Atatürk’ün dediği yapılsaydı, kişi başı gelirimiz en az 10 bin dolardı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün dediği yapılsaydı, kişi başı gelirimiz en az 10 bin dolardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 00:00

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, "Son 50 yılda bilim ve teknoloji ABD’nin büyümesine yüzde 50, Almanya’nın yüzde 78, Japonya’nın yüzde 55 katkı sağlamış.

Atatürk ise bu gerçeği 80 yıl önce söylemiş; ’Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ demiş. Dediğini yapsaydık kişi başı gelir en az 10 bin dolardı" diyor.

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Türkiye’de bilim, teknoloji, araştırma geliştirme alanlarında Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediklerinin yapılmadığını, bu konudaki kurumların ve çalışmaların yetersiz kalması yüzünden ülkenin kalkınmasının en az yarı yarıya hız kaybettiğini söyledi. Dünyada bilim ve teknolojinin ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkısının uluslararası otoritelerce araştırıldığını belirten Prof. Yetiş, bu konuda çok çarpıcı sonuçlar çıktığını belirtti. Yetiş, "Son 50 yılda bilim ve teknoloji ABD’nin ekonomik büyümesine yüzde 50, Almanya’nınkine yüzde 78, Japonya’nınkine yüzde 55 katkı sağlamış. Yani bu ülkelerin şu andaki ekonomik güçlerinin bu kadarlık bölümü teknoloji sayesinde olmuş. Oysa Atatürk bu gerçeği 80 yıl önce bizim için söylemiş; ’Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ demiş. Eğer onun dediğini hakkıyla yapabilseydik kişi başı gelir bugün en az 10 bin dolardı. Toplam 800 milyar doları aşmış bir GSMH’ye ulaşmış olurduk" dedi.

BEN İŞİME BAKARIM: TÜBİTAK’a başkan olarak atandığı günlerde hakkında ’tarikatçı’ olduğuna dair iddialar olduğunu ve medya tarafından hak etmediği şekilde ’siyasi’ haberlere konu edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Nüket Yetiş, şöyle konuştu: "Ben önce bu duruma üzüldüm, ne yapmalıyım diye de uzun süre düşündüm. Ancak bir süre sonra ne yapsam bu yargının değişmeyeceğini gördüm ve sadece işime bakmaya karar verdim. Türkiye’nin en önemli kurumlarından birinin başkanı olmuştum ve bu kurumla ülkem için ne yapmalıyım onu düşünmeye başladım. İki yılda çok önemli adımlar attık, çok güzel projeler başlattık. 80 yıl önce birisi ’yurdumuzu dünyanın en mamur medeni memleketler düzeyine çıkaracağız, geçen zamana nispetle daha çok çalışacağız’ demiş. Bunu söyleyen Atatürk ve nasıl olacağını da söylemiş. Bunun yolunun ilim ve fen, yani bilim ve teknoloji olduğunu söylemiş."

ONLAR NE YAPIYOR: Türkiye’nin toplam milli gelirinin yüzde 1’ini araştırma geliştirme, bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ayırması halinde 4 milyar dolarlık kaynağı bu amaç için harcıyor olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nüket Yetiş, henüz bu hedefe ulaşılamadığını belirtti. Yetiş şöyle konuştu: "Bir ülke milli gelirinin ne kadarını araştırma geliştirmeye ayırıyor bu çok önemli. Özel sektör, üniversiteler ve kamu kurumlarının araştırma geliştirmeye ayırdığı kaynakların toplamından bahsediyoruz. Türkiye bu şekilde 2004’te 2 milyar dolar harcadı. ABD ise 300 milyar dolar harcadı. Çin bu yıl araştırma geliştirme için 130 milyar dolar ayırıyor. Japonya 120 milyar dolar. Almanya 60 milyar dolar. Teknolojiyi üretmeye kalkarsan en az 5 yıl kár yok. O nedenle araştırma geliştirme yatırımı zordur. Oysa teknolojiyi satın alırsan hemen kár edebilirsin ama üretirsen çok fazla kár edersin."

Bin çalışan başına kaç bilim insanı var

GELİŞMİŞ ülkelerin en önemli sermayelerinin ’tam zamanlı eş değer çalışan bilim insanı’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nüket Yetiş, "Biz de 2 yıldır TÜBİTAK’ın bu tartışmalı değişimine rağmen araştırma geliştirmeyi öne çıkarmayı başardık. Araştırma araştırmacıyla yapılır ve dünya bunu tam zamanlı eş değer bilim insanı sayısı ile ölçer. 1000 çalışan başına kaç bilim insanın varsa zenginliğin odur. Biz 70 milyon Türkiye’yiz ve toplam tam zamanlı eş değer çalışan bilim insanı sayımız 2004’te 24 bindi, şu anda 35 bine geldik. Almanya’da bu rakam 450 bin, ABD’de ise 1.5 milyon, Avrupa Birliği 25 ülke toplamı 1 milyon kişi" diyor.

1 kilogram bilgi hangi sanayide kaç para ediyor

Çimentoda 5 sent

Demir-çelikte 50 sent

Alüminyumda 1.5 dolar

Otomobilde 10 dolar-100 dolar

Yolcu uçağında 100-1.000 dolar

Savaş helikopterinde 2 bin-3 bin dolar

Savaş uçağında 10 bin dolar

Uyduda 100 bin dolar

Mikro ve Nano Yonga 4 milyon dolar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!