Tayyip Bey olgun davrandı Gül uzlaşma sembolü oldu

Güncelleme Tarihi:

Tayyip Bey olgun davrandı Gül uzlaşma sembolü oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 00:00

İktidar partisi AKP’nin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adayı olarak göstermesi iş dünyasında memnuniyet yaratırken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tavrı ’olgun’ ve ’fedakar’ bulundu.

Gül’ün uluslararası tanınırlığına ve uzlaşmacı kişiliğine vurgu yapan iş dünyası, "En doğru isim" görüşünde birleşti.

AKP hükümetinin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesi, iş dünyasında memnuniyet yarattı. Kamuoyunda uzun tartışmalar yaratmasının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisi yerine Gül’ü aday göstermesi iş dünyasında, "olgun davrandı", "partisi ve istikrar adına çok önemli bir fedakarlık yaptı" gibi yorumlara neden oldu. Cumhurbaşkanı adayı Gül ise, uluslararası tanınırlığı ve uzlaşmacı kişiliğiyle bu görevi rahatlıkla üstlenebilecek bir isim olarak değerlendirildi.

SABANCI’DAN KUTLAMA: Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için Gül’ün ismini açıklamasının ardından, iş dünyasından memnuniyet mesajları gelmeye başladı. Konuyla ilgili ilk yazılı açıklamayı yapanlardan biri olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Başbakan Erdoğan’ı kutladı. Sabancı’nın açıklaması şöyle oldu: "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye’nin istikrarı için göstermiş olduğu olgun ve örnek demokratik tavır nedeniyle kutluyorum. Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının da ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."

İSTİKRAR VURGUSU: İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük: "Sayın Gül’ün adaylığının ülkemiz için hayırlı olmasını, Türkiye’nin huzuruna, siyasi ve ekonomik istikrarına katkı sağlamasını diliyoruz" derken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Son derece isabetli bir isim. Abdullah Bey’in ismi, hem yurt içinde hem de yurt dışında son derece bilinen, sevilen, saygı duyulan bir isim. Cumhurbaşkanlığı makamını en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum. Türk özel sektörü olarak çok olumlu karşıladık ve bu ismin piyasalara son derece olumlu etki yapacağına eminim."

ERDOĞAN FEDAKARLIK YAPTI: Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat ise, Gül’a "Çok iyi ve doğru bir isim" olarak değerlendirirken, Başbakan Erdoğan, partisi ve istikrar adına çok önemli bir fedakarlık yaptığına dikkat çekti. "Bunun takdir edilmesi gerekir" diyen Bolat, Gül için, "Cumhurbaşkanlığını doldurabilecek vasıflarda. Hem halkımız tarafından hem uluslararası kamuoyu açısından çok bilinen biri. Uzlaşmacı tavırları, kariyeri, performansı ve duruşu itibarıyla Cumhurbaşkanlığına yakışır" değerlendirmesi yaptı.

ÖRNEK BİR KARAR: Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez de şu değerlendirmeyi yaptı: "Başbakan Erdoğan’ı ülke menfaatlerini herşeyin üstünde tutan tavrı ve kararı nedeniyle kutluyoruz. Başbakanımızın kararı, ülkemiz siyaset kültürüne yeni bir anlayış getiren örnek bir karar durumundadır. Ülkemiz için üstlenilen her görev ve bunu hakkıyla yapıyor olmak takdire değer bir harekettir. Ülkemizin birliği ve bütünlüğünü zedelemeden cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin tamamlanması da Türkiye’nin geleceği için çok önemlidir. Bu karar ekonomik ve siyasi istikrarın devamı yönündeki inancı kuvvetlendirecektir" dedi.

DEİK: Dünya sıcak karşılar

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı: "Dünya kamuoyunda sıcak ve iyi karşılanacağı kanaatindeyim. Her zaman için sıcak yaklaşımı olmuş ve çalışmalarında ülke insanının takdirini görmüş bir insan. Cumhurbaşkanı seçildiği taktirde millet olarak arkasında durmamızın, kendisine destek olmamızın büyük faydası olacaktır. "

TİSK: Toplumsal uzlaşmayı sağlar

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik: "Memnuniyetle karşıladık. Gerek Türkiye-AB ilişkilerinde yüklendiği misyon gerek Türk iş dünyasına yakınlığı, gerek sürdürdüğü çok başarılı Dışişleri Bakanlığı gerekse de uzlaşmacı kişiliği dikkate alındığında Gül’ün toplumsal konsensüsü de sağlayacak yaklaşımlara sahip bir aday olduğuna inanıyoruz."

TÜGİK: Anayasa çizgisi bekleriz

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli: "Sayın Erdoğan’ın bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Umarız ki Sayın Gül, TBMM’de seçildiği takdirde Cumhurbaşkanlığı boyunca siyasetten uzak, Anayasa çizgisinde hareket eden, hukuka bağlı bir süreci Türkiye’ye yaşatır."

İKV: AB yolunda etkili olabilir

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü: "Bu isim ile AB sürecinde önümüzdeki dönemde Türkiye’de reformların devamlılığı konusunda atılacak adımlarda önemli gelişmeler olacağını umuyoruz."

Türk-İş: Halkın tüm kesimini kucaklasın

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç: "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı olmasının ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını umuyoruz. Gül’ün halkın tüm kesimlerini kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olması gerekiyor."

GSO: Artık gergin bekleyiş biter

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı (GSO) Nejat Koçer: "Sayın Gül, önemli bir devlet deneyimine sahip, uzlaşmacı, uyumlu yapısıyla seçilmesi halinde tüm ülke insanını kucaklayacağına inanıyorum. Partisince Cumhurbaşkanlığı adaylığına Gül’ün gösterilmesi fevkalade olumlu oldu. Piyasalardaki gergin bekleyiş sona erecektir."

İZTO: İzmir ve EXPO için yararlı olur

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: "Şayet seçilir ise kendisini Egeli olarak tanıtan Sayın Süleyman Demirel’den sonra, ’İzmirli sayılırım’ diyen bir Cumhurbaşkanı olacaktır. EXPO ve İzmir için Sayın Abdullah Gül’ün adaylığını faydalı buluyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!