Artık duvardaki posterden bile alışveriş yapılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Artık duvardaki posterden bile alışveriş yapılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Cardist Kart Teknolojileri Fuarı’nda yeni teknolojiler büyük ilgi görürken geleceğin sistemleri de görücüye çıkıyor.

2008 yılının kart teknolojisi olarak kabul edilen NFC ile tüketiciler konser, tiyatro ve sinema gibi biletleri duvardaki posterden satın alabilecek. Kredi kartı ile yapılan tüm işlemler cep telefonu aracılığıyla da gerçekleşecek.

BU yıl ilki gerçekleştirilen Cardist Kart Teknolojileri Fuarı’nda firmalar temassız kart üzerinde yoğunlaşırken 2008 yılının NFC teknolojisi de büyük ilgi görüyor. Visa Europe standında sergilenen 2008 yılının teknolojisinde duvarda asılı sinema ve tiyotro afişlerinden bilet almak mümkün olacak. NFC teknolojisine uygun bir cep telefonu ile postere yerleştirilen chip sayesinde tüketiciler bilet kuyruğuna girme derdinden de kurtulacak. Yakın alan iletişimiyle ödeme yapmaya olanak tanıyan "Akıllı Poster"in eğlence setöründe büyük bir yenilik olduğunu söyleyen Visa Türkiye Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak "Bu teknoloji ile bilet kuyruğu ortadan kalkacak. Ayrıca kredi kartı işlemleride NFC sayesinde cep telefonundan yapılabilecek" diye konuştu.

EĞLENCE SEKTÖRÜDE KULLANACAK: Kurak, 2008 yılında hayata geçmesi planlanan bu teknoloji ile duvardaki posterlerden alışveriş yapılabileceğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Önce NFC teknolojisine sahip bir cep telefonu alıyorsunuz. Daha sonra GSM operatörü aracılığıyla telefona bir program yükleniyor. Afişlerden bilet satın alabilmek için cep telefonununzu posterin içine yerleştirilen chipe dokundurmanız yeterli oluyor. Bunun yanında izlemek istediğiniz filmin fragmanını da cep telefonunuza indirmek mümkün olacak. "Akıllı poster" dediğimiz uygulamada birçok farklı çalışmada bulunacak. "

TELEFONA PROGRAM YÜKLENİYOR: Kurak, Nokia başta olmak üzere birçok cep telefonu üreticisi ve GSM operatörlerinin de bu sistem üzerinde çalıştığını belirterek "Cep telefonu ile yapılacak bu işlemlerin ileride daha güvenli bir hale gelecek" dedi. 2007 yılı teknolojilerinin temassız kart işlemlerinde yoğunlaştığını dile getiren Kurak şöyle konuştu: "Cep telefonu ile yapılan bu işlemlerin güvenlik uygulamaları daha üst seviyelere çıkarmak mümkün olduğu için ileride limitsiz kullanımlarda da geçerli olabilecek. Bugünkü temassız kart işlemlerinde 35 YTL limiti uygulanıyor. Ancak ileride tüketicinin isteği doğrultusunda kart limiti yükseltilebilir hale gelecek."

METRO DURAKLARINDA DA KULLANILACAK: Kurak, 2008 yılının teknolojisi olarak gösterdikleri NFC ile ilgili olarak bankaların da bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatarak "Cep telefonu kredi kartının yapabileceği her türlü işlemi yapar hale gelecek. Bunun yanın da özellikle metro duraklarında bulunan makinelerden yiyecek içecek gibi ürünlerde almak mümkün olacak" diye konuştu.

Kredi kartıyla taksitli satışta vade kısalıyor

24 aya varan vadeleri bulan kredi kartına taksit uygulaması bankacıları isyan ettirdi. Bankacılar, "Taksitte ölçüyü kaçırdık" itifarında bulundu. Yapı Kredi Bankası Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, kredi kartıyla çok taksitli satışlarda en çok tüketicinin karlı çıktığını, daha sonra perakendeci ve en son olarak da bankacının menfaat kazandığını söyledi. Somer, taksitin gerekli olduğunu ve hep olacağını belirterek, "Taksitin vadesinin satın alınan mal ve hizmetle korelasyon göstermesi lazım. Hatalar yaptık mı? Yaptık" diye konuştu.

DURULACAK YER BİLEMEDİK: Bankacı-tüketici-perakendeci üçgenini çok iyi kurduklarını belirten Somer, "Ama duracağımız yeri bilemedik. Özellikle taksit konusunda, oralardan bankalar geri dönüyor" dedi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay da, taksitlerin süresinin uzamasının perakendeci ve tüketici açısından sakıncalı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Taksitli satış olsun. Ancak perakendeciyi son derece kısa dönemde finanse edebilecek şekilde olsun. Taksitler bankalar üzerinde önemli bir yük getiriyor. Bu nedenle fiyatlama çok önemlidir." Altay, bir takım kamu hizmetlerini kartlı ödemelere çekmenin önemli olacağını, ciroları artıracağını belirterek, kredili Kartlı Geçiş Sisteminde (KGS) 250 bin kart ile yüzde 80 payları bulunduğunu, küçük harcamaları kartlı sisteme çekerken doğru adımlar atılması gerektiğini söyledi.

MasterCard: Türk bankaları yeni teknoloji lideri

CARDİST Uluslar arası Kart Teknolojileri zirvesinde ödeme sistemlerinde önümüzdeki dönem uygulamaya konacak yenilikleri anlatan MasterCard Global Chip Grubu Başkanı Toni Merschen, teknolojiyi iş değerine dönüştürme yollarına değindi. Teknolojinin çok önemli bir noktaya geldiğini savunan Merschen şöyle konuştu: "Teknolojiyi yakalayamayan ülkelerin kurumları geride kalacak. Dünyada yeni teknolojileri ilk uygulayan bankalar sıralamasında Türk bankaları hep lider konumda. Bunun altında Türk toplumunun yeni teknolojilere olan ilgisi yatıyor."

Tüketici kredi kartında  görsellik arıyor

TÜRKİYE’de yeni teknolojiler ile kart üretiminin gelişimine dikkat çeken Plas Kart Genel Müdürü Ali Yıldız, tüketici taleplerinin hızla değiştiğini belirtti. Yıldız "Son yıllarda kredi kartları tasarımı önem kazanmaya başladı. Tüketici artık klasik banka kartlarını değil onun yerine üzerinde kendi resmi olan ve parlak yapıdaki aynalı kartları tercih ediyor. İstediğiniz resme anında kredi kartı basmaya başlayacağız" dedi.

5 yıl sonra dükkandan kredi kartı alınacak

VISA Europe Başkan Yardımcısı Marc Temmerman, Türkiye’nin bankacılık ve kart pazarında önemli bir pazara sahip olduğunu belirterek, chip&Pin uygulamasında Türkiye’nin gösterdiği performansın heyecan verici bulduklarını ifade etti. Temmerman, 2010 yılında ödemeler konusunda bir paradigma değişimi beklediklerini ifade ederek, bu değişim çerçevesinde 5 yıl içinde tüccar ve dükkan sahiplerinin kredi kartı verir hale geleceğini söyledi. Kredi transferlerinin birleşeceğini de dile getiren Temmerman, önümüzdeki yıllarda kredi kartlarının tek ödeme aracı olmaktan çıkacağını, yeni ürünlerle bu alanın çeşitlendirileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!