Mobil ATM Türkiye'ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mobil ATM Türkiyeye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 14:19

NCR'ın modüler ATM ürün serisinin bir üyesi olarak geliştirdiği “Personas 71” ile artık kablosuz iletişimi ve mobil hareket özelliği olan ATM teknolojisi Türkiye'ye geliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'de şu anda üç banka, kablosuz ATM ile ile ilgili pilot uygulamaya geçerken, bir banka da satın aldı.
Bankacılık sektöründeki self servis teknolojisi ve NCR'ın yeni çözümlerinin sergilendiği Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye'deki bankalara yönelik düzenlenen “10. NCR Bankacılık Semineri”nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan NCR EMEA Bölgesi Pazarlama ve Finansal Çözümler Birimi Başkan Yardımcısı Konstantin Koenigs, NCR'ın yeni çözümleri arasında “Personas 71” modeli ATM'nin ön plana çıktığın söyledi.

Koenigs, yeni ATM modeli ile bankaların şube dışına da ATM'lerini kolaylıkla koyabileceklerini belirtti.
Bu ATM'nin dört mevsim şartlarına göre tasarlandığını, iklim koşullarına dayanıklı olduğunu ifade eden Koenigs, “Bu makine kablosuz iletişimi ve mobil hareket özelliği olan bir makine. Bir gün önemli bir maç varsa stadın yanına kurulabilir, ertesi gün tenis turnuvasında kullanılmak üzere başka bir yere götürülebilir” diye konuştu.

Gelecekte bunun kullanımın artacağına işaret eden Koenigs “Şubelerde kullanılan 5 tane ATM varsa, gelecekte bir iki tanesinin de bunlardan olması bekleniyor” dedi. Dünyada kullanılan ATM sayısı hakkında da bilgi veren Koenigs, Türkiye'nin de içinde bulundu Avrupa Orta Doğu ve Afrika'da yaklaşık 450 bin civarında ATM olduğunu, bunların yarıya yakınını da NCR markalı ATM'lerin oluşturduğunu kaydetti. Koegnis, “Türkiye de ise 16 bin küsur ATM var. NCR'ın 2006 sonu itibariyle pazar payı yüzde 66 oranında” dedi.

TÜRKİYE'DE 1 MİLYON KİŞİYE 237 ATM DÜŞÜYOR

NCR Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon da Türkiye'de 3 bankanın kablosuz ATM ile ilgili pilot çalışma yaptığını, bir bankanın da satın aldığını bildirdi. AB'de 1 milyon kişiye 700 adet ATM düşerken Türkiye'de 237 adet ATM düştüğüne dikkat çeken Orhon, “Türkiye'nin de 700'lü rakamlara ulaşma imkanı olacak. Türkiye'de büyük potansiyel görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

KABLOSUZ ATM KONUSUNDA NCR İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

Akbank Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sevilay Özsöz de kablosuz ATM ile ilgili NCR ile görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Kablosuz ATM'yi önce pilot uygulama yaparak deneyeceklerini ifade eden Özsöz, “İlk etapta 50-60 tane alıp pilot uygulaması yapacağız. Gezici operasyonlarda kullanacağız” diye konuştu.
Akbank'ın bankacılıktaki self servisteki hizmetlerinden bahseden Özsöz, self servis hizmeti ile 7 gün 24 saat hizmet verildiğini ve verimilik artışı sağlandığını söyledi.

Self serviste hizmet kalitesinin artığını belirten Özsöz, “Ancak biz eleman azaltmıyoruz, şube azaltmıyoruz. Self servis hizmeti bize müşteri bağlılığı getiriyor” dedi. Özsöz, self servis hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla daha önce yüzde 100'ü bankalarda yapılan işlemlerin yüzde 25'inin şubelerden yapılabilir hale geldiğini vurguladı. Bütün dünyada bankacılık kanallarında en pahalı kanalın şubeler olduğunu belirten Özsöz, ikinci sırada çağrı merkezleri, üçüncü sırada ATM ve dördüncü sırada internetin geldiğini ifade etti. Akbank'ın 1600 küsur ATM'si bulunduğunu ifade eden Özsöz, yeni müşteriler kazandıkça sayının artacağını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!