IMF’den ’pahalı gıda savaş çıkarır’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

IMF’den ’pahalı gıda savaş çıkarır’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

Bir süre önce, yükselen gıda fiyatları nedeniyle açlık ölümleri olabileceği uyarısında bulunan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bu kez de yükselen gıda fiyatlarının, hükümetlerin yıkılması ve hatta savaşların patlak vermesi gibi korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada yükselen gıda fiyatlarının, hükümetlerin yıkılması ve hatta savaşların patlak vermesi gibi korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulundu. Strauss-Kahn, Fransız "Europe-1" radyosuna verdiği demeçte, yüksek fiyatların Haiti, Mısır ve başka yerlerde ayaklanmaları ateşlemesinin "ciddi bir sorun" teşkil ettiğini söyleyerek, "Dünya bu sorunu çözmeli" dedi.

DEMOKRASİYE TEHDİT: IMF Başkanı Strauss-Kahn, bu sorunun, hükümetlerin vatandaşlarına yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaptığı ülkeler dahil olmak üzere demokrasileri tehdit edebileceğine de dikkati çekti. Bu sorunun savaşlara yol açıp açmayacağına sorusuna Strauss-Kahn, "Bu mümkün. Tansiyon yükselmeye devam ettiğinde ve dahası demokrasi sorgulanmaya başladığında savaş riski vardır. Tarih, bu tür sorunlar yüzünden çıkmış savaşlarla dolu" yanıtını verdi. Fransa’da 1997-1999 yıllarında Maliye Bakanlığı yapan Strauss-Kahn, geçen yıl IMF’nin başkanlığına getirildi. Dünyada geçen yılın ortasından bu yana gıda fiyatları yüzde 40 arttı. BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, gıda fiyatlarındaki artış, en çok gelişmekte olan ülkelerde tüketim harcamasının yüzde 60 ila 80’ini gıdaya ayıran yoksul insanları etkiledi. Gelişmiş ülkelerde insanlar tüketim harcamasının yüzde 10 ila 20’sini gıdaya ayırıyor.

AHLAKİ SORUN: Strauss-Kahn, "Biyoyakıtları gıda için kullanılmayan tarımsal ürünlerden yaptığınızda bu iyi. Ancak bu yakıtları gıda ürünlerinden yaptığınızda, bu önemli ahlaki bir sorun teşkil eder" dedi. Strauss-Kahn, ülkelerin, çevresel sorunlardaki yaklaşımları ve insanların açlıktan ölmemesini sağlama ihtiyacı arasında denge bulmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Artan gıda fiyatlarının tetiklediği protestoların sonuçlarının kötüleşebileceği uyarısında bulunan Strauss-Kahn, "Gıdayla ilgili ayaklanmalar bakımından en kötüsü maalesef önümüzde duruyor. Yüzbinlerce insan bundan etkilenebilir" dedi.

GIDA YARDIMI: Gıda yardımı konusuna da değinen Strauss-Kahn, gıda krizinden etkilenen ülkelere yardım için kaynakları hızla seferber etmenin önemli olduğunu vurguladı. BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı’nın (WFP) kısa dönemde yardımcı olabileceğini ifade eden Strauss-Kahn, bu yüzden tarımsal üretimi artırmak gerektiğine dikkati çekti. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, geçtiğimiz hafta IMF-Dünya Bankası toplantılarında gıda fiyatları sorununun ticaret dengelerini bozarak gelişmiş ekonomileri etkileyebileceğini söyleyerek, "Gıda fiyatları bu şekilde artmaya devam ettiği takdirde korkunç sonuçlarla karşılaşabiliriz. Yüz binlerce insan açlık çekecek, açlıktan ölümler olabilir. IMF ve Dünya Bankası’nın İlkbahar Toplantıları sürerken konuşan Straus-Kahn, global olarak yoksulluğa karşı son 10 yılda kaydedilen gelişmenin ortadan kalkacağını belirterek, gıda sıkıntısı yüzünden patlak veren sosyal kalkışmaların savaşa bile dönüşebileceğini söyledi. Kahn, "Eğer bu gidişi durdurmak istiyorsak, gıda fiyatları da durmalıdır" uyarısı yapmıştı.

BM ’gıda zirvesi’ topluyor

İSVİÇRE’de bu ayın sonunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un BM’ye bağlı kuruluşların başkanlarıyla yapacağı toplantının gündemini gıda krizi oluşturacak. BM sözcüsü Marie Heuze, Ban’ın, İsviçre’nin başkenti Bern’de 28-29 Nisanda yapılacak BM’ye bağlı kuruluşların başkanlarının toplantısına başkanlık yapacağını söyledi. Heuze, "Gündemin ana konuları gıda krizi ve iklim değişikliği olacak. Onlar işbirliği imkanlarına bakacak" dedi. Bern’deki toplantıya katılacaklar arasında BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı Josette Sheeran ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı Jacques Diouf da bulunuyor. WFP, bu yıl bağışçı ülkelerden 2,9 milyar dolar yardım talebinde bulundu. Ancak artan gıda ve akaryakıt maliyetleri yüzünden WFP şubat ayında, 80 ülkede 73 milyon aç insanı doyurmak için fazladan 500 milyon dolar daha acil yardım çağrısı yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!