Yerli yatırımcı da pes etti 1 hafta 1.1 milyar dolar sattı

Güncelleme Tarihi:

Yerli yatırımcı da pes etti 1 hafta 1.1 milyar dolar sattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 08:51

Siyasi çalkantı ve erken seçim belirsizliği de kurlardaki düşüşü engellemeyi başaramayınca yerli yatırımcılar dövizde satışa geçti. 1 haftada 1.1 milyar dolar satan yerli yatırımcıların döviz satışlarının seçim sonrasında daha da hızlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle artan siyasi gerginlik ve erken seçim belirsizliğinin de kurlardaki düşüşü durduramaması yerli yatırımcıları da pes ettirdi. Son yıllarda yaşanan tüm yükselişlerin yabancılar tarafından satış fırsatı olarak değerlendirilmesine rağmen döviz alımına devam eden yerli yatırımcılar kurlardaki yükseliş umutlarının azalmasıyla 1 haftada 1.1 milyar dolarlık döviz bozdurdu. 2 ay aradan sonra ilk defa yapılan 1.1 milyar dolarlık satışın ardından bankalardaki Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 83 milyar 487 milyon dolara geriledi. Özellikle 2001 yılında yaşanan devalüasyonun ardından artan döviz talebi, kurlarda son yıllarda yaşanan düşüşlere rağmen devam etti.
 
Dolarda düşüş durmuyor

Öyleki 2006 yılında yaşanan global piyasalardaki sarsıntıya bağlı olarak yatırımcılar kurlarda yeni bir sıçrama olacak beklentisiyle döviz alımlarını artırdı ve iki yılda tam 24.8 milyar dolarlık döviz aldı. Bu rakamın 8.8 milyar dolarlık kısmı ise 2007 yılının ilk 4 ayında gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ancak 2006'da yaşanan dalgalanmayla 1.5 ay gibi bir sürede 1.32 YTL'den 1.7580 YTL'ye çıkan dolar yeniden düşüşe geçmişti. Döviz yatırımcısının son beklentisi ise cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili artan siyasi tansiyon ve erken seçim belirsizliğiydi. Fakat bu iki olumsuz gelişme de dolardaki düşüşü engelleyemedi.

Özellikle yurtdışı piyasalara bağlı hareket eden döviz kurları dışarıdaki olumlu havayla gerilemeye devam etti ve 1.32 YTL ile 2006'daki dalgalanma öncesi seviyesine geriledi. ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi yapacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi doların sadece Türkiye değil diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da değer yitirmesine neden oldu. Öyle ki Brezilya gibi çok sayıda gelişmekte olan ülke para birimi dolar karşısında son 6 yılın zirvesine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!