'Ekonomi Kalkınma Çalıştayı' başladı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Kalkınma Çalıştayı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 17:17

'Ekonomi Kalkınma Çalıştayı' başladı

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN'un Canik Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün boyunca şehrin dinamiklerini buluşturacak olan Ekonomi Kalkınma Çalıştayı düzenlenen açılış töreniyle başladı. Başkan Genç, Samsun ekonomisini ileri taşıyacak önerilerde bulundu.

Samsun'un ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Ekonomi Kalkınma Çalıştayı Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Üç gün boyunca şehrin dinamiklerini biraraya getirecek olan çalıştayın açılışına Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem, Vali İbrahim Şahin, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Kurum Müdürleri, işadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Osman Genç, ortak akla dikkat çektiği konuşmasında, dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğine dikkat çekerek, “Samsun önümüzdeki 100 yıllık süreçte Türkiye'nin en stratejik merkez üssü şehirlerden birisi olacaktır. Ancak bunun için yerel kalkınmanın kaynak ve alan boyutunu geliştirerek, Samsun olarak sürdürülebilir kalkınma anlayışını benimsemeliyiz. Artık şehirlerin ön plana çıktığı bir devirde yaşıyoruz. Yatırımı kendine çeken, istihdam yaratan, huzurlu ve mutlu bir şehri oluşturacak olan şey, yine şehrin kendi dinamikleridir” dedi.

Samsun’un tarihte önemli bir ticaret merkezi olduğuna işaret eden Başkan Genç, "Samsun Anadolu'nun dışa açılan kapısıdır. Artık devlet yatırımıyla şehirlerin yarışması mümkün değildir. Türkiye'nin en büyük 500 firması arasına Samsun'dan 5, ikinci en büyük 500 firma arasına 8 firma girmiştir. 2014 yılında 467 milyon 898 dolar ihracat gerçekleştiren Samsun'un 2015 yılı ihracat rakamı 430 milyon 358 bin dolarda kaldı. Samsun sosyo-ekonomik gelişmişlikte ise bir sıra gerileyerek 33'ncü sıraya gerilemiştir. Bu durum Samsun gibi potansiyeli olan bir şehre yakışmıyor. Şehrin Bütüncül Master Planı yok ve ilçeler ile merkez arasında ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. Şehrimizdeki bu durumu düzeltecek olan bizleriz” diye konuştu.

Dünya ekonomisinin yeniden şekillendiğini ve Doğu, Batı, Kuzey, Güney olmak üzere 4 eksende geliştiğini ifade eden Genç, “Dünyadaki gelişmeler ve Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri Samsun’a yeni fırsatlar sunuyor. Öncelikle Samsun’un Bütüncül Master Planı yapılmalıdır ve yatırımcıya bu şehrin yöneticileri güven vermelidir. Küresel ulaşım ve lojistik eksenlerinin avantajlı bir noktasında yer alan Samsun, lojistik ve kombine taşımacılık sektöründe bölge merkezine dönüşmelidir. Bu hedefi gerçekleştirmenin en önemli altyapısı, ürünlerin Samsun’a en kolay, en hızlı ve en ekonomik koşullarda ulaştırılmasının sağlanmasıdır. Dünyada lojistik sektörü ön plana çıkıyor. Samsun lojistikte maalesef çok zayıf. Üretim ve tüketim merkezleri ile yani liman ve ard bölgeler arası ilişkileri kurmamız gerekiyor. Bu bilgiler ışığında, Lojistik amaçlı liman kapasitesi Tekkeköy bölgesinde sağlanmalıdır” diyerek şöyle devam etti:

"Tekkeköy bölgesine Aktarma Limanı yapılmalıdır. Çarşamba ile havaalanı arasında en az 20 milyon metrekarelik OSB kurulmalıdır. Yine bu bölgeye Ürdün’ün Akabe şehrindeki gibi Serbest Ticaret Bölgesi yapılmalıdır. Havaalanının yolcu ve kargo kapasitesi artırılmalı, bölge havalimanı olmalıdır. Samsun-Irak Demiryolu hayata geçirilmelidir. Batman’ın Kurtalan ilçesinden Irak’ın Zaho kentine kadar olan kısım demiryolu uzatılmalıdır. Ayrıca Samsun-Batum arası Hızlı Yük ve Yolcu Treni Hattı mutlaka kurulmalıdır. 4. sanayi devrimi yaşanırken, Samsun olarak da zihin yapımızı 4. düzeye çıkarmak zorundayız."

Çalıştayın ilk gününde Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem de, "Yeni Türkiye Yolunda Şehir ve Ekonomi" konulu konferans verdi. 

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!