İstanbul'un metro yatırımlarının kredisi imzalandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun metro yatırımlarının kredisi imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 14:25

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro yatırımlarında kullanılmak üzere 1 milyar 571 milyon euro kredi aldı.

Haberin Devamı

Törende konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'daki trafiğin daha iyi işlemesi durumunda muhtemelen Türkiye'nin enerji faturasının da aşağı ineceğini, özel ve kamu sektöründe verimliliğin artacağını belirterek, “Onun için alt yapı ulaştırma yatırımları son derece önemli. Bunları destekleyeceğiz” dedi.

Alt yapı projelerinin bütün ülkelerde çok önemli olduğunu kaydeden Şimşek, geçen günlerde dünyadaki bir çok uzman bir araya gelerek bir rapor hazırladığını ve raporda, alt yapı yatırımlarının ertelenmemesi gerektiğinin vurgulandığını anlattı.

Devlet Bakanı Şimşek, mali disiplinin kalitesinin çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“O nedenle de biz önümüzdeki yıllarda belediyelerimizin alt yapı yatırım ihtiyaçlarını karşılamada, kendilerine finansman bulmada ve yerel kaynak yaratmada her türlü yardımı yapacağız. Türkiye'nin geneli için bir çok alanda son 5-6 yılda yapılanlar, Cumhuriyet tarihinde yapılanlara bedeldir. Duble yollara, hastanelere, okullara bakın bir çok yönden beşeri sermayeye yatırım yapılıyor. Bu çok önemli. Türkiye'nin alt yapısına yatırım yapılıyor. Bu çok önemli...”

Haberin Devamı

Türkiye'nin enerjide çok büyük anlamda dışa bağımlı olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

“İstanbul trafiğinde harcanan zaman kaybını bir tarafa bırakıyorum, enerji kaybını dikkate alırsanız, Sayın Başkan'ın çabaları ne kadar anlamlı göreceksiniz. Eğer İstanbul'daki trafik daha iyi işlerse muhtemelen Türkiye'nin enerji faturası aşağı iner, özel ve kamu sektöründe verimlilik artar. Onun için alt yapı ulaştırma yatırımları son derece önemli. Bunları destekleyeceğiz.”

İstanbul'un Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünyanın en büyük metropollerinden biri olduğunu ve 2010 yılında da Avrupa'nın kültür başkenti olacağını vurgulayan Şimşek, “Bence hepimizin önü açık, Türkiye'nin de önü açık. Ben burada çok büyük bir pozitif enerji görüyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yapacağı çalışmalarla trafiği hızlanacağını, verimliliğin artacağını belirten Şimşek, metroyu da en fazla kullananlardan birisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“GÜNDE 1,5 MİLYON İNSAN TOPLU TAŞIMA ARACI KULLANMAYA BAŞLIYOR”

Her yıl İstanbul'da 25 kavşak ve 100 kilometre yol yapılması gerektiğini kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir  Topbaş, karayolu ve deniz taşımacılığının önemli olduğunu ancak en önemlisinin metro hatları ve raylı sistemler olduğunu vurguladı. Günde 1,5 milyon insanın daha toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladığını belirten Topbaş, şunları kaydetti:

"Hep şu soruluyor, (Sayın başkan, bu kadar yol düzenlemesi, kavşak ve metro yapıyorsunuz, ama halen İstanbul trafiğinde bazı sorunlar var?) Doğru. Ben burada bir gerçeği dile getirmek istiyorum. Göreve geldiğimiz zaman İstanbul'un günlük hareketliliği 11 milyon civarındaydı. Şu anda 23 milyonlara yaklaştı. Gelişmiş kentlerde şehir nüfusunun 3 katı. 40 milyonlar bekliyor bizi. Onun için elimizi çabuk tutup, bütün kaynak ve imkanları ulaşıma ayırmak zorundayız."

Haberin Devamı

Topbaş, göreve geldiklerinde tramvaylar dahil İstanbul'daki raylı sistemin 44 kilometre olduğunu ifade ederek, bugüne kadar 22 kilometreyi bitirdiklerini, 66 kilometreye çıktıklarını anlattı.

"İstanbul için 66 kilometre raylı sistem hiç bir şey" diyen Topbaş, göreve geldikleri güne kadar İstanbul'da yılda 2,5 kilometre raylı sistem yapılırken, bugün 15 kilometre yapıldığını, 60 kilometre metro inşatının devam ettiğini belirterek, "Önümüze koyduğumuz yeni projeksiyonda 150 kilometre metro sistemi var. Yüzde 9'lardaki raylı sitem payını yüzde 45'lere çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

“MÜTHİŞ BİR OLAY”

Yapılacak metro hatlarının İstanbul'un tamamını dolaşım sistemi gibi kapsayacağını anlatan Topbaş, Avrupa Yatırım Bankasının gösterdiği güven ve hassasiyete teşekkür etti. Avrupa Yatırım Bankası ile 700 milyon avroluk bir kredi anlaşması imzalayacaklarını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Müthiş bir olay ve müthiş bir rakam. Bunun bize olan güvenden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu kredinin 524 milyon avroluk bölümü 19 kilometrelik Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Çekmeköy hattında, 196 milyon avroluk bölümü ise 12,7 kilometrelik 4. Levent-Ayazağa-Hacıosman hattında kullanılacak."

Topbaş, 21,7 kilometre olan Kadıköy-Kartal hattının inşasında ve elektromekaniğinde kullanmak üzere de 751 milyon avro alınacağını belirterek, Fransız Yatırım Ajansından alınacak 120 milyon avronun da 4. Levent-Ayazağa-Hacıosman hattında kullanılacağını anlattı.

Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal hattının 30 ay içinde, Üsküdar-Altunize-Ümraniye-Çekmeköy hattının ise 3-4 yılda tamamlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Topbaş, libor artı 0,30 ile libor eksi 0,30 arasında verilen kredinin 5 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli olduğunu kaydetti.

Böylece İstanbul'da erişim ve ulaşımda sıkıntıları çözecek olan metroda ciddi bir adım attıklarını belirten Topbaş, "Gelecek dönem için elimizdeki mevcut şirketleri satmak suretiyle daha büyük hatları devreye sokacağız. Ama yine inanıyorum ki, bu güvene layık olduğumuz müddetçe Avrupa Yatırım Bankası başta olmak üzere biz bu kredileri yine kullanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'un trafik sorununu çözmek için çok önemli adımlar attıklarını belirterek, "Bugün en mutlu insan benim. Bugün güneş benim için farklı doğdu. Çünkü bugün değerli dostlarımızla birlikte İstanbul ile ilgili önemli bir imza töreninde birlikteyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!