EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni

Güncelleme Tarihi:

EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 21:59

- Ekonomi Bakanı Elitaş: - "Hedefimiz, Türk markalarının küresel tüketim tercihlerinin belirlenmesinde rol edindiği, pazarları kontrol etmeye başladığı ve teknolojik ürünlerin ihracattaki payını yüzde 3’lerden yüzde 15’lere çıkarabildiği bir ekonomi olmaktır"- "Terör belasını beraberce defedeceğiz, Türkiyemiz kalkındıkça, ekonomimiz güçlendikçe ve ihracatımız arttıkça ne terör belası kalacak başımızda ne de canımızı sıkan diğer musibetler"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Hedefimiz, Türk markalarının küresel tüketim tercihlerinin belirlenmesinde rol edindiği, pazarları kontrol etmeye başladığı ve teknolojik ürünlerin ihracattaki payını yüzde 3’lerden yüzde 15’lere çıkarabildiği bir ekonomi olmaktır" dedi.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne katılan Elitaş, Ankara'daki terör saldırısını unutmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Bu terör saldırısını affetmelerinin ve hoş görmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Elitaş, "Yitirilen canların, dökülen kanın, akan gözyaşlarının hesabını elbette soracağız. Ateş, sadece yitirdiğimiz canların evlerine değil, 78 milyon vatandaşımızın kalbine düştü. Tanısak da tanımasak da o korkakça saldırılarda kaybettiklerimizin resimlerine baktığımızda, isimlerini duyduğumuzda hepimizin yüreği yanıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Elitaş, terör saldırılarını ancak kenetlenerek sona erdirebileceklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör belasını beraberce defedeceğiz, Türkiyemiz kalkındıkça, ekonomimiz güçlendikçe ve ihracatımız arttıkça ne terör belası kalacak başımızda ne de canımızı sıkan diğer musibetler. Bu bakımdan, siz değerli işadamlarımıza çok ciddi görevler düşüyor. Ülkemizin ihracatını daha da artırmak, Cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirmek için çok daha yakın şekilde çalışmalıyız."

İzmir'in güçlü sanayisi, ticaret kültürü, doğal güzellikleriyle Türkiye’nin ileriye gitmesinde ön planda yer aldığını dile getiren Elitaş, şunları kaydetti:

"İzmir bir fırsatlar şehridir. Hayal kuran ve sonra hayallerini üretime ve ticaret dönüştüren bir şehirdir İzmir. Bu güzel şehir sadece bölgesinin değil Türkiye'nin dışa açılan en önemli pencerelerinden biri olmuştur. İki yüzyıl önce İtalya, Belçika, Fransa, Hollanda ve Avusturya'dan halı, incir, üzüm ve pamuk ticareti yapmak için bu topraklara gelenler artık bu şehre otomobil yedek parçası, demir çelik, hazır giyim ve beyaz eşya ticareti yapmak için geliyor. İzmir, 210 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'den en fazla noktaya ihracat yapan iller sıralamasında ikinci oldu. 4 bin 529 firmasıyla İzmir, 2015 yılında ihracatımızın yaklaşık yüzde 6'sını tek başına gerçekleştirdi. Küresel ekonomide yaşanan krizler ve siyasi sıkıntılar neticesinde 2015 yılında İzmir’in ihracatı yüzde 13 azaldı. Bu düşüş, siz değerli işadamlarımızın gerçek potansiyelini asla yansıtmıyor. 2016’da çalışmaya ve üretmeye hız kesmeden devam edecek ve İzmir’e yakışan ihracat rakamlarına ulaşacağız."

Haberin Devamı

- "2016 küresel ticarette kolay bir dönem olmayacak"

Elitaş, 2015'te ihracatın istenilen ölçüde gerçekleşmediğini, bu yıl içinde beklentilerin olumlu olduğunu belirterek, küresel ekonomideki belirsizliklerin daha da azalması ve yapısal reformların hayata geçirilmesiyle Türkiye'nin dış ticaretinin artacağını kaydetti.

"Hedefimiz, Türk markalarının küresel tüketim tercihlerinin belirlenmesinde rol edindiği, pazarları kontrol etmeye başladığı ve teknolojik ürünlerin ihracattaki payını yüzde 3’lerden yüzde 15’lere çıkarabildiği bir ekonomi olmaktır" diyen Bakan Elitaş, şunları kaydetti:

"Şu an yüzde 1’ler seviyesinde olan dünya ihracatından aldığımız payı daha fazla yatırımla daha fazla üretimle daha teknolojik ürünlerle ve hepsinden de önemlisi Türk markalı ürünleri dünya pazarlarına sunarak artıracağız. İşte bizim vizyonumuz da budur. Stratejilerimizi, yatırımın ve üretimin, dolayısıyla da ihracatın hızla arttığı güçlü bir ekonomi için geliştiriyor, çalışmalarımızı bu yaklaşımla sürdürüyoruz."

Haberin Devamı

Elitaş'ın konuşmasını ardından 2015 yılında EİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştiren 56 firmaya ödülleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!