Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00

Tariş destekleme primini beğenmedi

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, 11 kuruş olarak açıklanan zeytin yağı destekleme prim miktarının üreticide büyük hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Çetin yaptığı açıklamada, 11 kuruş olarak açıklanan zeytin yağı prim miktarının geçen yıla oranla yüzde 10 artış gösterdiğini ifade ederek, "Türk zeytinyağı üreticisi mücadelesinde rakip ülke üreticileri karşısında yalnız bırakılmıştır" dedi. Çetin, yüzde 10 artışın çok düşük ve amacından uzak bir rakam olduğunu" belirterek, "Açıklanan rakam kaynak israfından öteye geçmez, sistemi regüle etmez, üretici, tüketici ve sanayici için de hiçbir değeri yoktur" diye konuştu. Çetin, Türkiye’de ise bu desteklerin yetersiz olması nedeniyle kalite üstünlüğüne rağmen üretim maliyetlerinin yüksekliğinden gelen fiyat dezavantajları yaşandığını kaydetti. Çetin, "AB’nin son iki yıldır uyguladığı fiyatı aşağı çekme girişimi karşısında ülkemiz zeytinyağı sektörünün mağduriyetini önleyecek, zeytinyağı üreticisini kurtaracak en önemli araç olarak gördüğümüz prim, üretici de büyük hayal kırıklığı yarattı" dedi.

Vekil Güler Meclis lojmanlarını sordu

ANAVATAN Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, TBMM Başkanı Bülent Arınç’a, milletvekili lojmanlarının satış ihalesinin ne zaman yapıldığını sordu. Güler, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, şu sorulara yer verdi: "Or-An semtinde bulunan milletvekili lojmanlarının satış ihalesi ne zaman yapıldı; satış ihalesi yapıldıysa ihaleye girenlerden kaçı milletvekili ve kaçı bu satıştan daire alabildi? Daire alan milletvekili varsa kaçar daire aldı? İhaleye çıkarılan dairelerin adet satış bedeli ve elde edilen toplam gelir ne kadar ve nerede değerlendirilecek?"

İç Anadolu’ya 496 teşvik belgesi

OCAK-ekim döneminde, İç Anadolu Bölgesi’ne yönelik olarak 495 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 3 milyar 117 milyon YTL’lik bir harcamayla gerçekleştirilecek olan söz konusu yatırımlar tamamlandığında 19 bin 716 kişiye istihdam olanağı yaratılacak. Hazine Müsteşarlığı, yılın ilk on aylık döneminde yatırım teşvik belgesine bağladığı 21.5 milyar YTL’lik yatırıma teşvik belgesi verdi. Teşvik belgesine bağlanan yatırımların yüzde 53.3’üne denk gelen 11.5 milyar YTL’sinin imalat sanayi sektöründe yapılacak yatırımlardan oluştuğu belirlendi. Ocak-Ekim döneminde toplam 2 bin 298 yatırıma teşvik belgesi verilirken 112 bin kişiye istihdam sağlanması öngörüldü. Söz konusu yatırımların gerçekleştirilmesi için yapılması gereken makine ve teçhizat ithalatının ise 7 milyar 358.4 milyon dolar olduğu belirlendi. En fazla yatırım 3 milyar 95 milyon YTL’yle taşıt araçları sektörüne yapıldı. Dokuma ve giyim 1 milyar 772.4 milyon YTL’yle ikinci, çimento ise 1 milyar 330.8 milyon YTL’yle üçüncü en fazla yatırım alan alt sektör oldu. Teşvikli yatırımların 7 milyar 258.4 milyon YTL’si ise hizmetler sektörüne yönelik bulunuyor.

Sağlıklı dişler için gönüllü kalpler

İL Sağlık Müdürlüğü ile Ankara Diş Hekimleri Odası 22 Kasım Diş Hekimleri Gününde "Sağlıklı Dişler İçin Gönüllü Kalpler" kampanyası başlattı.

Kampanyanın başlatılması ve Diş Hekimleri Günü dolayısıyla MEB Şura Salonunda düzenlenen geceye, çok sayıda davetli katıldı.

İl Sağlık Müdür Vekili Kılıç, yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu "Sağlıkta Dönüşüm" programıyla diş hekimliği hizmetinde büyük gelişme yaşandığını belirtti. Kılıç, bu program sayesinde 2006 yılında bakılan hasta sayısında 2003 yılına göre 13 kat artış gözlendiğini söyledi.

ANKARA’DA 582 DİŞ HEKİMİ Kılıç, amaçlarının "diş hekimliği hizmetini mükemmele götürmek" ve "çürüksüz nesiller yetişmesine katkıda bulunmak" olduğunu belirterek, Ankara’da 582 diş hekiminin bulunduğunu söyledi. 2005-2006 yılında 222 bin 374 ilköğretim öğrencisine diş sağlığı konusunda eğitim verildiğini söyleyen Kılıç, "Bu doğrultuda "Sağlıklı Dişler İçin Gönüllü Kalpler" kampanyasını başlattık" dedi.

YILIN DİŞ HEKİMİ ÖDÜLLERİ GÖNÜLLÜLERE Konuşmanın ardından, kampanya kapsamında 6 ay-15 yaş arası ihtiyaç sahibi bebek veya çocukların ağız ve diş bakımıyla tedavisini üstlenecek 65 gönüllü diş hekimi yılın diş hekimi ilan edildi ve ödül verildi. Gecede ayrıca, İlköğretim okulları düzeyinde yapılan "Ağız ve Diş Sağlığı" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler açıklandı. Akşemsettin İlköğretim Okulundan Can Seven’in birinci olduğu yarışmada, Kütükçü Ali Bey İlköğretim Okulundan Ülkü Arslanbaş ikinciliği, Nenehatun İlköğretim Okulundan Elif Aksoy üçüncülüğü kazandı. Öğrencilere ödüllerini, diş hekimi olan AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik verdi.

Uğur Dershaneleri’nden örnek hizmet

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın bu yıl Başkent’e kazandırdığı Uğur Dershaneleri bünyesindeki Uğur Kültür Merkezi ücretsiz olarak Başkentlilerin hizmetine sunuluyor. Bir sergi salonu ve üç konferans salonu bulunan kültür merkezini Başkentliler’in hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Ankara Koordinatörü Ali Arslan, "Vakıflar, dernekler, sanatçılar bize müraacat ederek salonlarımızdan yararlanabilecekler. Projeksiyondan, ses düzenine kadar her türlü teknolojik araç salonlarımızda mevcut. Bahçeşehir Eğitim Kurumları olarak sanata ve sanatçıya da desteklerimiz sürecek" dedi.

Yardımseverlerden anlamlı gece

YARDIM Severler Derneği Polatlı Şubesi, fakir ve muhtaç öğrencilere yardımda bulunmak üzere bir gece düzenledi. Polatlı Konak’taki gecede konuşan dernek başkanı Şenöz Eviner, "Cumhuriyetimizin kurucusu yüce Atatürk, ’kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmaya mecburdur’ diyerek, kadının toplumdaki yerini almasını teşvik etmiştir. Bizler de yaşamdaki amacımızı biliyor ve sizlerin desteğiyle görev bilincinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. ihtiyacı olan tümüyle koşulsuz bir anlayışla, onları oldukları gibi kabul ediyoruz" dedi. Eviner, 103 üniversite öğrencisine karşılıksız bur verdiklerini, 50 ilköğretim öğrencisinin tüm okul ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve fakir ailelere de yardım ettiklerini belirtti. Polatlı Kaymakamı Hüseyin Eker ise yardıma muhtaç insanların yardımına koşmak, onlara sahip çıkmanın insan olmanın en başta gelen unsurlarından birisi olduğunu vurguladı. Eker, böyle bir derneğin Polatlı’da faaliyette bulunmasının ise sevindirici oludğunu belirtti. Kaymakam Eker, derneğin bu çalışmalarından dolayı başkan Şenöz Eviner’e bir teşekkür belgesi verdi. Ankara Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu’nun da katıldığı anlamlı gecede davetliler çekilişe katılarak derneğe destek verdiler ve geç saatlere kadar gönüllerince eğlendiler. Metin ÖZDEMİR/DHA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!