Tarımsal üretim dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal üretim dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 12:23

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda son 40 yılın üçüncü en hızlı küçülmesinin 2007'de yaşandığını belirterek, 1968’den bu yana yüzde 7’nin üzerinde üç defa küçülme yaşandığını kaydetti.

Haberin Devamı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, tarımda 1973’te yüzde 7.8, 1989’da yüzde 7.6, geçen yıl da yüzde 7.3 oranında küçülme olduğunu belirtti.  Milli gelirde 2007 yılı büyüme hedefinin yüzde 5 olarak öngörüldüğünü, açıklanan verilere göre milli gelirde geçen yıl büyüme hedefinin tutturulamadığını ifade eden Bayraktar, “Tarım sektöründe, ağılıklı olarak, yaşanan kuraklığın ve aşırı sıcakların etkisiyle meydana gelen üretim kayıpları 2007’de tarımda gerilemeye yol açarken milli gelirde büyüme oranını da aşağı çekti ve hedefin gerçekleşmesini engelledi” dedi.

Geçen yıl tarımsal katma değerin cari fiyatlarla 65.9 milyar YTL, sabit fiyatlarlarla 9 milyar YTL olarak hesaplandığını kaydeden Bayraktar, “TÜİK tarafından yapılan son rekolte tahminlerine göre, 2007 yılında üretim miktarlarına göre bitkisel üretimde genelde gerileme meydana geldi. Buna göre, tahılda yüzde 15.5, sebzelerde yüzde 0.7, meyvelerde yüzde 4.3 oranlarında azalmalar oldu” dedi. Bayraktar, 2007 yılına tarımdaki kuraklığın damgasını vurduğunu kaydederek, şunları belirtti:

Haberin Devamı

“2007 yılının çiftçilerimiz açısından iyi bir yıl olmadığı görüldü. Birçok üründe kuraklık ve aşırı sıcaklardan dolayı üretimde azalmalar oldu. Bu durum, çiftçilerimizin gelirlerini artmasını engellediği gibi tarım ürünleri ithalatımızın da artmasına yol açtı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!