GeriSeyahat Ülkesini ihya etti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ülkesini ihya etti

Ülkesini ihya etti

Avrupa’yı bir ay boyunca felç eden kül bulutunun kaynağı olan Eyyafyallayöküll yanardağı, İzlanda’da bir turizm patlaması yaşanmasını sağladı.

İzlanda’ya giden herkese sorulan ilk soru, Eyyafyallayöküll yanardağını görüp görmedikleri oluyor. Avrupa’nın büyük havayollarını milyonlarca dolar zarara uğratan ve yüz binlerce yolcuyu mağdur duruma düşüren yanardağ, İzlandalıları için bugünlerde büyük bir sevinç kaynağı.   

 

Turizmci Arnar Mar Olafsson, “Bugünlerde herkesin aklında İzlanda var. Dünyanın dört bir yanındaki herkes yanardağdan çok etkilenmiş durumda” dedi.

 

Olaffson kesinlikle haklı. Patlayan yanardağın görüntüleri yakın dönemde internet üzerinde en çok tıklanan resimler arasında yer alırken, internetin en büyük online satış sitelerinden biri olan Ebay’de Eyyafyallayöküll şeklindeki ampuller peynir ekmek gibi satıyor. 

           

UÇUŞLAR TAMAMEN DOLU 

Bugün Olaffson gibi turizmciler 300 bin nüfuslu küçük ülkelerine olan ilgiyi artırmak için ellerinden geleni yapıyor. İzlanda’nın Kuzey ve Güney Amerika pazarlama yöneticisi Michael Raucheisen, yaz sezonu için tüm uçuşların ayırtıldığına dikkat çekerken, Olafsson başkent Reykjavik’in turistlerin talebini karşılayamadığını belirtti.

 

İzlanda’nın doğu yakasında kalan ve yanardağa yakın bir noktada bulunan Thorvaldseyri çiftliği, insanların Eyyafyallayöküll yanardağının gün batarken yakalamak istediklerini görüntüsü için ideal bir yer. Burada insanlar ellerindeki kameralar ile görüntü alırken, bazıları da ellerindeki küçük şişelere yanardağın püskürdüğü külleri biriktiriyor. 

 

Thorvaldseyri çiftliğinde yanardağı hayretler içinde izleyen kalabalığa rağmen, ABD’li seyahat uzmanı Thomas Tait, Eyyafyallayöküll’ün İzlanda’yı seyahatçilerin Mekkesi haline getiremeyeceğini düşünüyor.

 

Tait, “Bazı insanlar tıpkı Hawaii Yanardağları Ulusal Parkı ve Washington eyaletindeki St. Helens yanardağını görmek istedikleri gibi Eyyafyallayöküll’ü de görmek istiyor. Ancak birçok kişi için İzlanda çok uzak. Ayrıca bir ticari yol üzerinde bulunmaması, ulaşımı daha da zorlaştırıyor” dedi.

 

Bundan sadece iki yıl önce, yaşanan Büyük Resesyon’da İzlanda ülke çapında iflas bayrağı çekti. Para birimi krona, yüzde 44 değer kaybetti. Bugün bile, başkent Reykjavik’in etekleri yarım kalmış ve terk edilmiş inşaatlarla dolu. Gazetelerin manşetlerinde ise, yolsuzlukla suçlanan bankacılar var.

 

YENİ UMUT EYYAFYALLAYÖKÜLL

Ancak ekonomi için bir ümit ışığı bulunuyor. O da İzlanda’nın ekonomik olmaya dikkat eden turistlerin gözde mekânı haline gelmiş olması. Örneğin, ülkenin en gözde jeotermal merkezi Mavi Göl’e düzenlenen geziler yarı fiyatına düşmüş durumda.

 

Kısa bir süre önce ise, İzlanda tamamen yerel ürün olan organik gıdalarını öne çıkarmaya başladı. Somon balıkları tazelikleriyle ilgi çekerken, tamamı seralarda üretilen gıdalar için toprağın derinliklerinden çıkartılan sıcak su kullanılıyor.

 

Ancak organik gıda trendi Nisan ayında Eyyafyallayöküll’ün patlamasıyla son bulmuştu. Ama bugün Olafsson ve meslektaşları gelecek sonbaharda turizmin hiç olmadığı kadar büyük bir artış göstereceğini umuyor.

 

Sonbahar’ı beklemelerinin özel tarafı ise, o zamana dek siyah küllerin çekilerek yerine dağların eteklerinden yuvarlanacak lav-kayaların ortaya çıkacak olması. Bu şekilde ortaya çıkacak lav alanları, turistler için keşfetmesi ayrı bir seyir keyfi olacak.

False