Türkiye'nin sınırötesi kararı petrolü alevlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin sınırötesi kararı petrolü alevlendirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 00:29

Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapacağı beklentisi ile yükselen petrol fiyatları kuvvetli seyrini bugün de sürdürüyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta 84 doların üzerine tırmanarak rekor kıran petrol, bugün rekor tazeledi. Petrol fiyatları 85 doların üzerini gördü. ABD ham petrolünün varil fiyatı, 85.19  dolardan işlem görüp rekor seviyelere çıktıktan sonra şu an varili 84.84 dolardan el değiştiriyor.

Petroldeki yükselişin esas sebebinin arz-talep dengesizliğine ilişkin kaygılar olduğunu belirten analistler, Türkiye'nin olası operasyonunun da bu korkuları tetiklediğini belirtiyor. Bunun yanında kış aylarının yaklaşması ile birlikte enerji ihtiyacının artacak olması ve ABD petrol stoklarında görülen gerileme, fiyatların yukarıya çıkmasına neden oluyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın gelişmiş ülkelerin petrol stoklarının 5 yıllık ortalamanın altına düştüğünü açıklaması da yükselişi hızlandıran faktörlerden biri olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Commonwealth Bank emtia stratejisti David Moore, fiyatlardaki katılığın en önemli sebebinin kış sezonunun gelmesi olduğuna işaret etti. Moore'a göre Kuzey Yarımküre'deki kış koşullarının petrol talebini artıracağı yönündeki beklentiler fiyatların yükselişinde son derece önemli.

Petromatrix analisti  Olivier Jakob ise mevcut durumda petrol arzına yönelik en büyük tedirginliÄŸin Türk ordusunun Kuzey Irak operasyonu olduÄŸunu söyledi. Jakop, yaÅŸanacak çatışmaların bölgedeki petrol arzına zarar verebileceÄŸini kaydetti.Â

DOLAR DA YÃœKSELÄ°YOR

Öte yandan Kuzey Irak'a operasyon tedirginliği içeride dolar kurunu da etkiliyor. Dünyadaki eğilimin aksine dolar YTL karşısında değer kazanırken, tekrar 1.20 YTL'nin üzerine çıktı. Analistler kar satışlarının da etkisiyle doların yüzde 1'in üzerinde bir artışla 1.20'yi aştığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!