6 bin 500 ton altın çıkarılmayı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

6 bin 500 ton altın çıkarılmayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2007 10:13

Dünya Madencilik Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı Rıfat Kont, Türkiye'nin, yer altında yaklaşık 10 milyar ton kömür, 5 milyar metreküp mermer, 2 milyar ton bor ve 6 bin 500 ton altın rezervi bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kont, bu kaynakları harekete geçirebilmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmek için bor türevleri, çeşitleri ve kapasitelerinin artırılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Kont, kömür rezervlerinin işletilerek ithal kömür ve doğalgaz ithalatının azaltılması gerektiğini de bildirdi.

Türkiye'de altın yataklarının çevreye zarar vermeden işletilerek değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Kont, önemli ihracat kalemleri arasında yer alan mermerlerde blok yerine levha veya işlenmiş mamul ihracatına önem verilmesi gerektiğine de kaydetti.

Madencilik alanında güçlü olan ABD, Kanada, Rusya, Avustralya ve Çin gibi ülkelerin temel stratejilerinin farklı olduğunu ifade eden Kont, “Batı ülkeleri, kendi kaynaklarını tüketme yerine ucuz maden ve enerji kaynağı hangi ülkede ise ham madde ihtiyaçlarını bu ülkelerden temin etmeyi hedefliyor. Ancak bunlardan daha ucuza üretebildikleri takdirde kendi maden kaynaklarına yönelmektedirler” şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!