Domates'in kilosu 3 kuruşa düştü

Güncelleme Tarihi:

Domatesin kilosu 3 kuruşa düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 17:02

RUSYA'nın, zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'den ihraç edilen sebzeye ambargo uygulaması, domates üreticilerini vurdu. Ekonomisi seracılığa dayalı Demre Toptancı Hali'nde turfanda domatesin kilosu 3 Ykr'ye kadar düştü. Üretici, üretim maliyetini bile karşılamayan fiyat karşısında şaşkına döndü.

Haberin Devamı

2 hafta önce kilosu 1 YTL’den alıcı bulan domatesin fiyatı, Rusya’nın ambargo uygulayacağını açıklamasından sonra 25 Ykr’ye kadar düşmüştü. Kapıların tamamen kapatılması ile domatesi kilo fiyatı 3 Ykr’ye düştü. 120 Ykr’den alıcı bulan kokteyl domatesin kilosu ise 20 Ykr’ye geriledi. Salatalığın fiyatı ise 1 Ykr’ye düştü.

Domatesi İzmir yöresindeki salça fabrikaları dökme olarak almaya başladı. 20 ton domates 600 YTL’ye satıldı. Diğer ihraç ürünlerinin fiyatı da aynı oranlarda düştü. 3 YTL olan kapia biber 60 Ykr'ye, 3.5 YTL olan California biberi 50 Ykr'ye, 1 YTL olan dolmalık biber 20 Ykr'ye düştü. Alıcı bulunamayan bazı ürünleri üretenler ise seralarındaki ürünü sökmeye başladı.

İLAÇ KALINTISI YALAN

Demre Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, fiyatların böyle gitmesi halinde tüm çiftçilerin perişan olacağını söyledi. Yeni politikalar üretmek ve yeni planlar yapmak gerektiğine işaret eden Açıkgöz, şöyle devam etti:
 
"Rusya'nın dediği gibi domateste ilaç kalıntısı olmasına imkan yok. Çünkü çiftçi zaten pahalılık yüzünden ilaç kullanamıyor. Ben Rusya'nın açıklamalarının bahanesinin onların kendi tarım politikalarından kaynaklandığını düşünüyorum. Belli ülkelerle ticareti kısıtlayıp başka ülkelerden alıyorlar. Önümüzdekş dönemde de Rusya'nın kapıyı açacağını sanmıyorum."

Haberin Devamı

Demre Toptancı Hali’nde komisyonculuk ve ihracatçılık yapan Rıza Sarıca, “Durum gerçekten vahim. Şu andaki fiyatlar üreticinin ürünü seradan hale getirme bedelini bile karşılamıyor. Biz komisyon ücreti almaktan bile vazgeçtik. Bazı ürünlere alıcı yok. Ülkeyi yönetenler başka tartışmaları bırakmalı, soruna acil çözüm bulmalı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!