Yardım alması için Portekiz’e baskı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Yardım alması için Portekiz’e baskı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 13:24

Başta olmak Almanya ve Fransa üzere euro bölgesinin diğer ülkeleri, Portekiz’e AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım alması yönündeki baskılarını artırıyor. Amaç ise borç krizinin diğer ülkelere yayılmasını engellemek.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         

    

Euro bölgesinden üst düzey bir yetkili, Pazar günü piyasalardan borçlanma maliyeti rekor yüksekliklere çıkan Portekiz’in yardım talep etme olasılığına yönelik tartışmaların son zamanlarda hız kazandığını söyledi.

  

Şu an yardım konusunda resmi görüşmeler henüz başlamadı ancak euro bölgesi liderleri arasında, Lizbon’a yardım etme konusundaki baskıların arttığı belirtildi.

 

Reuters’a konuşan yetkili, “Fransa ve Almanya, Portekiz’in er ya da geç yardım istemesi gerektiğini düşünüyor. Finlandiya ve Hollanda’nın da benzer görüşler benimsediğini biliyoruz” dedi.  

Haberin Devamı

 

ALMANYA TAVRINI YUMUŞATIYOR   

Almanya ise Lizbon’a baskı yaptıkları yönündeki iddiaları reddetti.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, “Portekiz’i yardım almaya zorlamak, Alman hükümetinin başvuracağı bir yöntem değildir” diye konuştu.

 

Bununla birlikte, Seibert’in Merkel’in Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun genişletilmesine yönelik karşıtlığıyla ilgili konuşmak istememesi, Almanya’nın muhalif tavrını yumuşattığı yönünde yorumların yapılmasına neden oldu.

 

Diğer yandan, Pazar günü Portekiz hükümeti sözcüsü, bir Alman dergisinde, Lizbon hükümetinin Berlin ve Paris’ten yardım isteme yönünde baskı gördüğüyle ilgili çıkan haberleri yalandı.

 

Portekiz’in önde gelen gazetelerinden Publico ise yardım istemenin “nihai son” olduğu yönündeki tartışmalara katıldı. Gazetede yer alan bir yorum yazısında, “Bizi, IMF’nin elinden sadece bir mucize kurtarabilir” ifadesine yer verildi.

 

Haberin Devamı

AMAÇ İSPANYA’YI KORUMAK

Daha önce İrlanda’ya da benzer baskılar yapılmış ve Dublin hükümeti en nihayetinde AB-IMF ortaklığından 85 milyar euro yardım almıştı.

 

Lizbon hükümetiyse, son aylarda yardım talep etme konusunda baskı görmediği söylese de son üç aydır yayımlanan raporlar, ülkenin bu yardıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

 

Aslında Lizbon’a yapılacak yardımla, borç krizinin etki edeceği diğer ülke olarak gösterilen İspanya korunmak isteniyor. Madrid’in talep edeceği yardımın, euro bölgesinin kapasitesini zorlayacağından endişe ediliyor.

 

Reuters’a konuşan yetkili de “Asıl savaş İspanya için verilecek. Ancak İspanya konusunda çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Aynı kaynak, “Portekiz’in şu anda 50 milyar euro ile 100 milyar euro arasında bir yardıma ihtiyacı var gibi görünüyor. Ancak net bir şey söyleyemeyiz çünkü ülkenin bankacılık sektörünün ihtiyaçlarını bilmiyoruz” dedi.

 

İSPANYA: LİZBON’UN YARDIMA İHTİYACI YOK

 

Bununla birlikte, İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, bugün Portekiz’in piyasalardan borçlanma maliyetlerinin yükselmesine rağmen, AB’den yardım almaya ihtiyaç duymadığını söyledi.

 

Salgado, “Portekiz, dış yardım talep etmeyecek” dedi.

 

BORÇLANMA MALİYETİ ARTIYOR

Lizbon üzerindeki baskılar, ülkenin piyasadan borçlanma maliyetini artırıyor. 10 yıllık Portekiz tahvillerininm getirileri, son iki haftadır, euro tarihinin en yüksek seviyesine, yüzde 7’nin üzerine çıktı.

 

Haberin Devamı

Bunda, yatırımcıların Çarşamba günü Lizbon hükümetinin gerçekleştireceği 1,25 milyar euroluk tahvil ihracına yönelik endişeleri etkili oldu.

 

*Bu yazı Reuters haber ajansında “Portugal under pressure to seek EU/IMF aid: source” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!