Babacan: Allah kimseyi o hale düşürmesin

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Allah kimseyi o hale düşürmesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 11:01

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kriz nedeniyle zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, bir merkez bankasının alması gereken en son kararları almak zorunda kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl “Hedef 2023” temasıyla 9’uncusu düzenlenen Forum İstanbul toplantısının açılış konuşmasında Babacan, “2001’de bizim yaptığımız gibi ECB, para basmaya ve tahvil satın almaya başladı. Bu, bir merkez bankasının başvuracağı son çare. Hatta çaresizliğin bir göstergesi. (ECB Başkanı Jean-Claude) Trichet, bir yılda 10 yıl yaşlandı. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin” dedi.  


Avrupa’nın krizin içinden geçtiği bu dönemde para politikaların tek başına yeterli olmayacağını da söyleyen Babacan, kuvvetli mali politikalar ve yapısal reformların gerekliliğine de dikkat çekti.

Babacan, Avrupa’da yaşanan bu durumun yeniden ortaya çıkmaması için yaptırım politikalarının acil olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğine de vurgulayarak, Maastricht kriterlerinin ihlali durumunda yaptırım tarafında yetersiz kalındığını söyledi.

Haberin Devamı


Babacan, “Son yaşananlar büyüme oranları üzerinde de baskı oluşturuyor. Avrupa’nın potansiyel büyüme oranı, kriz öncesine göre çok farklı olacak” diye konuştu.


Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizle Türkiye’nin yakından ilgilendiğini anlatan Başbakan Yardımcısı, “Yunanistan’daki sorun burada kalmayacak, bölgeye yayılacak, euroyu vuracak. Bu da bizim ihracatçımızı etkileyecek. Bunun bilincinde olmamız ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor” dedi.


Babacan’ın konuşmasının Yunanistan’daki krizde Türkiye’nin takındığı tavırla ilgili bölümü, salonda bulunan katılımcılar tarafından alkışlandı.


Babacan ayrıca, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasını hedeflediklerini ve bunun artık “bir hayal olmadığını” da sözlerine ekledi.

ÜLKELERİN KAMU BORÇLARI ENDİŞE YARATIYOR

Babacan, “Dünya ekonomisi her ne kadar bir toparlama trendine girdiyse de, yinede bu toparlanmanın, içinde riskler barındıran bir toparlanma olduğunu özellikle  vurgulamak istiyorum. Daha doğrusu, çıkış stratejisini ortaya koyma çabası var,henüz somut strateji çok az” dedi.

 

Haberin Devamı

Maliye politikalarında, bütçe uygulamalarında çıkış stratejilerini geçen yıl eylül ayında açıkladıklarını, İspanya, Portekiz ve İngiltere'nin hala birplan ortaya koyma çabası içinde olduğunu anlatan Babacan şöyle devam etti:

       

“İspanya ve Portekiz'in planı salı günkü toplantılarda sunuldu fakat tatmin etmedi. Dediler ki, 'Haziran ayında tekrar daha somut, detaylı bir plan görmek istiyoruz'. Haziran ayında tekrar bir araya gelecekler, İspanya ve Portekiz’in çıkış stratejisine bir daha bakacaklar. İngiltere koalisyon hükümeti ki bizim onlara bundan 15 gün önce çağrımız olmuştu.

      

 İngiltere'nin, milli gelire oranla 4 yılda ikiye katlanmış borç stokunun çok tehlikeli olduğunu ifade eden Babacan, “Bir an önce onların da gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Bugünlerde biz daha çok euro bölgesiyle ilgileniyoruz, euronun değeri, Yunanistan komşumuz, Portekiz, İspanya falanderken İngiltere'yi de burada gözden kaçırmamak lazım ve oradaki gelişmeleri deçok yakından izlememiz lazım” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!