Dışarıdan para yağdı, döviz alanın eli yandı

Güncelleme Tarihi:

Dışarıdan para yağdı, döviz alanın eli yandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 10:17

Türkiye'de henüz geçen hafta 1.33 YTL seviyelerine kadar tırmanan dolar, iki gündür 1.30 sınırının altına oturdu.

Haberin Devamı

Dolar yurtdışında yükseliyor

Dolar bugüne de düşüşle başlarken, bankalararası piyasada 1.2850 seviyelerinden işlem gördü. Sonrasında hafif çaplı alımlar gelirken dolar akşam saatlerine doğru 1.2900 YTL'ye çıktı. Euro ise 2.0150 YTL bölgesinde tutunuyor.

Dolarda yükseliş beklentilerinin tersine gerçekleşen hareketi değerlendiren uzmanlar, yurtdışından gelen sürpriz para girişine dikkat çekiyor. Sadece Türkiye'ye değil, diğer gelişmekte olan ülkelere de para gittiğini belirten uzmanlar, bu şekilde yerel para birimlerinin değer kazandığını, dolar ve euronun ise değer yitirdiğini anlatıyor.

YÜKSEK FAİZİN CAZİBESİ...

Aralarından Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelere ilgi ise hem yurtdışındaki havanın düzelmesinden hem de içerideki yüksek faizlerden kaynaklanıyor. Yüksek faizin cazibesine kapılan fonlar özellikle gecelik vadeye büyük ilgi gösteriyor. Şimdilik giren paranın bono piyasasına yansımadığı belirtilirken, önümüzdeki dönemde bonolara da bir yöneliş olabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalardaki oynaklıkla birlikte 1.33 direncinin üzerini deneyen dolar, yeniden 1.30'un altına indi. Yurtdışından gelen para ile kurlar düşerken, uzmanlar bundan sonraki süreç için ise fazla net konuşamıyor.

Kurların yönü konusunda yurtdışı piyasaların belirleyici olduğunu belirten uzmanlar, para girişinin sürmesi halinde düşüşün biraz daha sürebileceğini ve 1.27'li seviyelerin denenebileceğini düşünüyor. Ancak genel beklenti kurların bu seviyeden aşağı çok fazla gitmeyeceği yönünde... 

ARACI KURUMLAR NE DİYOR?

Hedef Menkul Değerler'in raporunda uluslararası piyasalarda doların yükselmesinin bir güven işareti olarak algılandığı belirtilirken, "Bugüne başlangıcın 1.2840-1.2870’ten oluştuğu kotasyonlarda, gün bazında dün yakalanan olumlu havanın devamıyla 1.2785-1.2950 bandının etkili olabileceğini düşünüyoruz" denildi.

Finans Yatırım'ın raporunda ise "global piyasalardaki kötü dönemin sona ermiş olabileceği iyimserliği ile içeride de kur ve faizde görülen gerilemenin devam etmesini bekliyoruz" ifadesi yer aldı. Raporda, "Dolar/ytl'nin 1,2750/1,2950 aralığında hareket edebileceğini öngörüyoruz" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!