Emekli oldu dershane kurdu şimdi de üniversite açıyor

Güncelleme Tarihi:

Emekli oldu dershane kurdu şimdi de üniversite açıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 00:00

Trabzonlu Mustafa Aydın’ın emekli olduktan sonra 1995’te 33 arkadaşıyla kurduğu Bil Kültür A.Ş., 100 şubeli büyük bir dershane zincirine dönüştü.

2002’de de Bil Meslek Yüksekokul’nu kuran Aydın, yakında Florya’da İstanbul Aydın Üniversitesi’ni de açacak.

KARADENİZ insanının eğitime verdiği önemi tam anlamıyla gösteren Karadenizli bir aileden gelen Dr. Mustafa Aydın, 1995’te emekli olduktan sonra 33 arkadaşıyla bir araya gelerek kurduğu Bil Kültür A.Ş.’yle yakında bir de üniversite açacak. 12 farklı yabancı dil kursu, üniversiteye ve Anadolu liselerine hazırlık kursları açan ve franchising sistemiyle 16’sı İstanbul’da 100 dershanelik bir zincir oluşturan Bil Holding Başkanı Mustafa Aydın’ın 2002’de açtığı meslek yüksek okulunda da 5 bin öğrenci 26 farklı programda eğitim görüyor. Mustafa Aydın şöyle başlıyor anlatmaya: "Ben 1956 Trabzon doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da okudum. Ankara dil tarih ve coğrafya fakültesi mezunuyum. Babam devlet memuruydu ve çocuklarının tamamını ’sonuna kadar’ okutmaya çok özen gösterdi."

AİLE BOYU EĞİTİMLİ: Mustafa Aydın, "Babam hepimizi okuttu" diyor ve adeta "girişimci olmak için okumaya gerek yok" şeklindeki tezi çürütüyor. Aydın, şöyle konuşuyor: "Ağabeyim Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’dır. Kendisi, TÜBİTAK ödüllü ünlü bir beyin cerrahı. Benim küçüküm, Dr. Ömer Aydın’dır ki kulak burun boğaz mütehassısıdır ve şu anda Boğaziçi TIP Merkezi, Huzur A.Ş., MMC TV ve radyoları olan bir grubun da sahibidir. Onun küçüğü Doç. Dr. İbrahim Hakkı Aydın’dır ve o da Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde felsefe doçentidir. Süleyman Aydın isimli bir kardeşim daha var ki o da iletişim fakültesi mezunudur. Ben ise dil biliminde doktara yaptım ve bir dönem İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştım. Aynı zamanda da emekli subayım. Silahlı Kuvvetler’den 1995’te emekli oldum."

EĞİTİMİ İNCELEDİM: Mustafa Aydın, ’eğitimci subay’ olarak çalıştığı dönemlerde yurt dışında da birçok görevlerde bulunduğunu, bu görevleri sırasında daima o ülkelerin eğitim sistemlerini mercek altına aldığını anlatıyor. Aydın, şöyle devam ediyor: "Yurt dışı görevlerimde; özellikle Avrupa’da eğitime oduklandım. 1995’te emekli olunca da Türkiye’de mutlaka eğitim sektöründe girişimde bulunmak istedim. Çünkü, hem mesleğim eğitimcilikti hem de ülkemizin bu alanda çok hizmete ihtiyacı var. Bir grup akademisyen ve işadamı arkadaşla birlikte ilk şirketimizi 1995’e Bil Kültür A.Ş. olarak kurduk."

250 BİN ÖĞRENCİ: Mustafa Aydın, bu şirket bünyesinde ilk önce dershaneler açmaya başladıklarını belirtiyor ve şunları anlatıyor: "33 arkadaş güç birliği yapmıştık. Maddi imkanlarımızı ve mesleki bilgimizi birleştirmiştik. Hisse yapısında ağırlık yüzde 60’a yakın benim ailemdeydi. Ancak bunun bir önemi yoktu. Çünkü bütün arkadaşlarımla kolektif bir çalışma düzeni kurduk. Bu halen de böyle devam ediyor. Bil Kültür A.Ş.’nin dershaneleri kısa sürede franchising sistemiyle Türkiye geneline yayıldı ve 100’ü aştı. Bu dersanelerde, uzaktan eğitim sistemi de kurduk ve şu anda 250 bin öğrencimiz var. Üniversiteye, fen ve Anadolu liselerine hazırlık kursları, 12 farklı dilde yabancı dil kurslarımız, bilgisayar kurslarımız var."

İstanbul Aydın Üniversitesi onayını aldı, yakında açarız

BİL Holding Başkanı Mustafa Aydın, 1995’te kurdukları Anadolu Kültür ve Eğitm Vakfı ile daha önce meslek yüksek okulu kurduklarını belirtiyor ve bu okulun 2002’de Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu adıyla faaliyete başladığını ve 2005’te ilk mezunlarını verdiğini anlatıyor. Aydın, Bahçelievler’de olan bu yüksekokulda 5 bin öğrencinin 26 programda eğitim gördüğünü söylüyor. Aydın şöyle devam ediyor: "Florya’da 60 bin metrekare kapalı alana sahip bir kampusumuz daha var. 2005’te İstanbul Aydın Üniversitesi’ni kurmak için müracaat etmiştik. YÖK’ten onay çıktı. Eğitim, plan bütçe komisyonlarından da karar çıktı. Meclis genel kurulundan yakın tarihte kabul bekliyoruz ve önümüzdeki yıl Florya Kampüsü’nde faaliyete geçmeyi umuyoruz. 15 bin öğrenci kapasiteli bir üniversite olacağız. Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Mimarlık, İletişim, Güzel Sanatlar, Enstitü’ler, Yabancı Diller olacak. Kanun çıkarsa öğrenci alınacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!