Ehliyeti kaptırana kaskodan para yok

Güncelleme Tarihi:

Ehliyeti kaptırana kaskodan para yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 00:00

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda, hız yüzünden ehliyetini kaybeden sürücüler kaza yaptığı takdirde kaskodan para alamayacaklarına karar verildi.

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu’ndan, hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücülere kötü haber geldi. Hız yüzünden ehliyetini geçici süre kaybeden sürücüler, kaza yaptıkları takdirde kaskodan para alamayacak. Kurul, hız sınırını bir yılda tam beş kez yüzde 30’dan fazla aşan, bu yüzden ehliyeti bir yıl süreyle geri alınan, ehliyetisiz olarak araç kullanarak kaza yapan sürücüyü sigorta şirketi karşısında haksız buldu. Kararda, "Trafik güvenliği için hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücü, ehliyetsiz sürücüden tehlikelidir" denildi.

DAVA NASIL AÇILDI

Adana’da, C.K adlı sürücünün ehliyetine hız sınırını bir yılda beş kez ihlal ettiği için bir yıl süreyle el konulduğu dönemde trafik kazası yaptı. Kasko şirketi, 27 bin 525 YTL’lik hasarı ödedi. Şirkette, "Ehliyeti olmadan ve araç kullanma yetkisi yokken kaza yaptığı için sigorta kapsamı dışındadır. Para sehven ödenmiştir. Bu parayı şirketimize iade etmeli" diye C.K aleyhine dava açtı. Adana 2. Ticaret Mahkemesi, sigorta şirketinin davasını reddetti. Kararda, "Geçici süreyle sürücü belgesi alınan kişi ile hiç sürücü belgesi olmayan bir kişinin aynı tutulmasının sözleşmenin amacına ve hakkaniyet ilkesine aykırı olacağı" savunuldu.

Kurul mahkemenin kararını bozdu

Şirketin temyizi üzerine dosyaya bakan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise, "Hız sınırı aşmayı alışkanlık haline getiren sürücü ehliyeti olmayandan tehlikelidir" diye bozdu. Mahkeme direndi. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul mahkemenin kararını oybirliği ile bozdu.

Kaza açısından potansiyel tehlike

KARARDA
"Kanunun belirli bir süre içerisinde hız sınırını belli sayının üzerinde ihlal eden sürücüleri kaza yapma açısından "potansiyel bir tehlike" olarak kabul ettiğinin açıkça anlaşılmasına, gerçekten de sürücü belgesi almış olmakla birlikte yasal hız sınırını aşmayı itiyat haline getiren bir kişinin bu özelliği itibarıyla sürücü belgesine sahip olmayan, ancak hız sınırlarına riayet eden başka sürücülere oranla trafik güvenliği açısından daha büyük tehlike taşıyacaklarının açık bulunması karşısında, mahkemenin direnme kararı bozulmalıdır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!