Enerji Bir-Sen: Türkiye’nin yıllık 10 milyar dolarlık kaynağı boşa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bir-Sen: Türkiye’nin yıllık 10 milyar dolarlık kaynağı boşa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 10:18

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, Türkiye’nin yılda 8 milyar dolarlık suyunun boşa aktığını, 2 milyar dolarlık rüzgarının da boşa estiğini belirterek, “Türkiye’nin yıllık 10 milyar dolarlık kaynağı boşa gidiyor. Türkiye enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalıdır” dedi.

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek, Türkiye’nin elektrik potansiyeli olmasına rağmen verimli kullanamadığının altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin su kaynaklarından 150 milyar kilovat saat elektrik üretmesinin mümkün olduğunu belirten Şimşek, “Şu anda Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 milyar kilovat saat olduğu göz önüne alındığında su potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu güne kadar kurulan su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 milyar kilovat saat” diye konuştu.

Her yıl 110 milyar kilovat saat elektrik üretebilecek suyun boşa aktığına işaret eden Şimşek, bunun ekonomik değerinin ise yılda yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu potansiyelini zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırması gerektiğini kaydeden Şimşek, “Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler göz önüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünmekteyiz” dedi.

ATIK SULAR DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Dünyanın su sıkıntısı çektiği bir dönemde Türkiye’nin kaynaklarını daha etkin kullanması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, su potansiyelini enerjinin dışında tarım noktasında da yeterince değerlendirilmediğini söyledi. Şimşek, gelişmiş ülkelerin ileri teknolojilerle atık sularını tarıma kazandırdığının vurgulayarak, Türkiye’nin ise, milyarlarca metreküp atık suyun doğaya karışmasına seyirci kaldığını kaydetti. Türkiye'de arıtma tesislerinde toplanan yaklaşık 2 milyar metreküp atık suyun yüzde 74'ünün doğaya karıştığını dile getiren Şimşek, bunun ancak yüzde 16'sının tam arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabildiğini söyledi.

2 MİLYAR DOLARLIK RÜZGAR BOŞA ESİYOR

Suda olduğu gibi Türkiye’nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Şimşek, rüzgar ölçümlerinde yılda 40 milyar kilovat saat elektrik enerjisinin rüzgar santrallerinden elde edilebileceğinin ortaya çıktığını ifade etti. Şimşek, şöyle konuştu:

“Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgar potansiyelimiz boşa esiyor. Gerek suyun, gerekse rüzgarın depolanması mümkün. Her zaman dilimi enerji kaybı, döviz kaybı. Başka bir deyişle rüzgarımız esip geçiyor ve suyumuz akıp gidiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!