Türkiye’nin yükselişine Merkez Bankası engeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin yükselişine Merkez Bankası engeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 09:26

Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde, gelişmekte olan ülkelerin yıldızı olarak gösterilen ve borsası diğer ülkelere kıyasla daha fazla kazanç getiren Türkiye’nin yükselişinin, sıcak paradan endişe eden Merkez Bankası’nın son hamleleri tarafından durdurulduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

 Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                      

   

2010 yılının büyük bir kısmında, Türkiye, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapanların gözdesiydi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, performans açısından rakiplerine fark attı. Türkiye tahvillerinin getirileri tarihi düşük seviyelere düştü. Ülkeye gelen fon akışı Kasım ayı sonunda 16.5 milyar dolara ulaştı.

 

Bu gelişmeler, Türkiye’nin resesyondan çıkış gücünün kanıtları olarak gösterilirken, Türk siyasiler istikrarlı para politikaları, tedbirli adımları ve güçlü bankacılık düzenlemeleri dolayısıyla takdir topladı.

 

Haberin Devamı

Türkiye aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin yeniden gözde oluşunun da ekmeğini yedi.

   

TCMB SEKTE VURDU

Ancak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) beklenmedik bir şekilde, 2010’da yüzde 7 -8 büyümesi beklenen ekonominin aşırı ısındığına yönelik kaygılar nedeniyle aldığı önlemlerin ardından, Türk piyasalarında yükseliş durdu.

 

Aralık 2010’da, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), ülke içindeki talebe rağmen, yoğun sermaye akışını önüne geçme ve gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 6’sına yaklaşan cari açığı azaltmak için, gecelik borçlanma faizlerini yüzde 6.5’e indirdi.

 

Bu sürpriz karar, yatırımcıların dolar karşısındaki zirvesini gördüğü Kasım başından bu yana yüzde 10’un üzerinde değer kaybeden lirada satışa geçmelerine neden oldu.

   

TCMB’nin kararları hisse senedi piyasalarını da etkiledi. 2010’da 2.1 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan İMKB’den Aralık ayında 489 milyon dolarlık çıkış oldu.

 

Bu gelişmelerin ardından, finansal danışmanlık şirketi EPFR Global, müşterilerinin Türkiye’deki pozisyonlarını kapatıp, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika’ya yönelmesini önerdi.

 

Haberin Devamı

Faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisiyle tahvil getirileri düşmeye devam ederken, Aralık ayı itibariyle yeniden yükselişe geçti ve Türkiye’nin son tahvil ihracında, talebin diğer ihalelere kıyasla daha düşük olduğu görüldü.

 

MERKEZ BANKASI RİSKİ

Yatırımcıların endişelerinden biri, enflasyonu kontrol altına almak ve finansal istikrar sağlamaya çalışan Merkez Bankası’nın bu şekilde her iki amacını da riske attığı yönünde.

 

Hem lira hem de dövizdeki munzam karşılıklarını artırmak bugüne kadar, yıllık bazda yüzde 30’luk bir artış yaşayan kredi büyümesini çok etkilemedi.

 

Danışmanlık şirketi Spiro Sovereign Strategy’nin analistlerinden Nicholas Spiro, “TCMB, dikkatleri cari açığa çekerek, yatırımcıların Türkiye’nin dış etkenlere daha hassas bir ülke olduğu düşünmesine neden oldu” dedi.

 

Haberin Devamı

SEÇİM SONRASI BEKLENTİSİ

Merkez Bankası’nın hamleleri olumsuz etkilese de, Türkiye’deki bütün varlık sınıfların, 2011 yaz başında gerçekleşecek seçimlerden sonra yükselebilir. Yatırımcılar, Türkiye’deki siyasi riskin oldukça düşük olduğunu ve AK Parti’nin üçüncü dönemde de iktidara gelmesinin piyasalar tarafından oldukça olumlu bir şekilde karşılanacağını belirtiyor.

 

Seçimlerin, yeni istikrarsızlıklar yaratmadan sonuçlanması durumunda, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran ilk kurum olacağının sinyalini verdi. Bu hamleyle, Türkiye yeni bir kurumsal yatırımcı sınıfıyla tanışacak.

 

*Bu yazı Financial Times’ta “Turkey stalls after central bank initiative” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!