’Bağlan Beyoğlu’ dediler, bedava internete geçtiler

Güncelleme Tarihi:

’Bağlan Beyoğlu’ dediler, bedava internete geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2007 00:00

Türkiye’nin en işlek ve ünlü caddelerinden İstiklal Caddesi bedava kablosuz internete kavuştu.

Beyoğlu Belediyesi’nin ’Bağlan Beyoğlu’ adıyla sunduğu ücretsiz hizmeti tanıtan Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Aynı anda bin kişi kullanabilecek. Beyoğlu’nu, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti programına hazırlıyoruz" dedi. Kablosuz internet erişiminin, Taksim Meydanı ile Tünel arasındaki 2 km’lik İstiklal Caddesi boyunca ve birleşen ara sokakların bir bölümüne hizmet vereceği belirtildi. Cadde üzerine kurulan 20 adet 2.4 GHz’lik erişim noktası (access point) ile 50 Mbps bant genişliğinde bağlantı sunulacak. Erişim noktaları birbiriyle bağlantılı olduğu için cadde üzerinde hareket dahi edilse bir erişim noktasından diğerine geçerken bağlantı kesilmeyecek.

AIRTIES KURDU: Sistemin teknolojik alt yapısını, 2004 yılında tamamen Türk mühendisleri tarafından kurulan ve kısa sürede dünya devleriyle yarışır hale gelen Airties oluşturdu. İnternet sunumu ise İhlas-Net tarafından sağlandı. Beyoğlu Belediyesi adıyla yayın yapacak sistemde kullanıcıları korumak amaçlı Proxy, Firewall (güvenlik duvarı) ve virüs koruyucular bulunuyor. Kullanıcılar ilk kez bağlandıklarında Belediye’nin hazırladığı basit bir formu doldurarak kullanıcı adı ve şifresi alarak ağa bağlanabilecekler. Sonraki bağlantılar ise otomatik olarak gerçekleşecek.

AKILLI KENT: Beyoğlu Belediyesi’nin 150. yılında Global Beyoğlu hedefiyle hareket ettiklerini belirten Ahmet Misbah Demircan, şunları söyledi: "Ülke açısından örnek, çağdaş bir uygulama. ’Akıllı Kent Projesi’nin (AKOS) bir parçası olarak uygulamaya koyduk. E-Belediye vizyonumuz kapsamında Beyoğlu’nu 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti programına hazırlıyoruz. Bu sistemden polis ve zabıta da yararlanacak. Başarılı olursa kullanıcı sayısı ve kapsama alanını genişletmeyi düşünüyoruz. İstiklal Caddesi’ne gelen vatandaşlarımız ve turistler hayattan kopmadan, maillerine baksın, chat yapsın, sörf yapsın istedik. Ancak sürekli kullanımı engellemek için saatte bir yayın kesiliyor. Kullanıcının tekrar bağlanması gerekiyor. Ayrıca bunu merkezden kontrol altında tutacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!