Yabancılar ’belirsizlik bitti’ye oynadı, borsa tarihi zirve yaptı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar ’belirsizlik bitti’ye oynadı, borsa tarihi zirve yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2007 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 48.033 puan kapanışla tüm zamanların rekoruna imza attı. Yabancı yatırımcıların Cumhurbaşkanı adayını olumlu değerlendirmesi ve yurtdışındaki olumlu hava piyasaların yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

Yabancı fonların YTL’ye geçişleriyle faiz yüzde 18.28 seviyesine kadar gerilerken, dolar ise 1 yıl önceki seviyesi olan 1.33 YTL’nin altına indi. Uluslararası borsaların yukarı yönlü hareketiyle destek bulan borsa yüzde 2.16 oranında yükseldi.

BORSADA YURTDIŞI RÜZGARI:

Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKPGrup toplantısında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü partisinin adayı olarak açıklamasının ardından piyasada bir belirsizlik daha sona erdi. Uzun zamandır fiyatladığı ’Erdoğan köşke çıkmayacak’ beklentisinin gerçekleşmesiyle nefes alan piyasalar yeniden yüzünü, yurtdışındaki olumlu seyre çevirdi. ABD, Brezilya veAvrupa borsalarındaki yükselişle, İMKB hızla tarihi zirvesine doğru hareket etti.

TARİHİ REKORA İMZA ATTI:

Kapanışa doğru hızlanan alımlarla en son 27 Şubat 2006 tarihinde 47.729 puanla tarihi rekor kıran borsa, bu seviyeyi aşarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Borsada günün tamamındaki değer artışı yüzde 2.16 oldu. Borsanın yükselişindeki temel nedenin yurtdışındaki olumlu rüzgar olduğu belirtilirken, cumhurbaşkanlığı adayının açıklanmasıyla belirsizliğin ortadan kalktığı ifade edildi.

DOLAR YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE:

Önceki gün hızla aşağı yönlü hareket eden döviz piyasasındaki düşüş trendi dünde devam etti. Güne 1.3390-1.3400 YTL’den başlayan dolar, yabancı yatırımcıların satışlarıyla hızla 1.3350 seviyesini aşağı yönlü kırdı. Bu seviyenin altına gerileyen dolar ardından gün içinde 1.3300 YTL’ye kadar indi. Bankalararası piyasada valörlü işlemlerde 1.3280 YTL’ye kadar gerileyen dolar, serbest piyasada günü 13330 YTL’den tamamladı. Türkiye benzeri ülkelere yurtdışından para girişinin devam ettiğini belirten bankacılar YTL faiz oranlarının çok yüksek ve cazip olduğunu belirterek, Merkez Bankası’nın dövizdeki düşüşe müdahale etmeyeceğini savundu.

DÜNYA BANKASI’NDAN TL CİNSİ İHRAÇ:

Bono piyasasında ise yabancı yatırımcılar yeni pozisyon açmaya devam etti. Dün de Dünya Bankası’nın 500 milyon YTL değerinde 10 yıl vadeli yüzde 14 getiriye sahip olması beklenen TL cinsi Eurobond ihracı yapacağı açıklandı. Piyasada gerçekleştirilecek bu ihraç, Türkiye’ye de yeni pozisyon açmak isteyen yabancı yatırımcılara dikkat çekti. Bu iştahın etkisi dün gösterge bono bileşik faizi yüzde 18.28 seviyesine kadar geriledi. Bileşik faizler böylece 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Kárlar iyi geldi, Dow Jones rekora koştu

Haberin Devamı

NEW York Borsası dün yükselişle kapanırken borsanın amiral gemisi olarak da kabul edilen Dow Sanayi Endeksi 13.089 puanla bugüne kadarki en yüksek kapanış değerine ulaştı. Güne 12.954 puanla güne başlayan Dow Jones endeksi açılışının ilk yarım saatinde 13 bin puanın üzerine çıktı. Gün içinde 13.110’a kadar yükselen endeks, önceki güne göre, yüzde 1.05 artarak 13.089.89 puanla günü tamamladı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkla takip edildiği Nasdaq Endeksi de yüzde 0.92 değer kazanıp 2.547.89  puandan kapandı. 135.14 puan ya da yüzde 1.05’lik artışla kapanan Dow Jones Endeksi’ndeki bu tarihi yükselişin ekonomik verilerdeki iyileşme ve beklentilerin üzerindeki kár rakamlarının sonucu olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!