Yasa değişsin, çiftçimiz şarapçılıkla BMW’ye binsin

Güncelleme Tarihi:

Yasa değişsin, çiftçimiz şarapçılıkla BMW’ye binsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 00:00

Dünyaca ünlü lüks şarapları ithal eden Babil Şarap Ürünleri Yönetim Kurul Başkanı Cemal Palan, sektörün dünyada kayıtlı olarak işlem gören cirosunun yıllık 350 milyar dolar düzeyinde olduğunu, dünya genelinde bağcılık konusunda dünya 5’incisi olmamıza rağmen sektör gelirimizin çok düşük olduğunu söyledi.

Yürürlükte olan çiftçilik yasası nedeniyle ülkemizde ciddi sıkıntılar yaşandığını açıklayan Cemal Palan "Türk bağcılığının devlet tarafından desteklenmesi ve projelendirilmesi gerek" dedi.

YÜZDE 3 KULLANILIYOR: Türk bağcılığında üretimin ancak yüzde 3’ünü şarapçılıkta kullandığımıza işaret eden Palan, "Merhum cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde ülke olarak dışa açılmamızdan sonra şarapçılık konusunda önemli iş adamlarımız bu sektöre büyük yatırımlar gerçekleştirmeye başladı. Türkiye’nin de sektörün uluslar arası platformunda yerini alacağına inanıyoruz. Ancak devlet desteği ve projeleri burada hayati derecede önem kazanıyor. Avrupa kriterleri de buna destek veriyor. Apolation sistemi olmadığı için sektör yeteri kadar korunmuyor. Oysa İtalya, Fransa Şili hatta California’daki çiftçilerin yüzde 70’i bağcılıkla uğraşıyor ve Mercedes, BMW gibi lüks otomobillere binebiliyorlar" diye konuştu.

ANADOLU KÜLTÜRÜ: Şarap üretiminin 8 bin yıl önce Anadolu topraklarından dünyaya yayıldığını ve şarabın Anadolu’ya bir kültür olduğunu belirten Başkan Cemal Palan sektörün turizme de doğrudan etkisi bulunduğunu ifade ederek "Bugün dünyada en zengin turistlerin gittiği yerlerin bağcılık bölgeleri olduğu bilinmektedir. Toscana, Bordoeaux, Sicilya ve California bunlara örnektir" dedi. Dünyada değişin iklimsel şartların İtalya ve Fransa gibi ülkelerde sektörle ilgili ciddi kaygılar oluşturduğunu da söyleyen Palan "Biz 4 mevsimi birden yaşadığımız için bu konuda şanslıyız. Hem sektörü hem kaliteyi hem de kültürü daha iyi anlatabilme anlatabilme noktasında JNR Fuarcılık tarafından 8-9 Aralık’ta Hilton Exibition-Convention Center’da düzenlenecek A Plus Life StyleLüks Markalar Fuarı’nda üst düzey gelir grubu ile buluşma kararı aldık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!