Sanayicilerin düşük kur isyanı

Güncelleme Tarihi:

Sanayicilerin düşük kur isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 11:31

TOBB “dalgalı kur” politikasını tartışmaya açıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kur politikasından başta ihracat yapanlar olmak üzere tüm sanayicilerin rahatsız olduğunu belirterek, eski ve yeni Merkez Bankası, Hazine yöneticileri, uzmanlar ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirerek bir “beyin fırtınalaması” yapacaklarını açıkladı.

Dalgalı kur politikası uygulanırken, yoğun sıcak para girişlerinin döviz arzını artırarak dövizi aşırı ucuzlatması sürecinde gelinen aşama, ihracat yapanlar başta olmak üzere sanayicileri isyan noktasına getirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurun geldiği noktadan dolayı “çok rahatsız” olduklarını belirtirken, gidişata el koymak için harekete geçeceklerinin işaretini verdi. Hisarcıklıoğlu, eski ve yeni Merkez Bankası ve Hazine yöneticileri, uzmanlar, ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirerek, döviz politikası konusunda bir “beyin fırtınalaması” yapacaklarını açıkladı.

"DÖVİZİN GELDİĞİ NOKTADAN ÇOK RAHATSIZIZ"

Hisarcıklıoğlu, Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TATSO) Genel Kurulu ve çeşitli temaslar için 220 kişilik bir heyetle gerçekleştirdiği Almanya gezisi dönüşü, ekonomi ve siyasi gelişmelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kur politikasını eleştiren Hisarcıklıoğlu, dolar kurunun 1.2 YTL’nin altına indiği gelinen aşamada, ihracatçılar başta olmak üzere tüm üyelerinin şikayetçi ve zor durumda olduğunu açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “Kur politikasından bütün Anadolu, özellikle ihracat yapan arkadaşlarımızın rahatsızlığı var. Dövizin geldiği noktadan çok rahatsızız” diye konuştu.

Diğer yandan faizin bu kadar yüksek olmasının da bir diğer rahatsızlık kaynağı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bütün sanayicilerde şikayet var. Çünkü dövizin geldiği noktada arkadaşlar zor ihracat yapıyor. Faizlerden dolayı içerdeki tüketim de kısılıyor” dedi.

"SANAYİCİ İTHAL ARA MALA BAĞIMLI HALE GELDİ"

Hisarcıklıoğlu, Türk sanayicisinin rekabet gücünü artırmak gerektiğini belirtirken, sanayinin ihracat yapabilmek için ithal ara malına bağımlı hale geldiğine işaret etti. Bu nedenle, YTL’nin aşırı değerlenmesine yol açan dalgalı kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu politikanın devamında ısrar edilecekse de sanayiciye rahatlatacak başka mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Dalgalı kur devam edecekse, o zaman sanayicinin üzerindeki yükleri indirin; işçilik, vergi, enerji maliyetlerini düşürün. Ama esas hakiki çözüm bir an önce yapılması gereken, yeni bir sanayi stratejisidir” dedi. Yeni stratejide, “Neyi, nerede üretelim? Hangi ülkelere satalım?” gibi soruların yanıtının belirlenmesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, öncelikle bir “sanayi envanteri”ne ihtiyaç olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, bölgesel ve sektörel teşviklere geçilmesi gerektiğine de işaret ederek, “Bu olmadan cari açığı azaltmak mümkün değil” dedi.

Bu arada Hisarcıklıoğlu, hükümetin gündeminde bulunan sosyal güvenlik priminin payının 5 puan düşürülmesi uygulamasının işverenlerin yükünü azaltmayacağını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!