Piyasalar çöktü, borsa dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar çöktü, borsa dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 12:53

Piyasalarda akan kan bir türlü durmak bilmiyor. ABD'de kredi pazarına ilişkin endişeler, zor duruma giren fonlar, yaşanan sıkıntının reel sektöre yansıyıp yansımayacağına ilişkin tedirginlikler global borsaları yere serdi.

Haberin Devamı

Bu dalgadan en çok etkilenen borsalardan biri de İMKB oldu. Piyasadaki çalkantıya paralel dolarda da çok hızlı bir yükseliş yaşanıyor.

Piyasalardaki çöküşün hikayesi, uzman yorumları...

Borsa güne satışlarla başlamasına karşın ilk bölümde değer kaybını yüzde 3 seviyesinde tutmayı başardı. Ancak gerek Avrupa borsalarındaki satışların devamı gerekse de riskten kaçma eğiliminin devam etmesi, borsada ikinci bir satış dalgasına neden oldu ve endeks ilk seansı tam yüzde 5.1 kayıpla 45 bin 284 puandan noktaladı.

Sabah açılıştan bu yana dolara yüksek talep dikkat çekiyor. Uzmanlar, özellikle yabancı tarafında hareket olduğuna işaret ederken, dolar 1.38 seviyesinin üzerine çıktı. Dolardaki değer artışı da yüzde 3 olarak kaydedildi. Böylelikle YTL, dolar karşısında 1 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyelerine indi.

Haberin Devamı

"AKAN KANI DURDURMAK ÇOK ZOR"

Yaşanan sürecin artık bir düzeltme hareketi boyutunu aştığını anlatan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, "dibi gördüğümüzden emin değilim" yorumunu yaptı. Tedirginliğin son derece arttığına işaret eden Salar, yurtdışı piyasaların çok kısa vadede düzelmeyeceğinin kesin olduğunu  dile getirdi.

Global piyasalardaki gelişmelerin içeride de etkilerinin görüldüğünü  belirten Salar, Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili beklentilerin sonuçsuz kalmasının da piyasalar tarafından fiyatlandığını kaydetti. "Dışarıdaki akan kanı durdurmak çok zor" diyen Salar, bu noktada Türkiye'nin yapabileceği fazla bir şey olmadığını söyledi.

DOLARI NEREDEN SATMALI?

/images/100/0x0/55eacaf2f018fbb8f897100e

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, Almanya'da Dax endeksinin yakından takip edilmesi gerektiğini ve orada borsanın 7 bin 300'ü kırması halinde içeride endeksin 42 bin 500'e kadar gerileme potansiyelinin oluşabileceğine işaret etti. Reçber, dolar ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"1.33 YTL'nin geçilmesiyle dolar bugün bankalararası piyasada 1.40'a kadar ulaştı. Hedef seviye 1.4200 -1.4500 aralığı olmaya devam ediyor. Bu noktalar üzeri Türkiye'de her zaman kriz olarak algılanmıştır. Biz şu aşamada kriz kelimesini kullanmanın yanlış olacağını düşünmekteyiz. Bu sebeple 1.42 -1.45 seviyelerinden kısa ve orta vadeye yönelik satışlar yapılabilir."

Haberin Devamı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dövizdeki yükselişle ilgili olarak, “yabancılarda YTL'den dövize geçiş var, yerliler bu yükselişi satış fırsatı olarak  kullanıyor. Şu anda burada döviz alan yok. Özellikle döviz büfeleri çevreden topladıkları dövizleri bankalara satmakla meşguller” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!