7.5 milyar dolarlık hisse aldı Citi’nin en büyük hissedarı oldu

Güncelleme Tarihi:

7.5 milyar dolarlık hisse aldı Citi’nin en büyük hissedarı oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 00:00

ABD’nin en büyük mali kurumlarından Citigroup, Abu Dhabi hükümetinin yatırım birimine 7.5 milyar dolarlık hissesini satarak, yüksek riskli mortgage sorunları ve CEO’sunun istifası gibi sorunlarla boğuştuğu bir dönemde, kendisine yeni sermaye sağlamış oldu.

Bu yeni sermaye girişi, üçüncü çeyrekteki zararlar ve aktif değeri düşürülen varlıklarla 6.8 milyar dolar azalan banka sermayesini yükseltecek. Daha önce bir analist Citi’nin, banka için gerekli gördüğü 30 milyar dolarlık sermaye artırımını sağlayabilmek için temettü miktarlarını düşürmek zorunda kalabileceğini söylemişti.

EN BÜYüK HİSSEDAR OLACAK: Dünyanın en büyük ülke varlık fonu olan Abu Dhabi Investment Authority’nin (ADIA) yüzde 4.9’luk hisse alımı, bu kuruluşu Citi’nin en büyük hissedarı haline getirecek. Ancak ADIA’nın gruptaki payı yüzde 4.9’u geçmeyecek. Bu oran, Citigroup’ın en büyük hissedarı olarak görünen Suudi Prens Alwaleed bin Talal’ınkini aşacak. Citigroup’un CEO’lik görevini vekaleten yürüten Win Bischoff önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, "Dünyanın en büyük yatırımcılarından birinden gelen bu yatırım, Citi’nin faaliyetlerini büyütecek cazip fırsatları izleyebilmesi için daha fazla sermaye sağlayacak" dedi.

SATIŞIN BORSAYA ETKİSİ: Analistler bu satışın, ABD borsalarındaki sonu belli olmayan düşüşlerin artık sonuna gelindiğinin bir işareti olabileceğini belirtti. Colorado Eyaletinin Denver kentindeki Calbiar Investors’tan analist Bo Brownstein, "Citi büyük bir kurum, yakından izleniyor ve birileri ona güveniyorsa, bunun bir anlamı olması gerekir" dedi.

CITI’NİN HİSSELERİ DÜŞTÜ: Anlaşmaya ilişkin açıklamanın öncesinde, Citigroup’un hisseleri yüzde 6 kayıpla 29.80 dolardan kapandı. Citi’nin hisseleri 5 yılı aşkın sürede ilk kez dün 30 doların altına indi. Anlaşmaya göre, ADIA’in Citi’nin yönetiminde özel mülkiyet veya denetim hakkı ya da yönetim içinde bir rolü olmayacak. ADIA’in yönetim kuruluna üye atama hakkı da bulunmuyor. Yatırımda ADIA, Citigroup’un yıllık karının yüzde 11’ini alacak. Bir hafta içinde yapılan yatırımın gelecek birkaç günde tamamlanması bekleniyor. Bu yılın başlarında ise, Citigroup maliyetleri azaltmak için plan açıklamıştı. Bu planda 17 bin elemanın ve dünyadaki işgücünün yüzde 5’inin işten çıkarılması yer alıyordu. Şirketin sözcüsü Chritian Pretto, "Yeni CEO’muzun da katıldığı planlama sürecindeyiz. Yeni yöneticilerimiz daha verimli ve maliyet odaklı pozisyonlanma düşünüyor" açıklamasını yapmıştı.

Euro ile üretip dolarla satan şirketler zorlanıyor

EURO’nun Amerikan Doları karşısındaki önlenemez yükselişi Euro ile üretip dolar ile satan şirketleri zora sokuyor. Airbus’ın "Euro ile dolar" arasına sıkışıp kalmasının sebebi, Avrupa uçak şirketinin giderlerinin büyük kısmının Euro, buna karşılık satışların ABD Doları ile olmasından kaynaklanıyor. Hava taşımacılığı sektörünün hızla yıllık ortalama yüzde 5 büyüdüğü bir ortamda, Boeing ve Airbus yaklaşık 5’er yıllık cirolarına denk sipariş almış durumda. Ancak iki yıl önce, Bourget 2005’in yıldızı olan ve Boeing’in 14.5 milyar dolarlık siparişine karşılık 33.5 milyar dolarlık sipariş alan Airbus, bu yıl sektörün liderliğini ezeli rakibine kaptırdı. İki katlı dev uçağı A 380 ile büyük ses getirmesine rağmen Airbus, Euro-dolar paritesinin de etkisiyle, hem finansal hem de endüstriyel bir darboğaza girdi. Bu arada Airbus çalışanları, grubun CEO’su Thomas Enders’in, doların Euro karşısındaki zayıflığının "şirketin varlığını tehlikeye attığı" şeklindeki açıklamalarını bir "tehdit" olarak algılayıp sert tepki gösterdiler. Le Figaro’nun haberine göre, IG Metal sendikasından Jutta Blankau, Enders’in sözlerinin çalışanları "yıldırmayı" hedeflediği görüşünde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!