E-ticaretin güvenli gelişimini 3D Secure sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

E-ticaretin güvenli gelişimini 3D Secure sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 11:35

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), chip&pın ile kredi kartı sahtekarlığının önüne geçerken, 3D Secure uygulamasıyla da sahtekarlık çetelerinin yeni hedefi olan internette e-ticaret işlemlerine güvenlik kazandıracak.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, kart sahibi ile e-ticaret iş yerinin işlem esnasında birbirlerini doğrulayabilmeleri üzerine kurulmuş olan güvenlik uygulaması 3D Secure'e ilgi giderek artıyor. BKM verilerine göre, Türkiye'de Eylül 2007 itibarıyla bin 169 adet 3D Secure uyumlu sanal POS cihazı bulunuyor.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal,  kredi kartı ile internet üzerinden yapılacak alışverişlerde hem ticari sitelere hem de kart kullanıcılarına güvenli bir alışveriş ortamı sağlayacak 3D Secure uygulaması için gerekli platformu hayata geçirdiklerini ifade etti.

Özinal, geçen yıl başlattıkları chip&pın uygulaması ile kredi kartı sahtekarlığının önünü kestiklerini, 3D Secure ile de sahtekarlık çetelerinin yeni hedefi olan internette ciddi bir güvenlik duvarı oluşturularak Türkiye'de e-ticaretin gelişimine olanak sağlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

3D Secure'den doğan sorumluluk devri uygulamasının, Visa ve MasterCard kuralları doğrultusunda 1 Ocak 2005'te başlatıldığını, bu tarih itibarıyla e-ticaret işlemlerinde doğan ihtilaflarda, 3D Secure uygulaması olmayan tarafın (kart sahibi ya da iş yeri) işlemin sorumluluğunu üstlendiğini ifade eden Özinal, şunları kaydetti:
“BKM verilerine göre, Eylül 2007 itibarıyla bin 169 adet 3D Secure uyumlu sanal POS cihazı bulunmaktadır. Aylık gelişime baktığımız zaman bu sayının yıl sonu itibarıyla hızla yükseleceğini öngörüyoruz. 3D Secure uygulamasını bir zorunluluk olarak değil, bir güvenlik unsuru olarak görmek daha doğru olacak.

Ülkemizde e-ticaretin güvenli olarak gelişimi, e-ticaret iş yerleri ve kredi kartı kullanıcılarının olası bir sahtekarlıkla karşı karşıya kalmamalarına yönelik geliştirilen güvenlik unsurlarından biri 3D Secure uygulamasıdır. Güvenli sanal alışveriş konusunda hem iş yerlerinde hem kart kullanıcılarında bir bilinç yaratmak için çalışmalarımıza hız verdik.”

3,8 MİLYAR YTL'LİK E-TİCARET İŞLEM CİROSU

Sertaç Özinal, Eylül 2007 itibarıyla Türkiye'de 17 bin 590 adet sanal POS bulunduğunu ifade ederek, yerli kartlarla gerçekleşen e-ticaret cirosunun 35,7 milyon adet işlem ile 3 milyar 864 milyon 900 bin YTL olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'de bu yılın ilk 6 aylık döneminde 3 milyon YTL civarında sahteciliğin internet ya da mektupla/telefonla sipariş yoluyla gerçekleştiğinin saptandığını belirten Özinal, 3D Secure uygulamasının yaygınlaşmasının, sahtekarlıkla mücadeleye büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Özinal, “3D Secure, sahtekarlık oranlarını ciddi olarak düşürecek ve önünü kesecektir. Bu aşamaya gelebilmek için 3D Secure uygulamasının tüm e-ticaret siteleri tarafından benimsenmesi öncelikli hedefimizdir” diye konuştu.

3D Secure uygulamasının İngiltere'de yoğun olarak kullanıldığını belirten Özinal, İngiltere'nin yanı sıra kart cirosu yüksekliğine bağlı olarak sahtekarlık cirolarının yüksek olduğu ülkelerde 3D Secure uygulamalarının daha da geliştirilerek yaygınlaştırılması konusunda çalışma yürütüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı

BKM Genel Müdürü Özinal, uluslararası sahtekarlık çetelerinin internete yöneldiğini belirtirken de, “İnternette güvenli alışveriş için kart sahipleri, güvenliğinden emin olamadıkları sitelerden alışveriş yapmamalı, mutlaka 3D Secure uygulamasını bulunduran e-ticaret sitelerini tercih etmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!