İstikrarı anlatın, yabancıyı çekin

Güncelleme Tarihi:

İstikrarı anlatın, yabancıyı çekin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 00:00

Doğrudan yabancı yatırım çekme konusunda Türkiye’nin iyi bir iş başardığını belirten Deloitte’un eski Global CEO’su William G. Parrett, "Türkiye bir numara olmayabilir ama dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi durumda. Türkiye kendi gücüne odaklanmalı" dedi.

YABANCI yatırım çekme bakımından rekorlar kıran Çin ve Hindistan ile Türkiye’yi karşılaştırmanın doğru olmadığını belirten Uluslararası İş Konseyi ABD Başkanı ve Deloitte’un eski Global CEO’su William G. Parrett, Türkiye’nin üstüne düşeni yaptığını söyledi. Dünyanın ikinci en büyük danışmanlık şirketi Deloitte’teki görevinden Haziran ayı başında ayrılan Parrett, Türkiye’nin kendi gücüne odaklanması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Bu ülkenin doğrudan yabancı yatırım için neden iyi bir seçenek olduğu üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Şirketlerin ve diğer ülkelerin Türkiye’yi yalnızca güzellikleriyle değil, istikrarı ile tanımasını sağlamak bence çok önemli. Buradaki genç nüfus ve işgücü potansiyeli de vurgulanmalı. Sonuçta bunlar diğer birçok ülkenin sahip olmadığı şeyler." Parrett, Çin ve Hindistan dışında Brezilya ve Meksika’nın da çok yabancı yatırım çektiğini bildirdi.

YASA ÇIKARMAK YETMİYOR: Türkiye’de son yıllarda yabancı yatırımlar açısından dost bir ortam oluştuğuna değinen Parrett, yabancı yatırımcılar önündeki engellerin kalktığını belirtti. Yabancı yatırım çeken politikaların devam ettirilmesinin ve güçlendirilmesinin önemine işaret eden Parrett "Yatırımın beslendiği ve en çok sevdiği şey istikrardır. Bu yatırım çekmek isteyen bütün ülkeler için önemli bir şart. Bazı yasaları çıkarmış olmak tek başına yeterli olmuyor" dedi. Parrett, gerekli düzenlemelerin iş adamları ve uzmanların dáhil edildiği bir süreç içerisinde, zamana yayarak yapılmasını önererek, ani, keskin değişiklikler yerine uzun bir zamana yayılmış düzenlemelerin daha olumlu olacağını kaydetti. Parrett "İş dünyası sonuçlarını öngörebildiği ölçüde değişikliklerden korkmaz. Yatırımcı dostu ortamdan anlaşılması gereken iş adamlarının gelecek planlarını sağlıklı şekilde yapma ihtiyacına saygı duyulmasıdır" dişe konuştu.

TÜRKİYE OLUMLU NOKTADA: Türkiye’ye beşinci kez geldiğini ve Deloitte’un en hızlı ofislerden birinin Türkiye’de bulunduğunu anlatan Parrett şöyle konuştu: "Çalışanlar ülkelerini yansıtırlar. Türkiye ofisimiz çok yetenekli ve dinamik çalışanlara sahip. Ayrıca en iyi teknolojik donanıma sahip şubelerimiz arasında. Türkiye çok güzel bir ülke. Kesinlikle çok enerjik ve hızla büyüyor. Büyüme oldukça ümit verici. Büyümenin sürdürülebilir ölçünün üstünde olmaması önemli. Bu açıdan Türkiye’nin çok olumlu bir noktada olduğunu düşünüyorum."

Türkiye hiçbir zaman şeffaf olmayan bir tavrı benimsemedi

WILLIAM G. Parrett, seçimlere ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Seçimler bir yandan ülke insanlarını, bir yandan da iş dünyasını etkiler. Seçimle gelen yeni hükümetler düzenlemeleri değiştirebilir. Önemli olan ani değişikliklerden kaçınmak, atılan adımların iş dünyasını nasıl etkileyeceğini düşünerek hareket etmek ve tüm bunları şeffaflık içinde yürütmek. Zaten Türkiye geçmişte de böyle bir tavır içinde olmadı."

Ekonomiden önce siyasi istikrar

"DOĞRUDAN
yabancı yatırım için siyasi istikrar mı, yoksa ekonomik istikrar mı daha önemlidir" zorusunu William Parrett "Asıl önemli olan siyasi istikrardır. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar yakalanamaz. Gerekli olan ikisini bir arada yürütebilmek. Yatırımcıların ilk aradığı ekonomik ve siyasi istikrarın dengeli bir şekilde bir arada yürüdüğü ortamlardır" şeklinde yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!