yaparak yarı finale çıkmasıyla satışlarını artıran bayrakçılar, finale çıkılması durumunda stoklarının yetmemesinden korkuyor. Türk bayrağına, gurbetçilerin yaşadığı ülkeler olan başta Almanya olmak üzere, Belçika ve Fransa’dan da talep geliyor.

Satış yüzde 50 arttı

Bayrak üreticisi Bahçıvan Bayrak’ın Sahibi Nihat Bahçıvan, milli takımın Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki başarısının 3 milyon YTL’lik Türk bayrağı satışı getirdiğini belirterek, "Yarı finalin oynanacağı Çarşamba gününe kadar Türk bayrağı satışları yüzde 50 artış gösterir. Milli Takım’n finale kalması durumunda ise, stoklarımız yetişmez" dedi.

Gurbetçiler de istedi

Bayrak üreticileri olarak Milli Takım’ın bu başarıyı göstermesini beklemediklerini ancak Dünya Kupası’ndaki başarı nedeniyle daha hazırlıklı olduklarını kaydeden Bahçıvan, Türkiye’nin her yerinden talep geldiğini, belediye ve valiliklerin de halka ücretsiz bayrak dağıtmak için toplu siparişler verdiğini vurguladı. Bahçıvan, futbol karşılaşmaları öncesinde Avrupa’daki gurbetçilerden de çok talep geldiğini, Almanya başta olmak üzere Belçika ve Fransa gibi ülkelere de bayrak gönderdiklerini belirtti.

Başarı talebi artırıyor

Bahçıvan, Türkiye’deki bayrak sektörünün de büyüklüğüyle ilgili bilgi vererek, sektörün yıllık hacminin 10 miyon YTL ve 12 milyon adet olduğunu aktardı. Milli bayramlar ve mitinglerde en çok Türk bayrağı satışının yapıldığına değinen Bahçıvan, Türk Futbol Milli Takımı’nın başarısının da bayrak satışlarının artıran önemli bir unsur olduğunu kaydetti.

Bayrak ihracı da yapıldı

Bayrak ihracatıyla ilgili bilgi de veren Bahçıvan, "Yılda Türkiye’nin yaklaşık 1 milyon YTL’nin üzerinde bayrak ihracatı var. Genelde bayraklar Çin’den alınıyor. Zaman daraldığında Türkiye’ye başvuruluyor. Euro 2008’de, Almanya, Avusturya ve İsviçre için de bayrak üretildi" diye konuştu.

Forma satışlarında yüzde 100’lük artış

TÜRKİYE’
nin Euro 2008 gruplarındaki son maçında stadyum çevresindeki forma ve bayrak satışları da tavan yaptı. İsviçre’nin Viyana şehrinde toplanan binlerce Türk taraftar, lisanslı ürün satışı yapan mağazalara akın ederken, maçı stadyumdan izleyen taraftarlar da stat çevresinde satış yapan noktaları doldurdu. Türkiye’de de, çeyrek final sonrası Milli Takım forması satışlarında yüzde 100’lük artış oldu.

Finale çıkılırsa stoklar yetmez

GÜVEN
Bayrak’ın sahibi İsa Tural da, futbol takımının başarısının bayrak satışını yüzde 50 oranında artırdığını kaydederek, "Bayrağa tahmin ettiğimiz kadar talep gelmedi. Çeyrek finaldeki başarının bayrak satışına tam etkisi pazartesi gününden itibaren görülür. Ancak Milli Takım finale çıkarsa, şu ana kadar gelen talep iki katına çıkar. Stoklarımız muhtemelen yetmez. Bayrak fiyatları, 70-105 santimetrelik bayrak için 6 YTL, çok büyük boyutlu 6 metrelik bayraklar için ise 300 YTL civarında" dedi.

Turkuvaz renkli forma yok sattı

TÜRKİYE
Milli Takım’ın forma satışları da üreticileri ekstra üretime geçirtti. Nike Türkiye’den Zeynep Ongun forma satışlarının her başarıda arttığını belirterek, "Özellikle turkuvaz renkli formalar ciddi sattı. Çok ilgi gördüler. Çok talep gelince ek üretime geçtik. Ancak turkuvaz renkli forma en hızlı tükenen forma oldu" bilgisini verdi.

Günlük sipariş 1.500’e çıktı

NORMAL
yaz aylarında günlük bayrak siparişinin 800 iken, futboldaki başarı sonrasında bunun bin 500’lere çıktığı bilgisini veren Marmara Bayrak’tan Nuri Çalışkaner, şunları söyledi: "İsviçre maçından beri talepte artış var. Genelde büyük ebatlar isteniyor. İstanbul ağırlıklı olmak üzere ülkenin her yerinden talep geliyor. Almanya’dan gurbetçiler de istiyor. Satışlarda yüzde 50’lik artış oldu. Bu dönemde en çok 70-105 santimetre ebatlarında bayrak satıldı."

Acentelere Basel telefonları yağıyor

TÜRKİYE
’NİN Hırvatistan karşısında aldığı galibiyet ile tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda yarı finalist olması, seyahat acentalarının da telefon trafiğini artırdı. Dün sabahtan itibaren şirketlerin telefonları kilitlendi. Nedeni de Basel’de çarşamba günü yapılacak olan Türkiye-Almanya maçı. Turizmciler, maç için talebin yüksek olduğunu ancak bütün taleplerin gerçekleşme ihtimalinin zor olduğuna dikkat çekti. Almanya maçı için Türkiye’den bilet temininin mümkün olmaması nedeniyle, bugündan sonra Basel’e gidecek olan Türk taraftarları biletsiz olacak. Taraftarların, Hırvatistan maçından olduğu gibi biletlerin satışa çıkacağı günden bir gece önce kuyruğa girmesi gerektiği belirtiliyor. Türkiye’nin çarşamba günü Almanya ile oynayacağı yarı final maçının biletlerinin kısa sürede karaborsaya düşmesi bekleniyor. Karaborsa’da bilet fiyatlarının 1.000 Euro’yu aşabileceği kaydediliyor. Türkiye’nin Hırvatistan ile oynadığı maçta karaborsada bilet fiyatları 500-600 Euro düzeylerine kadar çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!