Ülker’le ortak olduk leasing vergisiyle yıkıldık

Güncelleme Tarihi:

Ülker’le ortak olduk leasing vergisiyle yıkıldık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Fon Finansal Kiralama’nın yüzde 60’ını alarak Ülker’le ortak olan Global Investment House’ın Başkan Yardımcısı Shailesh Dash, finansal kiralama sektöründeki yüzde 1 KDV’nin yüzde 18’e çıkarılmasının ardından, "Oyunun ortasında kural değiştirilmez. 1 milyar dolara kadar yatırım planımız vardı. Her şeyi yeniden gözden geçireceğiz" diyerek pişmanlığını dile getirdi.

GEÇEN ay Fon Finansal Kiralama’nın yüzde 60’ını alarak Ülker Grubu’na ait Yıldız Holding ile ortak olan Global Investment House, finansal kiralama (leasing) sektöründeki yüzde 1 KDV’nin yüzde 18’e çıkarılmasının ardından yatırımından dolayı pişman oldu. "Oyunun ortasında oyun kuralı değiştirilmez" diyen Global Investment House Başkan Yardımcısı Shailesh Dash, "Karardan önce Türkiye’ye önümüzdeki birkaç yıl içninde 600 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapma planımız vardı. Ama şimdi herşeyi yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

ARTIK İNANMIYORUZ: Türkiye’de istikrarlı bir siyasal sitem, hükümetçe belirlenen istikrarlı kurallar ve çekici yatırım ortamı olduğu yönündeki inançlarının artık yok olduğuna dikkat çeken Dash, "Alınan bu karar tüm bu düşüncelerimizin yerle bir olmasına yol açtı. Türkiye’de farklı sektörlerle ilgili çok sayıda planımız vardı. Şimdi tüm bu yatırım planlarımızı gözden geçirmek zorunda kalacağız" dedi.

TEŞVİKSİZ CAZİP DEĞİL: Kararın kendileri için de sürpriz olduğunu ve ortaklıktan önce böyle bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirten Dash, finansal kiralama sektöründe Türkiye’nin en cezbedici yanının vergi teşviği olduğunu söyledi. Bu teşviğin kalkmasıyla cazibenin de bittiğini belirten Dash, karardan önce Fon Finansal Kiralama’daki hisselerini artırma planları olup olmadığına dair sorumuza da şu şekilde yanıt verdi: "Fon Finansal Kiralama ile ilgili çok iyi planlarımız vardı. Ama şimdi oturup tüm bu stratejilerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekecek. Yıldız Holding çok farklı işler yapmak niyetindeydik."

YATIRIM PLANIMI ETKİLER: Hükümetin verdiği bu kararın kesinlikte yabancı yatırımcıyı davet eden tavır ile örtüşmediğini belirten Dash, "Bir karar almadan önce bu karardan doğrudan etkilenecek farklı kurumları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tüm bunları göz önüne almadan oyunun ortasında oyun kuralını değiştiremezsin. Türk hükümeti yabancı yatırımcıya çekici gelecek kurallar uygulamazsa o zaman biz de bu durumla ilgili tavrımızı belirlemek zorunda kalırız. Bu karar doğal olarak benim buraya yaptığım yatırımı doğrudan ve çok büyük ölçüde etkileyecek" dedi.

GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ: Artık hükümete her an devreye girip oyunun tüm kurallarını değiştirebilir gözüyle baktıklarını vurgulayan Dash, şöyle konuştu: "Bu kadar belirsiz bir ortamda nasıl yatırım yapabiliriz ki? Biz Türkiye’de çok farklı yatırımlar da hedefliyorduk. Ama şimdi oturup tüm bu yatırım planlarımızı yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağız."

8.4 milyar dolarlık fon yönetiyor

Kuveytli Global Investment House 1998’de kuruldu.

Türkiye’de TAV Havalimanları Holding’de de yüzde 5 ortaklığı bulunuyor.

Bahreyn, Dubai ve Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri-BAE ), Ürdün, Katar ve Sudan`da şubeleri var.

Kuveyt, Bahreyn ve Dubai borsalarında işlem görüyor.

30 Eylül 2007 itibariyle şirketin yönetimi altındaki mevcut varlıklarının değeri 8.4 milyar dolar.

Global Investment House’un 46 yaşındaki Başkanı ve Yönetim Direktörü Maha K. Al-Ghunaim, Forbes’un ’Dünyanın En Güçlü Kadını’ sıralamasında 72’nci sırada yer aldı.

Halkbank’tan vazgeçtik

SHAILESH Dash, bu ortamda halka arz hazırlıklarında olan Halkbank’a ilgilerini sürdürmediklerini söyledi. Buna karşın Global Investment House Yönetim Kurulu Üyesi Mara Al-Ghunaim, kasım ayında yaptığı bir açıklamada "Halkbank’ın özelleştirilmesini önemli bir yatırım fırsatı olarak gördüklerini Halkbank’ın halka açık kısmında zaten hissesi olan Kuveyt Hükümeti ile birlikte çalışabiliriz" demişti.

Her şeye rağmen Ülker’le mutluyuz

HÜKÜMETİN finansal kiralamadaki KDV’yi artırmasına rağmen Ülker ile mutlu olduklarını söyleyen Shailesh Dash, "Çok iyi bir ortağımız var. Ülker ile ortaklıktan dolayı çok çok mutluyuz" dedi. Ülker Grubu, Türkiye’de 7 milyar dolarlık işlem hacmine sahip finansal kiralama şirketlerini etkileyen bu kararnamenin hazırlandığı gün satış yaptığı için çok sayıda söylenti çıkmıştı. Ülker’in haberi olduğu bu KDV değişikliği öncesi, leasing alanındaki şirketinden çıkarak muhtemel bir gelir kaybını da önlemiş olduğu konuşulmuştu. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy da içerden bilgi verildiği imasının Maliye camiasına yakıştırılmasının bile çok üzücü olduğunu söylemişti.

Maliye Bakanı’na mektup yazdım

YAŞADIKLARI KDV şokuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a bir mektup yazdıklarını ve sorunlarını dile getirdiklerini anlatan Global Investment House Başkan Yardımcısı Shailesh Dash, "Mektup bizden Fon Kiralama’ya gitti. Onlar da Bakan’a ulaştıracaklar. Bir cevap gelip gelmediğini bir süre sonra göreceğiz. Gelişmelere bakacağız" dedi.

Kayıtdışı şekeri ’izotop’ yakalayacak

KAÇAK ve kayıt dışı şekere yönelik önlemlerini artıran Şeker Kurumu, kaçak şekeri belirlemek için, kamış şekeri ile pancar şekerini ayıran analizler yaptırmaya başladı. Şeker Kurumu, geçen Aralık ayında, valiliklere ve cumhuriyet başsavcılıklarına bir yazı göndererek, kaçak şekerin kesin olarak tespiti açısından, kaçak şüphesi ile ele geçirilecek şekerlerden alınacak numunelerinin ambalaj örnekleri ile birlikte Şeker Kurumuna gönderilmesini istedi. Duyurunun ardından, Şeker Kurumuna ulaştırılan şeker numuneleri, akredite üniversite laboratuvarları ile TÜBİTAK’a analiz ettirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!