13 bin 500 YTL'ye otomobil

Güncelleme Tarihi:

13 bin 500 YTLye otomobil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 00:00

Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden Chery, Türkiye’de 13 bin 500 YTL'ye otomobil satacak.

Haberin Devamı

Chery'in küçük otomobili Alia'nın fiyatı 10 bin dolar yani 13 bin 500 YTL civarında satışa çıkarılacak. Chery'in 4x4 modeli Tiggo’nun fiyatı da 20 bin dolar seviyesinde olacak.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ’masa altında teşvik veririz’ açıklamasının ardından Chery yatırım için düğmeye bastı. Chery Başkanı Yin Tongyao, "Türkiye’de yatırım için fizibilite çalışmalarına başladık. Eninde sonunda Türkiye’de yatırım yapacağız. Bizim önceliğimiz önce Türkiye sonra Avrupa" dedi.

1997 yılında kurulan ve 10 yıl gibi kısa bir sürede 350 bin adetlik kapasiteye sahip fabrikalarıyla Çin’in en büyük yerli otomobil üreticilerinden biri olan Chery, Türkiye’de yatırıma hazırlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ’Otomotivde Türkiye’ye 2-3 yeni oyuncu daha çekmek için masa altında teşvik veririz’ açıklamasının ardından Çinli Chery yatırım için düğmeye bastı. Chery Başkanı Yin Tongyao, "Türkiye’de yatırım için fizibilite çalışmalarına başladık. Eninde sonunda Türkiye’de yatırım yapacağız. Bizim önceliğimiz önce Türkiye sonra Avrupa" dedi. Chery’nin Türkiye distribütörü Mermerler Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise Unakıtan’ın teşvik sözüyle birlikte Chery’i Türkiye’ye çekmek için Ankara’da temaslara başladıklarını kaydetti.

500 BİN ADET SATARIZ: İki yılda bir düzenlenen Şangay otomobil fuarında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yin Tongyao, hem Türkiye pazarı hem de yeni yatırım planlarıyla ilgili bilgiler verdi. Chery’nin 10 yıl gibi kısa bir sürede Çin’in hem satışlarda hem de üretimde en önemli markalarından biri olduğunu belirterek, "2006 yılında 305 bin adetlik satışımızı bu yıl 500 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz. 2010’da da Çin dışındaki ülkelere yapacağımız yatırımlarla bu rakamı 1 milyon adede çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.

ÖNCELİK TÜRKİYE: Tongyao, Chery’nin Avrupa ve Amerika pazarlarına girişiyle ilgili olarak ise, "Bu pazarlara uyum için çalışmalarımız sürüyor. Ama bizim için şu an öncelikli olan ülke Türkiye. Yani Türkiye birinci sırada Avrupa ikinci. Bu yıl içinde Türkiye’de Chery satmaya başlayacağız. Bir modelimizin uyumu tamamlandı ve gerekli onayları aldı. Bu modeli 4 model daha takip edecek. Onlar da şu an İngiltere’de testlere tabi tutuluyor. Böylece Türkiye, Avrupa’da otomobil sattığımız ilk ülke olacak. Bu yüzden bizim için ayrı bir önemi var" açıklamasını yaptı.

TALEBE BAKARIZ: Türkiye’de önce otomobil satmayı hedeflediklerini ama ikinci etapta yatırımı gündemlerine aldıklarını söyleyen Tangyao, "Türkiye’de yatırım yapmamız kaçınılmaz. Eninde sonunda bizim dünyaya açılmamıza köprü olacak bu ülkeye yatırım yapacağız. Şu anda ortağımız Mermerler Grubu’yla fizibilite çalışmalarına başladık. Neyi nasıl üretiriz onun hesaplarını yapıyoruz. Tedarikçi firmaları araştırıyoruz. Bu yıl içinde Chery markalı otomobillerin Türkiye’de satışının başlamasından sonra talebe bakacağız. Bu talep doğrultusunda hem Türkiye hem de Avrupa için neler yapabiliriz değerlendireceğiz." Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise Chery’nin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın istediği 2-3 yeni oyuncudan biri olabileceğini belirterek, "Şu an Chery’le yatırımlar konusunda da görüşüyoruz. Biz ufak bir montaj fabrikası değil büyük ölçekli bir yatırımın peşindeyiz" dedi.

Çinli Chery ilk onayı aldı Türkiye’ye Alia’yla geliyor

ÇİNLİ markalardan Türkiye’de ilk distribütörlüğü alan Mermerler Otomotiv uzun süredir devam eden çalışmalarda mutlu sona ulaştı. Chery ile 2006 yılında resmi olarak işlemleri tamamlamasına rağmen araçların Avrupa Birliği (AB) standartlarını karşılayan testlerden geçmemiş olması nedeniyle satışa başlayamayan şirket yılın ikinci yarısından itibaren otomobil ithal etmeye başlıyor. İngiliz hükümetinin denetimindeki AB’ye uygundur standardı veren VCA kuruluşundan Chery Alia modeli ilk onayı aldı. Türkiye’ye gelecek diğer 4 Chery modelinin testleri ise devam ediyor. Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, "Sonunda Chery’nin AB standartlarına uygunluğu ispatlanmış oldu. İlk Çin otomobili 2008 model olarak yılın son çeyreğinde Türkiye’de satılmaya başlayacak. Biz ilk etapta yılda 5 bin adetlik bir satış hedefliyoruz. Önce talebi bir görelim" dedi. Çin’de 10 bin dolara satılan 4x4 modeli Tiggo’yu Türkiye’deki yüksek vergiler nedeniyle yaklaşık 20 bin dolar seviyesinde satmayı planladıklarını belirten Mermer, gelecek modellerin fiyatları üzerinde çalışıldığını dile getirdi. Mermer, "Hangi marka olursa olsun Çin otomobili fiyat konusunda avantajlı olmak zorunda. Türkiye çapında anket yaptırdık fiyat ne olmalı diye. Başlangıç modeli küçük modellerde 10 bin doların biraz üstünde olabilir" dedi. Mazda’nın Türkiye temsilcisi de olan ve Chery’yi Türkiye’yle tanıştıran Mermerler Grubu otomotiv alanına odaklanacak. Çinli otomobil markaları için 4 yıldır çalışan Mermerler Grubu, Chery’den sonra yeni markaların da peşine düştü. Geely markasıyla uzun süre ilginen ancak Chery’ye rakip olduğu için vazgeçen grup ikinci bir marka olarak yeni bir Çinli hafif ticari araç markasıyla görüşmelerde son aşamaya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!